SINTEZĂ DOCUMENTARĂ. Acţiuni ale unor organizaţii maghiare extremiste, revizioniste şi antiromâneşti

June 23, 2014 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1942

FOTO: ziaristionline.ro

FOTO: ziaristionline.ro

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Acţiuni ale unor organizaţii maghiare extremiste, revizioniste şi antiromâneşti

Sinteză documentară

Trebuie să piară Trianonul!

Cu ocazia comemorării dictatului de tristă amintire de la Trianon, la Târgu Secuiesc au fost organizate un marş şi o scurtă festivitate memorială. Oratorii au calificat ciuntirea, în 4 iunie 1920, a ţării-mamă, drept unul din cele mai dureroase momente din istoria maghiară.

Marşul organizat de Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a pornit la ora 17:32, din strada Gheorghe Doja. Fluturând drapele ungare, secuieşti şi în dungi arpadiene, respectiv drapelul HVIM, scandând sloganurile Pământul Secuiesc nu este România!, Ria-ria Hungaria! şi ţinând un banner de mari dimensiuni cu inscripţia Să piară Trianonul!, participanţii au defilat pe strada Petofi Sandor. De aici, trecând prin Piaţa Gabor Aron şi prin faţa fostei clădiri a Scolii de Aprozi, s-au deplasat la Monumentul Eroilor, unde a început festivitatea memorială, care a inclus cuvântări festive şi un scurt program cultural. Participanţii au fost salutaţi de Beke Istvan, din partea HVIM, după care Ambrus Agnes a vorbit, în numele Ordinului Vitejilor, despre batjocorirea de către marile puteri a Ungariei.

Trianonul nu a fost considerat drept un tratat de pace nici în momentul în care ţara, Ungaria, a fost forţată să-l semneze, să-l accepte. Nu l-a considerat tratat de pace nici atunci când a luptat, în perioada interbelică, apoi în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru reparaţii aduse Trianonului, nici atunci când ordinul a fost interzis, şi nici atunci când cauza naţiunii a trebuit slujită în străinătate. Ordinul vitejilor a considerat şi consideră şi acum că pacea de la Trianon este nedreaptă – a subliniat Ambrus Agnes, după care li s-au adresat celor prezenţi Peter Janos, vicepreşedintele Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Peter Taierling, preşedintele din Târgu Secuiesc al MINTA şi Toth Balint, purtătorul de cuvânt al HVIM.

Inimile noastre, ale celor care ne-am adunat astăzi aici, se simt îndoliate. Trebuie să susţinem, cu o forţă unitară, dreptatea naţiunii noastre, trebuie să luptăm, înzestraţi fiind cu drepturile noastre primite de la Dumnezeu. Să nu tot pomenim de greşelile altora, ci să ne străduim să nu le repetăm şi noi. Să nu ne frământe ce spun alţii. Să nu-i judecăm pe alţii. Pe noi ne poate judeca doar Dumnezeu, pentru că el ne-a creat aici, în arcul sfânt al Carpaţilor. Să credeţi unul în celălalt, să fiţi devotaţi faţă de acest pământ care e străbătut acum de hotare, însă nu uitaţi: mâna omului nu-i poate stabili hotare sufletului vostru. Dacă voinţa voastră va deveni din ce în ce mai puternică, dacă vrem tot mai mulţi şi din ce în ce mai ferm, hotarele vor dispărea! – a spus Toth Balint, care a transmis un mesaj către guvern: secuimea nu cedează, vrea autonomie. După binecuvântarea preotului reformat Beder Imre, participanţii au intonat imnurile secuiesc şi ungar, festivitatea fiind încheiată cu depuneri de coroane.

Sursa: cotidianul Haromszek din 04.06.2014, autor Bartos Lorant

Vârghiş. A fost comemorat Trianonul

La invitaţia Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) şi a Asociaţiei de Tineret David Ferenc din Vârghiş, la festivitatea de comemorare a nedreptăţii Trianonului au participat, ieri după-amiază, în faţa parohiei unitariene din Vârghiş, aproximativ 50 de persoane din localitate şi din ţara-mamă. Toţi cei care au luat cuvântul au subliniat că Uniunea Europeană trebuie să fie dreaptă cu noi. In cadrul evenimentului a putut fi sesizat controlul accentuat din partea poliţiei.

