SESIZARE catre CNCD privind discriminarea romanilor din Covasna de catre CJ Covasna in cazul "Zilei ciupercilor"!

October 15, 2010 • CNCD, Consiliul Judetean Covasna, discriminarea romanilor, epurare etnica, extremism maghiar, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 1404

From: Dan Tanasa dantanasa@yahoo.com
To: CNCD support@cncd.org.ro
Cc: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cncd@cncd.org.ro; Dan Dragus CNCD daniel.dragus@cncd.org.ro; Iulia Vaida (CNCD) iulia.vaida@cncd.org.ro
Sent: Fri, October 15, 2010 6:35:58 PM
Subject: Sesizare in baza Legii nr. 233/2002 – discriminare Ziua Ciupercilor Covasna

Catre,

CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII
In atentia Domnului Presedinte Csaba Ferenc Asztalos
Sediul: Piaţa Walter Maracineanu, nr. 1-3, sector 1, Bucuresti

Obiect: sesizare privind caracterul discriminatoriu la adresa cetatenilor de alta etnie decat cea maghiara a manifestarii „Ziua ciupercilor” organizata de catre Consiliul Judetean Covasna si Muzeul National Secuiesc in data de 2 octombrie

Stimate domnule Presedinte,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Consiliul Judetean Covasna, cu sediul in Sfantu Gheorghe, str. Piata Libertatii nr. 4, judetul Covasna, cod 520008, si Muzeul National Secuiesc, cu sediul in str. Kos Karoly, nr. 10, Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, cod 520055, au organizat in data de 02 octombrie 2010 o manifestare publica intitulata „Ziua ciupercilor”.

Manifestarea a fost promovata pe pagina de internet a CJ Covasna exclusiv in limba maghiara, (vezi anexa) desi in judetul Covasna se afla inca o numeroasa comunitate de cetateni romani de etnie romana.

Caracterul discriminatoriu al acestei manifestari organizata de o institutie finantata din fonduri publice este evident. Romanii, datorita apartenentei lor etnice, sau mai bine zis datorita neapartenentei lor la etnia maghiara sunt tratati diferentiat, fiind lipsiti de aceleasi drepturi ca si etnicii maghiari, nefiind astfel invitati sa participe la aceasta manifestare organizata de catre Consiliul Judetean Covasna si Muzeul National Secuiesc, doua institutii publice.

Criteriul care a stat la baza tiparirii afiselor si al promovarii acestei manifestari, si deci la baza invitarii locuitorilor judetului Covasna de a participa la aceasta manifestare este unul singur: apartenenta etnica la etnia maghiara.
Faptele de discriminare in acest caz, la fel ca si in cazul altor asemenea fapte, sunt indreptate impotriva unui grup intreg de persoane reprezentat de toti aceia care nu sunt etnici maghiari sau nu cunosc limba maghiara, subliniid odata in plus, daca mai era nevoie, gravitatea faptei.

Avand in vedere cele sesizate mai sus prin prezenta petitie va solicit sa va autosesizati in acez caz foarte grav, la fel cum ati facut-o si in alte cazuri (ex. in cazul fostului prefect al judetului Covasna, domnul Codrin Munteanu) pentru luarea tuturor masurilor legale pentru eliminarea acestui tratament discriminatoriu indreptat impotriva etnicilor romani din judetul Covasna care nu beneficiaza de un tratament egal cu cel al etnicilor maghiari din judetul Covasna atunci cand vine vorba de participarea la manifestari organizate de institutii publice care folosesc fonduri publice.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

15 octombrie 2010

4 Responses to SESIZARE catre CNCD privind discriminarea romanilor din Covasna de catre CJ Covasna in cazul "Zilei ciupercilor"!

  1. Concurs Invisible says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend