
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, în urmă cu câteva zile, recursul făcut de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Cluj, prin care instituţia este obligată să-i plătească şimleuanului Florian-Sorinel Mocan 1.000 de lei, reprezentând daune morale. De asemenea, instanţa supremă a obligat CNCD să suporte şi cheltuielile de judecată, în valoare de 547 de lei.
Secretar al comunei Carastelec, Florian Mocan şi-a încercat norocul, în aprilie 2011, la concursul organizat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), pentru ocuparea postului de secretar al Primăriei Pericei. Ajuns la Bucureşti, unde trebuia să susţină concursul, şimleuanul a constatat că este pus în faţa unui test de limbă maghiară, situaţia la care nu se aştepta, întrucât niciun act normativ nu stabileşte că secretarul unei comune trebuie să cunoască această limbă.
Considerându-se discriminat, funcţionarul şi-a căutat dreptatea în instanţă. Astfel, a contestat condiţia restrictivă la CNCD, care i-a respins contestaţia, stabilind printr-o rezoluţie că sălăjeanul nu a fost discriminat. Acesta a mers, însă, mai departe, contestând în instanţă decizia Consiliului şi obţinând câştig de cauză atât la Curtea de Apel Cluj, cât şi în 25 septembrie, la recursul de la Bucureşti.
Boncidai Csaba, primarul din Pericei, ne-a declarat că nu a aflat încă despre o astfel de decizie, dar că „dacă aşa a stabilit instanţa, plecăm capul”. Edilul a mai spus că postul de secretar al comunei este vacant de la începutul anului şi că a trimis deja la ANFP documentaţia necesară în vederea organizării, cât mai repede, a unui nou concurs pe post.
Florian Mocan a contestat şi rezultatul concursului pentru postul de secretar în Pericei, prima instanţă, respectiv Curtea de Apel Cluj, dându-i câştig de cauză. Magistraţii au dispus anularea concursului şi i-au obligat pe ANFP şi Primăria Pericei să-i achite bărbatului despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro, dar şi să suporte cheltuieli de judecată în sumă de 204 lei. Cele două instituţii au făcut recurs, care va fi judecat anul viitor de către Înalta Curte. (Sursa: Magazin Sălăjean)
Sentința Curții de Apel Cluj (poate fi consultată aici): 1. Respinge excepţiile de procedură invocate. 2. Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul MFS, în contradictoriu cu pârâtul CNCD Bucureşti şi ca o consecinţă: a) Anulează Hotărârea nr. 471/23.11.2011 adoptată de CNCD în dosarul nr. 184/2011. b) Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 1000 lei cu titlu de daune morale. c) Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 154,3 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. 3. Respinge restul pretenţiilor. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.04.2012.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (poate fi consultată aici): Decizia nr.6324/25.09.2013. Respinge recursul declarat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii împotriva Sentintei civile nr.272 din 5 aprilie 2012 a Curtii de Apel Cluj– Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, ca nefondat. Obliga recurentul Consiliul National de Combatere a Discriminarii la plata catre intimatul – reclamant Mocan Florian –Sorinel a sumei de 547 lei, reprezentând cheltuieli de judecata. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 25 septembrie 2013.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
ionel t says:
Buna ziua.
La noi in Salaj, singurul care a luat atitudine publica impotriva acestei magarii fara margini, in opozitie cu prefectul maghiar de atunci si cu primarelul smecheras Bontidai a fost domnul doctor in drept Cosmin Vlaicu secretarul consiliului judetean. Uite ca a avut dreptate si justitia a readus extremistii maghiari cu picioarele pe pamant.Bravo Cosmin pentru curaj si pricepere cand altii au bagat capul in nisip ca strutu! Un OM adevarat!
Iar tie Mocane, felicitari ca nu te lasi batjocorit!
Extras din presa de atunci
I.Se intampla in Salajul anului 2011!
Respins la un concurs pentru ca nu stia limba maghiara
Secretarul comunei Carastelec a fost respins la angajarea pe un post similar, de secretar, si reclama faptul ca a fost discriminat. Una din probe consta in traducerea unui text din limba romana in maghiara, situatie la care acesta nu s-a asteptat. Functionarul sustine ca daca stia ce nivel de pregatire se cere pentru acest concurs nu ar fi participat.
Florian Mocan este secretarul comunei Carastelec din anul 2005 si a candidat pentru postul de secretar de la Primaria Pericei, deoarece functia a ramas vacanta dupa ce fostul secretar s-a pensionat la inceputul lui 2011. Concursul s-a organizat in 29 aprilie 2011, la Bucuresti, de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP).