Primarul oraşului Vârghiş, Ilkei Ferenc, a subliniat în cuvântarea sa puterea solidarităţii, după care a declarat că speră că naţiunile care urmează calea dreptăţii aduc reparaţii Trianonului. Andorko Ferenc, preot unitarian, a vorbit despre solidaritatea naţională: deşi suntem împărţiţi de graniţe, suntem unul şi acelaşi. Preotul a amintit şi de promisiunile de la Alba Iulia, care nu au fost niciodată respectate – libertate naţională deplină popoarelor conlocuitoare, administraţie şi justiţie în limba maternă. El a făcut apel şi la marile puteri care au fărâmiţat Ungaria în anul 1918: probabil că şi ele recunosc că au decis în mod incorect la Trianon. Profesoara de istorie Huber Erzsebet, sosită din comuna Bugyi, a evidenţiat impresiile de aici ale tinerilor din ţara-mamă. In opinia lui Demeter Zsuzsa, cea care reprezintă Asociaţia de Tineret 64 de Comitate, trebuie să ne gândim în fiecare zi, nu numai în Ziua Solidarităţii Naţionale, că nedreptatea Trianonului trebuie şi poate fi remediată.

Sursa: cotidianul Haromszek din 04.06.2014, autor Hecser Laszlo

La Vaskut a avut loc o festivitate de comemorare dedicată Trianonului

Miercuri (04.06.2014), în zona Vaskut, situată la limita judeţelor Covasna şi Vrancea, a avut loc o festivitate de comemorare prilejuită de împlinirea a 94 de ani de la semnarea dictatului de pace de la Trianon. Au participat aproximativ 200 de tineri, membri ai organizaţiei Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), păstrători de tradiţii şi mai mulţi membri ai Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi. Pall Istvan, preşedintele composesoratului din Ojdula, a vorbit despre dictat. Slujba a fost celebrată de Bartos Karoly, preot romano-catolic din Tinoasa. La finalul festivităţii de comemorare au avut loc depuneri de coroane şi au fost intonate imnurile secuiesc şi ungar.

Sursa: cotidianul Haromszek din 06.06.2014, autor Iochom Istvan

Festivitate comemorativă dedicată Trianonului la Sfântu Gheorghe. A prinde puteri din pierderile suferite

Festivitatea de comemorare din Sfântu Gheorghe a început cu tragerea clopotelor, la ora 17:32, ora semnării tratatului de pace de la Trianon. Acţiunea nu i-a mobilizat pe oameni, în parcul Elisabeta, sub drapelul secuiesc, fiind prezente doar 200-300 de persoane.

In Ziua Solidarităţii Naţionale, solidaritatea a fost semireuşită. UDMR nu a fost prezentă nici în acest an la manifestarea organizată de câţiva ani încoace de către Partidul Civic Maghiar (PCM). Evenimentul a reprezentat o retrospectivă istorică prin enumerarea prejudiciilor şi a pericolelor prezentului şi a avut un mesaj clar, mai exact că doar de noi depinde dacă permitem ca Trianonul să se înfăptuiască, dacă permitem ca maghiarii să dispară sau să se asimileze sau suntem capabili să ne solidarizăm şi să luptăm pentru dăinuirea noastră.

Primul care a luat cuvântul a fost Mihaly Istvan, preşedintele filialei din Trei Scaune a Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), care a atras atenţia asupra importanţei dărâmării zidului simbolic care îi separă pe maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic. Bedo Zoltan, preşedintele filialei din scaunul Sepsi a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a trecut în revistă a consecinţele celui mai nedrept şi mai ruşinos dictat de pace din istoria mondială. El s-a referit şi la cum va fi mai departe: trebuie să susţinem în mod unitar ideea libertăţii, una din formele viabile ale acesteia fiind autonomia. Mesajul Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a fost transmis de către Vizi Abigel. Balint Jozsef a vorbit în calitate de reprezentant al Partidului Civic Maghiar.

Oratorul principal al manifestării comemorative a fost Gazda Jozsef, profesor pensionar, care a făcut o retrospectivă istorică. Potrivit interpretării sale, dictatul de pace de la Trianon nu este o consecinţă a războiului pierdut, ci un rezultat de acum sute de ani, un rezultat al intenţiei care există şi acum şi care vizează desfiinţarea maghiarimii. Popoarele din Bazinul Carpatic ar trebui să recunoască acest lucru şi să îşi dea seama că suntem de aceeaşi parte. Dacă maghiarii vor putea fi nimiciţi, ei vor urma. De noi depinde ca obiectivul final să nu poate fi înfăptuit. Inaintea intonării imnurilor, preotul unitarian Kovacs Istvan a rostit o rugăciune, rugându-l pe Domnul ca această zi de doliu să devină zi a speranţei.

Sursa: cotidianul Haromszek din 06.06.2014, autor Iochom Istvan

Apel din partea HVIM Târgu Secuiesc

În vederea participării la concertul Karpatia care va avea loc vineri (06.06.2014) în Miercurea Ciuc, pornim din Târgu Secuiesc cu un autobuz de 50 de persoane şi mai avem 4 locuri libere. Se porneşte mâine la ora 17:00 de la stadionul Sinkovits. Cheltuielile de drum sunt de 20 de lei de persoană. Concertul este în aer liber şi este gratuit. Informaţii la numărul de telefon 0742-456918!

