SEPARATISM. UDMR, PCM şi PPMT vor întoarcerea la stalinism și cer autonomie teritorială pentru ţinutul secuiesc

January 9, 2018 •separatism etnic •Views: 3090

UDMR, PCM şi PPMT cer, într-o rezoluţie comună semnată luni, 8 ianuarie, la Cluj, autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium, transmite Agerpres.

Vezi și SEPARATISM. Găgăuzia, model de separatism pentru UDMR. Ce conține noul proiect al UDMR pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc

Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

“Noi, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanţi responsabili şi legitimi ai comunităţii maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru a armonizarea conceptelor de autonomie: 1. Maghiarii din Transilvania trăiesc în situaţii interetnice diferite, au posibilităţi, proiecte şi viziuni diferite şi, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din ţinutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România. 2. Considerăm că autonomia teritorială a ţinutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competenţe legislative şi executive regionale în domeniul educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. În ceea ce priveşte statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administraţia ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti, ţinându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci”, se arată în rezoluţie.

Textul rezoluției poate fi accesat aici.

Vezi și COMUNICAT. CESCH: În istorie, singura autonomie a secuilor a fost experimentul de tip stalinist numit ,,Regiunea Autonomă Maghiară”

FOTO: Momentul semnării rezoluției, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to SEPARATISM. UDMR, PCM şi PPMT vor întoarcerea la stalinism și cer autonomie teritorială pentru ţinutul secuiesc

 1. Marius says:

  În românește ținutul se numește Pârțium.

 2. valeanu says:

  Stim exact ca originea maghiarilor este sigur, sant veniti din Asia. Originea romanilor nu este cunoscuta si din pacate nici nu vor s-a o cunoasca istorici. S-a nu uitam ca Academicianul Dr. Prof. Daicoviciu pe patul de moarte a spus “ca nu se poate demonstra ca aven origini dacice, toata viata am sacrificat pentru a demonstra, dar este imposibil”. No coment!

 3. Constantin says:

  Se incearca instigarea romanilor la violenta impotriva ungurilor pentru ca apoi sa mearga cu jalba la Bruxelles. Trebuie actionat inteligent, dar decisiv pe toate liniile.

  • GUTU says:

   Da asa este se atita romanii inpotriva ungurilor ptr ca atunci le merge bine la politicieni. Cjnd oamenii sint uniti reprezinta un pericol ptr clasa politica

 4. pwq says:

  Te referi la cei cca. 1000 de ani de existență certă a lor?!

 5. Tinut secuiesc fara secui says:

  In ultimul recesamant nu s-a mai declarat nimeni secui (informatie ce ar trebui verificata)!

  Prin urmare totii spun ca sunt Secui (pentru ca exista Tirgu Secuiesc!) dar in acte au etnie Maghiara!!!!

  Si dupa cum stim Secuii au luptat contra Ungurilor pe vremea lui Mihai Viteazu!
  Mai mult secuii au dorit Unirea cu Romania in 1918!

  Iar steagul pe care ei il numesc al secuilor trebui verificat de specialisti daca este intr-adevar steagul secuiesc original (sau chiar este o fata de perna asa cum se aude)!

  Dar dupa cum se precizeaza in reportajul respectiv ei se recreeaza ca natiune aparte!

  https://www.youtube.com/watch?v=lvMkzPItQ9A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SEPARATISM. UDMR, PCM şi PPMT vor întoarcerea la stalinism și cer autonomie teritorială pentru ţinutul secuiesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/separatism-udmr-pcm-si-ppmt-vor-intoarcerea-la-stalinism-si-cer-autonomie-teritoriala-pentru-tinutul-secuiesc/