Daca stiam ce se cere cu exactitate, referitor la cunoasterea limbii maghiare, nu ma prezentam la concurs. Nu de nebun m-am dus pana la Bucuresti si nici de disperat. Mi s-a parut un gest incalificabil sa nu fie precizate clar conditiile de concurs. Pe site-ul Primariei Pericei scria cunoscator al limbii maghiare. Cand am vazut ca proba de concurs consta in traducerea unui text de jumatate de pagina A4, mi-am dat seama ca nu am cum sa-l traduc. Am scris la celelalte subiecte, dar am luat doar 47 de puncte. Am facut contestatie pentru modul in care s-a organizat concursul, nu pentru nota primita. Era normal sa ni se spuna ca avem de dat un examen in limba maghiara, asa cum se spune clar la orice concurs.
Secretarul de la Carastelec ne-a spus ca nu intelege cum a stiut limba maghiara si nu a intocmit acte gresite pentru cetateni, intr-o comuna in care peste 90 la suta din populatie este formata din maghiari, si de ce la Pericei, unde nu sunt decat cu putin peste 50 la suta maghiari, cunostintele sale de limba maghiara nu sunt suficiente.
De acum, instantele decid
Florian Mocan a depus in luna mai o contestatie la Consiliul National impotriva Discriminarii, dar nu a primit nici pana acum raspuns, cum nu a primit nici de la cei de la ANFP. Pe de alta parte, a depus, in luna septembrie, actiune in instanta impotriva primarului de la Pericei si a ANFP. Primul termen l-a avut pe 19 octombrie, dar s-a decis amanarea dezbaterii pentru 9 noiembrie. Pana la aceasta data ANFP trebuie sa trimita instantei, sub sanctiunea amenzii, actele referitoare la concurentii lui Florian Mocan care fac dovada vechimii si indeplinirii conditiillor impuse pentru concurs. Primaria Pericei a depus cu o zi inainte o intampinare la actiunea secretarului comunei Carastelec, prin care justifica nevoia unui salariat care stie limba maghiara: in perioada anterioara au fost intocmite gresit acte de stare civila, motiv pentru care, de prea multe ori a fost nevoie sa se recorecteze, prin instanta, numele detinatorilor.
Nu s-a specificat nivelul de cunoastere
Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, ne-a spus ca conditiile de partipare la concurs au fost stabilite si solicitate de administratia locala, ulterior aprobate de ANFP. Acesta a sustinut ca pe site-ul administratiei locale toate mentiunile referitoare la concurs au fost postate. S-a scris in anunt ca participantii trebuie sa stie sa vorbeasca si sa scrie in limba maghiara, nu s-a specificat nivelul de cunoastere. Am fost interesati sa avem un secretar care vorbeste limba maghiara pentru ca au fost intocmite gresit multe acte de stare civila pentru care a fost nevoie sa cerem in instanta rectificarea numelor sau prenumelor, a sustinut Boncidai Csaba.
In primarie, secretarul duce greul
Prefectul Salajului, Vegh Alexandru este de parere ca la o comunitate in care peste 20 la suta din populatie este de etnie maghiara functionarul public trebuie sa cunoasca limba acestei comunitati. Criteriul a fost postat pe site si Florian Mocan a stiut la ce se duce ca e nevoie de cunoasterea limbii maghiare. Legea 215 mentioneaza ca in cazul in care peste 20 la suta din totalul populatiei sunt maghiari, sedintele de consiliu local se pot desfasura in limba maghiara. Nu cred ca nu ar fi putut face cele 85 de puncte, fara a pune la socoteala limba maghiara, pentru a trece concursul. Lasam la aprecierea instantei daca a fost sau nu discriminare. Nu este suficient daca stie primarul, pentru ca acesta de multe ori este nevoit sa plece din primarie, pentru diferite proiecte sau activitati. Mare parte a problemelor din primarie le stie si le rezolva secretarul, a aratat Vegh Alexandru.
Secretarul judetului sustine contrariul
Conditiile puse de reprezentantii Primariei Pericei nu au fost salutate de secretarul judetului Cosmin Vlaicu. Acesta a invocat legislatia in vigoare si a aratat ca masura luata de administratia locala a fost neavenita. Fiind o chestiune aflata pe rolul instantelor, este de preferat inainte de a ne pronunta, sa asteptam solutia data de acestea. Potrivit prevederilor HG 1206/2001, articolul 15, in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii care apartin minoritatii au o pondere de peste 20 la suta din totalul populatiei, este obligatoriu ca in aparatul propriu al primarului, in compartimentele care au atributii privind relatiile cu publicul, sa fie incadrate persoane care cunosc limba minoritatii respective, pe baza de concurs. Stiind insa ca secretarul unitatii administrativ-teritoriale este si functie de conducere, iar aceasta functie nu se regaseste in aparatul propriu al primarului (conform Legii 215 articolul 77), instituirea unei astfel de conditii, de catre organizatorii concursului, apare ca disproportionata, neavenita si incalca accesul persoanelor la ocuparea de functii publice, a sustinut Cosmin Vlaicu.
