Senatul României a adoptat declarația împotriva afirmațiilor ambasadorului SUA de la Chișinău

September 20, 2016 •Basarabia •Views: 4218

Senatul a adoptat, în ședința de plen de marți, cu 49 de voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă, o Declarație referitoare la afirmațiile făcute recent de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, transmite Agerpres.

Vezi și NOAPTEA MINȚII. Ambasadorul SUA la Chișinău, propagandist al teoriei sovietice: „Moldova nu este România”. REPLICA de bun simț a fostului deputat Vlad Cubreacov

Proiectul de Declarație aparține Comisiei de politică externă, a fost făcut la propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a fost însușit de plen (documentul aici).

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova (27 august), ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a afirmat că această țară “trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure” iar “alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Moldova”.

“Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova, pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite și, desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova’, declara atunci James Pettit.

Astfel, în Declarația adoptată de senatori se afirmă că “declarațiile diplomatului american au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de insatisfacție de opinia publică din România”.

“În acest context și ținând cont de parteneriatul strategic al României cu SUA, declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a R. Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de insatisfacție de opinia publică din România”, se arată în textul declarației.

Se mai arată că aceste declarații ”nu pot și nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA și nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la R. Moldova”. Totodată, acestea “nu pot impieta asupra voinței suverane a cetățenilor din cele două state privind viitorul lor comun în UE și nici asupra chestiunii identității naționale românești comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva”.

“Senatul României afirmă că istoria dureroasă și sutele de mii de victime ale represiunii staliniste își pot afla o reparație morală prin susținerea cu putere, inclusiv de către SUA, a vocației europene a R. Moldova, precum și faptul că relațiile privilegiate de cooperare și parteneriat dintre România și R. Moldova vor dobândi forma optimă de manifestare prin aderarea R. Moldova la UE”, se precizează, printre altele, în document.

FOTO: cubreacov.wordpress.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Senatul României a adoptat declarația împotriva afirmațiilor ambasadorului SUA de la Chișinău

  1. Acest Tariceanu face pe patriotul,dupa ce a dat Transilvania ungurilor in cardasie cu piticul malefic Boc?Care o fi miza acestei atitudini?Sau mai are ceva de rupt din Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Senatul României a adoptat declarația împotriva afirmațiilor ambasadorului SUA de la Chișinău"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/senatul-romaniei-a-adoptat-declaratia-impotriva-afirmatiilor-ambasadorului-sua-de-la-chisinau/