SEPARATISM. Găgăuzia, model de separatism pentru UDMR. Ce conține noul proiect al UDMR pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc

December 28, 2017 •UDMR •Views: 4461

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a depus vineri, 22 decembrie a.c., la Parlament, cu girul conducerii UDMR, un nou proiect legislativ privind Statutul de autonomie al așa-zisului ținut secuiesc. Proiectul a fost depus în ultima zi a sesiunii parlamentare.

Vezi și ANALIZĂ. Statutul de autonomie al ținutului secuiesc girat de UDMR– război hibrid al Moscovei la adresa României sau simplă miză electorală ungară!?

Deputatul Kulcsar Terza Jozsef nu este un simplu membru al UDMR. Kulcsar este chiar secretarul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților. Gestul lui Kulcsar are așadar girul conducerii UDMR și al liderului Kelemen Hunor.

De menționat este și faptul că actualul proiect legislativ a fost depus de UDMR după ce, în luna septembrie a.c., deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a efectuat o vizită de „documentare” în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (detalii aici), o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, creată artificial de Rusia. Se pare că deputatul UDMR a fost atât de încântat de modelul rusesc din Găgăuzia încât l-a inclus în expunerea de motive (detalii aici) a proiectului de autonomie a așa-zisului ținut secuiesc depus săptămâna trecută la Parlament.

Așadar, dincolo de aspecte anticonstituționale ale acestui proiect de autonomie depus de UDMR și de faptul că același proiect a mai fost anterior respins de două ori de Parlamentul României, ne punem întrebarea legitimă dacă nu cumva acest nou proiect legislativ, sortit în mod evident eșecului, nu servește cumva intereselor Rusiei.

Acest proiect legislativ depus de UDMR nu are așadar nicio relevanță în contextul regional și internațional actual în condițiile în care toți actorii politici mizează pe stabilitate și echilibru. Practic, se ridică întrebarea cu privire la beneficiarul destabilizării relațiilor interetnice din România pe fondul unor astfel de inițiative legislative susținute de UDMR.

În mod evident, proiectul depus de parlamentarul UDMR încalcă grav articolul 1 din Constituție, fapt confirmat public chiar și de deputatul UDMR Korodi Attila, care a declarat în direct la postul de televiziune Antena 3 faptul că proiectul depus de colegul său de partid nu va trece testul constituționalității. Ce sens are depunerea unui proiect legislativ care nu va trece testul constituționalității? Dacă ne gândim la celelalte proiecte susținute de UDMR, unele adoptate de actuala coaliție PSD-ALDE, vom avea imaginea unei organizații „civice” care militează activ și permanent exclusiv pentru segregare și separatism. Iar toate aceste acțiuni sunt în mod evident susținute de Ungaria și servesc de minune intereselor Rusiei.

Mai mult, proiectul legislativ depus de UDMR încalcă și art. 8 alin. 2 și art. 40 alin. 2 din Constituția României de vreme ce acest proiect legislativ afectează grav suveranitatea României și servește în mod evident intereselor unor state terțe, Ungariei și Rusiei.

Rămâne așadar să vedem cum anume vor reacționa la vot politicienii români care până acum nu au reacționat public în urma acestui nou gest sfidător al UDMR.

Fișa proiectului legislativ depus de UDMR poate fi consultată aici.

FOTO: ziuanews.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to SEPARATISM. Găgăuzia, model de separatism pentru UDMR. Ce conține noul proiect al UDMR pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc

 1. Ungaria nu a existat ca stat independent între anii 1526 și 1920, adică 400 de ani, iar Ungaria Mare nu a existat niciodată!!! E bine să afle și maghiarii extremiști! says:

  http://www.cunoastelumea.ro/ungaria-nu-a-existat-ca-stat-independent-intre-anii-1526-si-1920-adica-400-de-ani-e-bine-sa-afle-si-maghiarii-extremisti/

  Iată ce ne spune într-un articol foarte interesant jurnalistul Miron Manega despre contextul geopolitic, după bătălia de la Mohacs din 1526: „…În 1526 a avut loc celebra bătălie de la Mohacs, în care forțele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori și de regele Ludovic al II-lea (în vârstă de 20 de ani), au fost nimicite de sultanul Suleiman Magnificul. Ungaria a fost transformată în pașalâc turcesc și avea să rămână așa până la 1699 când, în urma tratatului de la Karlowitz, avea să intre în componența Imperiului Habsburgic. Transformarea Ungariei în pașalâc turcesc nu s-a repercutat însă și asupra principatului Transilvania (o dovadă în plus că Ungaria și Transilvania erau două entități statale diferite! – n.m.). Autonomia acestuia a fost recunoscută de Imperiul Otoman, Transilvania având același statut, respectat de turci, ca și Țara Românească și Moldova. Suleiman Magnificul a înțeles, probabil, după cele 20 de înfrângeri suferite în confruntarea cu domnitorul Țării Românești Radu de la Afumați (1522-1526), că puterea militară a celor trei principate (Moldova, Țara Românească și Transilvania) nu-i poate permite cucerirea acestora, fiind mult mai înțelept să accepte plata unui tribut în schimbul păcii cu acestea. În ceea ce o privește pe Ungaria, începând cu bătălia de la Mohacs (1526) și până la tratatul de la Trianon (1920), Ungaria nu a mai fost stat de sine stătător, cu capitală proprie (doar sub forma dualismului austro-ungar, începând din 1867). A fost, cu alte cuvinte, o țară asistată.”

 2. Marius says:

  Corect, Heghedușe! În Australia cu nevorbitorii de hunereală!

 3. Heghedus Stephan says:

  Autonomia este inevitabila dupa care vine independenta. Independenta care trebuie sa duca la deportarea romanilor neardeleni din Ardeal . Cine nu stie maghiara va trebui sa treaca in sud , acolo le e locul .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SEPARATISM. Găgăuzia, model de separatism pentru UDMR. Ce conține noul proiect al UDMR pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/separatism-gagauzia-model-de-separatism-pentru-udmr-ce-contine-noul-proiect-al-udmr-pentru-autonomia-asa-zisului-tinut-secuiesc/