II.
Maghiarii din Salaj il ataca pe Florian Mocan si spun ca este un secretar cu o pregatire profesionala „indoielnica”, dupa ce simleuanul s-a plans de discriminare pentru ca nu stie ungureste.
UDMR Salaj a luat pozitie in urma articolelor aparute in mass media locala prin care Florian Mocan, secretarul comunei Carastelec, invoca faptul ca a fost discriminat din cauza necunoasterii limbii maghiare, cu ocazia desfasurarii concursului pentru functia de secretar al comunei Pericei. Organizatia salajeana face anumite precizari referitoare la punerea in aplicare a legislatiei privind folosirea limbii minoritatilor in relatiile cu administratia publica locala. „Potrivit prevederilor legii 215/2001, Legea administratiei publice locale, precum si articolului 15 din Hotararea de Guvern 1206/2011 «in unitatile administrativ teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati au o pondere de 20 la suta din numarul locuitorilor, in cadrul aparatului propriu al consiliilor locale sau judetene in compartimentele care au atributii in relatiile cu publicul vor fi incadrate si persoane care cunosc limba materna a cetateniilor apartinand minoritatii respective»„, se arata intr-un comunicat al Biroului de presa UDMR Salaj. In comuna Pericei, secretarul, pe langa faptul ca indeplineste si atributiile de stare civila, competenta delegata, „intra frecvent si in relatii directe cu cetatenii din comunitate”. „Era firesc ca in conformitate cu legislatia in vigoare, una din probele de concurs sa vizeze si cunoasterea limbii minoritatii, minoritate de altfel majoritate in comuna Pericei. Nu s-a pus problema apartenentei la o etnie sau alta, ci pur si simplu cunoasterea unei anumite limbi, cerinta care de altfel apare foarte frecvent in anunturile posturilor libere”, spun cei din UDMR.
„Tace precum porcul in cucuruzi”
Maghiarii s-au decis sa adopte o pozitie fata de scandalul creat in presa de Florian Mocan, fiind nemultumiti ca secratarul comunei Carastelec „incearca sa-si acopere nereusita” si „tace precum porcul in cucuruzi vizavi de rezultatul foarte slab obtinut la testul profesional, culmea in limba romana, obtinand 47 de puncte din cele 85 posibile”. „Poate prin acest lucru a fost lezata demnitatea, onoarea, imaginea publica si reputatia profesionala, dar rezultatul obtinut la concursul organizat pentru ocuparea functiei de secretar al comunei Bocsa a fost si mai mic, iar acolo nu au fost cerute conditii asemanatoare cu cele de la Pericei”, completeaza UDMR Salaj.
„Secretar cu pregatire profesionala indoielnica”
In final, UDMR Salaj sustine ca „acest secretar cu pregatire profesionala indoielnica nu este demn sa ocupe functia de secretar al comunei Carastelec, si pana cand isi poate ascunde nepregatirea si nepriceperea profesionala prin asemenea manifestari?”. „Dealtfel, exista o explicatie, avand in vedere ca domnul Mocan a fost presedintele PRM Simleu Silvaniei si de mai multe ori candidat al acestei formatiuni la functia de primar al orasului. Declaratiile lui Mocan fac parte dintr-o campanie prin care se incearca influentarea actului de justitie, speram noi fara eficienta”, conchid maghiarii.
Maghiarii se iau si de secretarul judetului
In urma scandalului creat pe marginea concursului pentru ocuparea functiei de secretar al comunei Pericei, secretarul judetului Salaj, Cosmin Vlaicu, aprecia nepotrivite criteriile cerute de Primaria Pericei, si anume cunoastere limbii maghiare la nivel scris. „Apreciem necuvenit si regretam caracterul neprofesional al interventiei domnului secretar al judetului Salaj, care ar trebui sa cunoasca mai profund problematica minoritatilor, exercitandu-si atributiile de secretar intr-un judet in care ponderea minoritatii maghiare depaseste 20 la suta si sa nu incerce sa suplineasca rolul instantelor de judecata”, ii transmite UDMR Salaj lui Cosmin Vlaicu.
Dan Tanasa says:
Mulțumesc pentru semnalare.