Sursa: Facebook

Relaţia rusă. Fără sânge nu se poate: radicali naţionali maghiari în Transilvania

Violenţa este un mijloc legitim pentru membrii HVIM, care se organizează fără îndrumare de la centru şi care nu se tem că îşi vor pierde susţinătorii. O acţiune nu poate fi exagerat de radicală. Nu există aşa ceva. Dimpotrivă, în general nu sunt mulţumiţi post factum, deseori spun că s-ar fi putut pronunţa şi mai ferm. Suntem maximalişti – notează Szocs Zoltan, lider HVIM. In al doilea episod al seriei noastre vom prezenta organizaţia din Transilvania a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM).

HVIM din Transilvania a fost constituită în 2003. In momentul de faţă există grupe HVIM în 14 aşezări transilvane. Activitatea unora dintre acestea este însă minimă. Din câte ştim, în momentul de faţă există celule HVIM semnificative în Târgu Secuiesc şi Cluj, însă activităţi curente se derulează şi în Bazinul Baraolt, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

Szocs Zoltan, preşedintele HVIM Transilvania, declară că în celulele transilvane activează în total 350 de persoane. Principala diferenţă dintre HVIM şi restul organizaţiilor transilvane, din latura naţională, este aceea că HVIM nu recunoaşte hotarele trianoniene. Această organizaţie priveşte autonomia Pământului Secuiesc nu ca pe un obiectiv, ci ca pe un pas spre restabilirea Tării Sfintei Coroane.

Fără sânge nu se poate

In timp ce mainstream-ul doreşte să cucerească autonomia Pământului Secuiesc doar prin mijloace paşnice, Szocs Zoltan afirmă că trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate.Structura organizaţiei este prea puţin centralizată, în general este alcătuită din celule de acţiune independente. Organizaţiile locale se consultă cu Szocs înainte de a lua o decizie, în schimb preşedintele transilvan nu dă niciodată dispoziţii concrete în nici o problemă.

Nu s-a întâmplat niciodată ca o organizaţiei să îşi dorească ceva şi să nu facă acel lucru. Am o perspectivă asupra lucrurilor, îmi este cerută părerea, însă nu cunosc situaţia la nivel local aşa cum o cunosc localnicii, ca atare, luarea deciziei le revine conducătorilor locali -afirmă Szocs. In opinia sa, liderii celulelor ajung să ocupe aceste poziţii în urma unei alegeri fireşti, în funcţie de munca depusă de fiecare. In concluzie, membrii nu îi votează, iar după cum mai afirmă, nici Budapesta nu se amestecă (un alt intervievat al nostru susţine însă că liderii sunt numiţi de la Budapesta).

Maximalişti

Situaţia centrului de la Budapesta este, în general, similară: uneori cer sfaturi, pentru că sunt mult mai experimentaţi, însă nimeni nu le spune transilvanilor ce să facă. Nu ne temem că ne vom pierde sprijinul, sponsorizarea.Ca preşedinte, Szocs nu îşi aminteşte să fi stopat vreodată vreo acţiune pe motiv că ar fi considerat-o prea radicală. Dimpotrivă, în general nu sunt mulţumiţi post factum cu câte o acţiune sau alta, se spune de multe ori că ar fi putut fi mult mai fermi. Suntem maximalişti -notează preşedintele. In opinia lui Szocs, organizaţia transilvană a HVIM trăieşte vremurile organizării. Manifestările lor au tot mai mulţi participanţi şi deşi celulele îşi urmează propriul lor drum, aceste drumuri se intersectează deseori cu ale altor organizaţii.

Relaţia rusă

Deşi ei sunt consideraţi mai paşnici, cultivă relaţii bune cu EMI, îşi susţin reciproc manifestările, ba mai mult, la Târgu Secuiesc chiar colaborează. HVIM cultivă relaţii strânse şi cu Jobbik, deşi HVIM respinge instrumentele politice. In iarna anului trecut, organizaţia transilvană a HVIM a fost la un schimb de experienţă în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu organizaţia moldavă prorusă, Mişcarea Naţional Democrată (MND). De altfel, MND le-a întors vizita: au petrecut vacanţa la manifestarea intitulată Insula Ungară, iar preşedintele organizaţiei a dat un interviu pentru publicaţia Barikad. Întâlnirea va avea o continuare şi anul acesta, relaţia de înfrăţire la nivel de organizaţii evoluează. În opinia lui Szocs, la discuţii va participa de această dată şi o organizaţie din Rusia. Sunt curioşi să afle cum ne-am edificat organizaţia, vor să înveţe de la noi – a spus el, adăugând: UE nu i-a adus secuimii nimic bun. Jos pălăria în faţa lui Putin, ne putem baza pe ruşi.

Trăim vremurile organizării. Edificăm, ocrotim relaţii, iar dacă va fi nevoie, ulterior vom şi acţiona – afirmă Szocs.De altfel, nu de mult au postat pe pagina de Facebook a HVIM Transilvania un comunicat intitulat Susţinere patriotică a Rusiei. Potrivit materialului publicat pe Deres TV, găzduit pe server rusesc, patrioţi din Transilvania ne-au trimit la redacţie două fotografii şi un scurt mesaj. In contrast cu principiile liberale occidentale şi sub semnul dreptăţii, îi susţinem pe ruşii care luptă pentru libertatea lor! Afirmăm că Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina, Pământul Secuiesc nu este România! Trebuie să devenim luptători pentru libertate şi să luptăm pentru independenţa noastră, ca vârf de lance al Estului! Comunicatul este însoţit şi de două fotografii în care bărbaţi mascaţi şi înarmaţi stau în jurul unui banner care cere independenţa Pământului Secuiesc. Pe cele două laturi ale banner-ului pot fi văzute drapelul rusesc şi drapelul secuiesc.

La Târgu Mureş au păşit pe drumul faptelor

Preşedintele a apreciat drept o acţiune reuşită a organizaţiei transilvane a HVIM protestul proautonomist din 10 martie, de la Târgu Mureş. Deşi corespondenţele de presă informau că sâmburele puternic au fost cei din Ungaria, Szocs afirmă că doar 10-20 de persoane erau din Ungaria, în comparaţie cu grupul radical de protestatari, format din aproximativ 200 de persoane. Preşedintele organizaţiei transilvane a HVIM a relatat mândru despre această acţiune, care demonstrează că au păşit pe drumul faptelor. La câteva zile de la protest, DIICOT a demarat cercetări împotriva mai multor activişti ai Jobbik, sub suspiciunea de tulburare a ordinii constituţionale. Potrivit comunicatului emis atunci de Ministrul de Interne, le-a fost interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni ungari cu afinităţi în direcţia Gărzii Ungare, Oştirii Haiducilor, Jobbik şi HVIM. Nu este primul caz în care radicalilor din Ungaria le este interzis accesul în ţară: în octombrie 2013, de exemplu, preşedintele HVIM, Toroczkai Laszlo, a fost întors de la graniţă.

Susţinătorii anonimi sunt din ce în ce mai mulţi

HVIM îşi asumă confruntarea deoarece speră că autonomia Pământului Secuiesc va rămâne în felul acesta pe ordinea de zi. Dacă nu am fi existat, presa de limbă română ar fi rezolvat problema într-o corespondenţă de 10-15 secunde. In felul acesta, toată România a vorbit despre asta – a relatat el.HVIM nu are personalitate juridică în Transilvania, în schimb Szocs Zoltan este preşedintele Asociaţiei Oastea Sfântului Ladislau (Szent Laszlo Serege). Această asociaţie strânge, de exemplu, contribuţiile de 2% din venit, pentru a organiza apoi, din aceşti bani, manifestări în numele HVIM. Această asociaţie organizează manifestări mai paşnice, de exemplu tabere pentru copii. HVIM are din ce în ce mai mulţi susţinători – susţine Szocs. Aceştia sunt antreprenori locali, persoane fizice, care din cauza unor motive politice nu îşi asumă identitatea.

Din Insulă Secuiască – zi a familiei

După modelul Insulei Ungare, HVIM organizează din 2009 o tabără de vară proprie, Insula Secuiască. Timp de câţiva ani, manifestarea a fost găzduită la Cătruşa, în tabăra EVITA, administrată de Centrul de Învăţământ Tehnic Gabor Aron din Târgu Secuiesc. În 2013, directorul acestui centru a comunicat că din cauza scandalului naţional, nu îşi mai poate asuma tabăra. În felul acesta, Insula Secuiască a fost organizată anul trecut sub numele de Ziua Familiei 2013, în sala sporturilor din Târgu Secuiesc, unde Zagyva Gyorgy Gyula a susţinut expunerea intitulată Rezistenţa naţională.

De altfel, Szocs îşi imaginează pe viitor Insula Secuiască nu ca pe o manifestare de masă, ci mai mult ca pe o tabără mai liniştită, cu atmosferă de familie, care va avea loc de acum înainte în Bazinul Baraolt, la Bodoc. Nu vor fi concerte, ci foc de tabără şi seri de chitară .Ediţiile anterioare au avut de altfel mulţi participanţi sosiţi exclusiv pentru atmosfera de distracţie. Mulţi au venit doar pentru formaţii, s-au îmbătat, nu au învăţat nimic – afirmă Szocs. În 2010, unul dintre foştii organizatori ai Insulei Secuieşti a fondat Peninsula Secuiască. Manifestarea organizată de Asociaţia Scutul Secuiesc nu a avut continuare.

Intrarea nu este simplă.

Aproximativ 60% din tinerii interesaţi de HVIM suportă perioada de probă de un an. După cum susţine Szocs, candidaţii sunt îndrumaţi către preşedintele celulei locale, care îi observă timp de un an. Fiecare dintre candidaţi trebuie să practice un sport, se analizează care la ce este bun şi ce rol îi poate fi încredinţat în mişcare. Unii sunt puternici fizic, însă nu se ştiu exprima. Alţii ştiu mai degrabă să scrie. Pentru fiecare găsim un rol care i se potriveşte, însă principalul este ca totul să vină din interior. Fără asta nu se poate – spune preşedintele.

Sursa: transindex.ro din 02.06.2014, autor Sipos Zoltan

În apărarea drapelelor secuieşti / Aproximativ 500 de persoane au protestat la Târgu Secuiesc

Aproximativ 500 de persoane au participat ieri (29.05.2014) la acţiunea de protest organizată în piaţa centrală a oraşului Târgu Secuiesc, în vederea apărării drapelului secuiesc. In afara localnicilor, la acţiune au sosit protestatari şi din comunele din Trei Scaune de Sus. La acţiune au mai participat membri şi simpatizanţi ai Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), ai Minta, ai Consiliul Secuiesc scaunul Kezdi, ai Consiliul Secuiesc Târgu Secuiesc şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Membrii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM) şi conducerea oraşului nu au participat la acţiunea de protest.

Înaintea acţiunii din centrul oraşului, membrii organizaţiei din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), împreună cu Consiliul Secuiesc din scaunul Kezdi, au amplasat 50 de drapele secuieşti pe faţadele clădirilor aflate în Piaţa Gabor Aron. Drapelele şi suporturile le-au fost oferite gratuit persoanelor fizice care şi-au dat acordul ca membrii HVIM să arboreze pe imobilele lor simbolul secuiesc. O parte din protestatari au dus cu ei la acţiune şi drapele secuieşti. La postamentul statuii lui Gabor Aron a fost desfăşurat bannerul Pământul Secuiesc nu este România! Pe pancarte se putea citi: Autonomie teritorială Pământului Secuiesc!, Nu, nu niciodată, Libertate Pământului Secuiesc!.

Primul care a luat cuvântul în numele HVIM a fost Beke Istvan. El a subliniat că ne va aparţine ceea ce putem obţine pentru noi. Drapelul trebuie să fluture şi va flutura. In locul celor trei drapele condamnate la îndepărtare vom arbora 50 de drapele în Piaţa Gabor Aron şi dacă este nevoie, vom arbora chiar şi 500 – a declarat oratorul, membru HVIM. El a subliniat că simultan cu acţiunea de la Târgu Secuiesc, şi la Nyiregyhaza se protestează faţă de îndepărtarea drapelului secuiesc. Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, a condamnat pe un ton dur campania puterii româneşti şi a justiţiei împotriva simbolurilor secuieşti. In numele tineretului a vorbit Incze Johanna, preşedinte EMI, iar în numele Minta a vorbit Toke Ervin din Miercurea-Ciuc. Mesajul Consiliului Naţional Secuiesc a fost transmis de către vicepreşedintele Peter Janos, care le-a cerut locuitorilor oraşului să arboreze drapelul secuiesc pe faţadele locuinţelor lor. Mike Bernadett a recitat poezia lui Wass Albert, Drapelul invizibil.

După discursuri, masa de oameni a scandat minute în şir Autonomie!. Beke Istvan le-a cerut participanţilor să privească spre faţada clădirii de lângă muzeu, unde a fost arborat un drapel secuiesc de 6 m. Manifestarea care a durat 40 de minute s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc. Prezenţa jandarmeriei, poliţiei şi a serviciului secret în Piaţa Gabor Aron a fost una discretă, însă în efectiv mare. I-au filmat şi i-au fotografiat pe participanţi. In cadrul manifestării nu au avut loc incidente de tulburare a ordinii.

Sursa: cotidianul Haromszek din 30.05.2014, autor Iochom Istvan

Teroriştii noştri transilvani

Pe internet se răspândeşte o fotografie în care membrii transilvani ai HVIM, cu cagule pe faţă, pozează cu arme, cu drapelul secuiesc şi cel rusesc şi revendică independenţa Noii Rusii, respectiv autonomia Transilvaniei şi a Ucrainei Subcarpatice.

La prima vedere ai sentimentul că vezi o grămadă de terorişti, însă mă liniştesc apoi spunându-mi că nu sunt decât nişte tineri dornici de afirmare, cu nişte arme de jucărie. Arme, care simbolizează moartea, pentru că ştim bine că armele nu fac decât să distrugă, nu să construiască. Vor să se dea mari, şi poate nici nu realizează sau nici nu îi interesează ce lumină negativă aruncă astfel asupra maghiarimii transilvane.

De ce? Pentru că dacă vreun român dintre aceia care nu îi urăşte pe maghiari dă peste această fotografie, cu siguranţă nu va procesa pozitiv cele văzute, ca să nu mai vorbim despre românii care nu ne suportă. Iar acestora din urmă li se va confirma astfel că maghiarii transilvani nu sunt decât nişte barbari naţionalişti. Si noi am gândi la fel dacă am vedea români înarmaţi în locul HVIM-iştilor. Mascaţii ăştia generează inutil tensiuni . Deşi mintea multora nu este capabilă să priceapă, extremismul de dreapta este periculos, iar cel care nu crede, să se gândească la Hitler. Ar fi timpul să decidem ce vrem: un trai paşnic sau ură din cauza câtorva tineri mascaţi. Pentru că eu vreau pace şi nu mă interesează HVIM-ul, nu mi-ar trebui nici Transilvania pe care o visează ei, nici naţionalism.

Sursa: cotidianul Szekely Hirmondo din 30.05.2014, autor Fekete Jozsef

HVIM-işti cu drapel secuiesc şi înarmaţi, susţin Rusia

HVIM-işti transilvani care susţin independenţa Noii Rusii şi a Ucrainei Subcarpatice! Novorossiia nu este Ucraina! Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina! Pământul Secuiesc nu este România! – însoţite de acest text au fost postate pe pagina de Facebook a grupului Kiallunk Oroszorszag mellett (susţinem Rusia) două fotografii care surprind indivizi cu cagule, îmbrăcaţi în negru şi care ţin în mână obiecte ce par a fi arme. Ţin, de asemenea, şi un drapel rusesc, unul al HVIM şi unul secuiesc. Pagina – a cărei poză de copertă înfăţişează copii îmbrăcaţi în haine militare – are aproximativ 3.000 de like-uri.

Sursa: transindex.ro din 27.05.2014

Ziua Libertăţii Secuieşti . Contestaţii, pe ordinea de zi

Membrii Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate (HVIM), care au participat la plimbarea civică în data de 10 martie, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, au fost amendaţi de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş cu suma de 21.500 lei. Tinerii nu au achitat amenda, ci au depus contestaţii la Tribunalul Mureş. Sculptorul Vetro Andras, care nici măcar nu fusese prezent la Târgu Mureş a contestat Procesul Verbal de contravenţie în valoare de 3.000 de lei, emis pe numele său pe data de 20 martie. Prima înfăţişare va avea loc pe data de 4 iunie. Potrivit informaţiilor noastre Vetro Andras nu se va deplasa la Târgu Mureş, el va fi reprezentat de către avocatul său, Lacko David Geza. Cei 9 tineri, membrii ai HVIM, deocamdată au fost stabilite doar procesele a trei membrii, care vor succede astfel: 10 iunie – prima înfăţişare în procesul lui Hodor Istvan, pe 20 iunie a lui Demeter Denes, iar pe 04 septembrie, cazul lui Szocs Csongor.

Sursa: cotidianul Haromszek din 22.05.2014

Protest pentru apărarea drapelului secuiesc

La apelul Mişcării de Tineret 64 de Comitate, aproximativ 200 de persoane s-au adunat ieri în parcul central din Sfântu Gheorghe, pentru a apăra drapelul secuiesc. Cei care au luat cuvântul au subliniat faptul că nu putem permite ca puterea română asupritoare să interzică utilizarea simbolurilor noastre. Trebuie să ne susţinem drepturile, deoarece acesta este pământul nostru natal şi obligaţia noastră este să apărăm secuii de intenţiile româneşti de asimilare.

În numele tinerilor membri ai HVIM, Vizi Abigel a declarat de ce au considerat importantă iniţierea mişcării de protest. Sentinţa Curţii de Apel din Braşov a obligat primăria să înlăture drapelul secuiesc amplasat în parcul central şi ei au considerat că este importantă apărarea simbolurilor noastre. Puterea română nu respectă drepturile noastre, promovează o politică de asimilare şi în zadar UDMR se află din nou la putere căci promovează aceeaşi politică de compromis ca şi în trecut – a declarat el.

Nu putem să aşteptăm după politicienii noştri, trebuie să luăm în propriile noastre mâini destinul nostru şi trebuie să luptăm până la capăt pentru dăinuirea naţiunii noastre – a formulat Vizi Abigel. Manifestarea s-a desfăşurat sub patronajul lui Bedo Zoltan, care a declarat: cel care se atinge de simbolul unei naţiuni, dă o lovitură acelei comunităţi, al cărui simbol este drapelul. Nu este întâmplătoare campania demarată de puterea asupritoare de la Bucureşti împotriva utilizării drapelului secuiesc, deoarece drapelul este cel care ne reuneşte, lângă care ne putem aduna în mod unitar în zilele de sărbătoare, în caz de probleme sau dacă trebuie să luptăm pentru ceva. Dovada drapelului este că am existat şi existăm, iar garanţia că vom exista – a subliniat el. Asupritorii noştri care ne ignoră trebuie să treacă la sentimente mai bune, deoarece noi nu putem fi nicicum forţaţi, nici prin avertismente,nici prin sentinţe judecătoreşti să renunţăm la simbolurile noastre naţionale, la identitatea noastră.

Fadgyas Egmond, care a luat cuvântul în numele organizaţiei de tineret Minta, a amintit de declaraţia europeană privind drepturile omului şi a tras următoarea concluzie: noi, secuii, nu putem fi obstrucţionaţi să folosim în mod liber limba noastră, simbolurile noastre şi drapelul nostru.

Puterea română nu este dispusă să respecte acest lucru, dar am învăţat faptul că noi trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu vor face acest lucru împotriva noastră nici aleşii noştri şi nici Europa – a formulat el. Nagy Gabor, reprezentantul Asociaţiei Magyar Erdelyert a declarat că procesele în cazul imobilelor confiscate şi în cazul pădurilor durează ani de zile şi s-a referit la promisiunile neîndeplinite din declaraţia de la Alba Iulia din anul 1918. In cadrul manifestării care a durat jumătate de oră, s-au spus poezii după care manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului ungar şi a celui secuiesc. Iniţiatorii au fost tineri şi în mare parte au luat cuvântul oratorii organizaţiilor de tineret, dar au fost prezenţi şi câţiva politicieni membri ai PCM şi ai PPMT. Au lipsit însă reprezentanţii UDMR.

Sursa: cotidianul Haromszek din 09.05.2014, autor Farkas Reka

Membrii din Târgu Secuiesc ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) organizează o acţiune de strângere de donaţii pentru persoanele defavorizate din Ghimeş Făget

In perioada 26-27 aprilie 2014, Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), organizează, pentru a cincea oară, un tur în memoria lui Sebo Odon şi a soldaţilor martiri ai Batalionului condamnat la moarte. Cu această ocazie, participanţii se vor deplasa şi pe vârful Bilibok şi la cetatea Rakoczi. Totodată, membrii HVIM vor organiza o acţiune de strângere de donaţii pentru familiile maghiare sărace din Ghimeş Făget. Dacă aveţi acasă îmbrăcăminte care nu vă mai trebuie dar care mai poate fi utilizată, jucării sau chiar şi cărţi, aduceţi-le la magazinul Bia Electronic (lângă muzeu) până în data de 24 aprilie, în zilele lucrătoare între orele 09:00 şi 17:00

Sursa: www.kezdi.info, 13.04.2014

HVIM – Istoria povesteşte

Participanţii la seria de prelegeri Istoria povesteşte, realizată de organizaţia din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au avut ocazia să arunce o privire asupra lumii scrierii runice, în data de 11 aprilie, la Casa Colecţiilor din Târgu Secuiesc. Prelegerea lui Mathe Lorant Pal le-a vrăjit pe cele aproximativ 50 de persoane, care au fost curioase în privinţa scrierii noastre străvechi.

După perspectiva istorică, Mathe Lorant Pal, care este totodată şi profesor, a prezentat cu ajutorul unui marker, simbolurile care se ascund în unele litere din scrierea runică, respectiv modul în care gândeau străbunii maghiari. A prezentat publicului simbolurile care sunt ascunse în fiecare literă a abecedarului scrierii runice, sentimentele, respectiv faptul că într-o singură literă se poate întâlni lumea cerească şu cea de pe pământ! Din acest motiv este important să păstrăm această moştenire, şi ceea ce este cel mai important, să o transmitem, să le-o predăm copiilor noştri. Pe această cale îi mulţumim lui Mathe Lorant Pal pentru prelegere, respectiv colecţionarului Beke Erno pentru spaţiu.

Sursa: Facebook, 15.04.2014

Festival internaţional anti-românesc?!… Aşa tari suntem?

Legăturile dintre patrioţii moldovenişti din Basarabia şi organizaţiile naţionaliste şovine şi iredentiste din Ungaria, Bulgaria şi Croaţia sunt din ce în ce mai accentuate în ultima vreme. Cel mai recent eveniment care demonstrează această tendinţă de apropiere dintre adepţii formării Moldovei Mari, prin ruperea de teritorii din estul României, şi formaţiunile revizioniste din proximitatea ţării noastre, este festivalul identitar Magyar Sziget organizat anual de Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM) din Ungaria. Festivalul naţionalist, unul din cele mai mari de acest fel din Europa, a inclus concerte, conferinţe, întreceri sportive, proiecţii de film şi dezbateri politice.

La întrunirea de săptămâna trecută din orăşelul Veroce din Ungaria au participat pe lângă delegaţiile din Bulgaria (Mişcarea Naţională Bulgară – VMRO), Croaţia (Partidul Pur al Drepturilor Croaţilor – HCSP), Polonia (Tineretul Polonez – MW), Suedia (Tineretul Nordic – NU), Flandra (Avanpostul – Voorpost), Italia (Forţa Nouă) şi Mişcarea Naţional Democrată (MND), o organizaţie din Basarabia care susţine că moldovenii sunt o naţiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât şi cultural. De asemenea au fost prezenţi şi membri ai partidului parlamentar Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik).

Caracterul antiromânesc al evenimentului de săptămâna trecută a fost evident prin afişarea mai multor steaguri ale aşa-zisului Tinut secuiesc şi hărţi ale Ungariei Mari, dar şi prin participare unor organizaţii ostile României şi care militează deschis pentru dezmembrarea teritorială (bulgarii de la VMRO, moldoveniştii de la MND şi maghiarii de la HVIM şi JOBBIK). Alături de aceştia au participat şi şovinii croaţi de la HCSP, care se declară inamicii statului sârb. Mai mult, printre formaţiile care au concertat s-a numărat şi Karpathia, care este interzisă în Slovacia tocmai din cauza cântecelor instigatoare. In anii trecuţi, ungurii au concertat de mai multe ori şi în Transilvania, declarând nu o dată că Aici e Ardealul! România e mai încolo!.

Intr-un comunicat de presă, emis în limba română dar cu numeroase greşeli gramaticale, reprezentanţii Mişcării Naţional-Democrate susţin că în cadrul festivalului, delegaţia moldovenească a avut posibilitatea, de a fortifica relaţiile de prietenie mai vechi şi de a pune temelia unor relaţii noi cu organizaţiile naţionaliste din Europa. Cabana împodobită cu drapelele Moldovei şi Mişcării Naţional Democrate a devenit un loc preferat pentru dezbateri şi reuniuni ale reprezentanţilor diferitelor organizaţii naţionaliste din Europa întreagă, mai arată liderii MND.

Moldovenismul este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare al populaţiei române dintre Prut şi Nistru pe principiul Divide et impera (dezbină şi stăpâneşte). Acest curent susţine că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români. Printre mijloacele folosite e şi negarea latinităţii romanilor şi exacerbarea elementului dac.

Sursa: internet (www.nationalisti.ro), 24.03.2014, autor Ion Coja

Ce fac extremiştii de dreapta ungari în România?

Organizaţiile extremiste de dreapta din Ungaria sunt mai puţin radicale, însă în România este mult mai puternică integrarea socială a acestora, decât în ţara mamă.

Acesta este un articol găzduit de Institutul Athena. Ia în considerare activitatea din afara graniţelor a organizaţiilor extremiste din Ungaria – printre ţările vecine, România este prima. In urmă cu două săptămâni, mai multor persoane ce pot fi puse în legătură cu organizaţii extremiste ungare, li s-a interzis accesul pe teritoriul României, iar autorităţile române au promis că vor intenta un proces penal împotriva lui Vona Gabor, preşedintele Jobbik. In anii precedenţi, grupările extremiste de dreapta ungare au început în afara graniţelor o extindere spectaculoasă. Jobbik a construit în România, în special în Transilvania, un brand politic şi un sistem organizaţional însemnat. In paralel cu aceasta s-a intensificat şi prezenţa lor mass-media.

Schimbări care induc în eroare Dintre grupările extremiste din Ungaria, Mişcarea de tineret 64 de Comitate (HVIM), care îşi are centrul la Szeged, este cea mai activă în România. Membrului conducerii, respectiv fostului preşedinte al organizaţiei înfiinţate în anul 2001, Toroczkai Laszlo, i s-a interzis în mai multe rânduri intrarea în ţară. Potrivit paginii secundare de pe site-ul HVIM, ce nu poate fi accesată, mişcarea are organizaţii active în 11 oraşe, însă în baza site-urilor de socializare există chiar mai multe organizaţii locale.

Fostul preşedinte al HVIM – Transilvania şi HVIM Partium este Lokodi Ferenc Attila, care este totodată şi coordonatorul organizaţiei Jobbik din judeţul Bihor. Organizaţia din cadrul mişcării, care este înregistrată în România, este Asociaţia Szent Laszlo Serege (Oastea Sfântului Laszlo). Printr-o comunicare oficială, cele două organizaţii desfăşoară în mod sistematic manifestări comune: programe culturale, proiectări de filme, comemorări ale Trianonului. Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară şi în prezent campanii pentru obţinerea sprijinului de 2% din partea contribuabililor din România.

HVIM şi Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară în mod sistematic manifestări comune împreună cu organizaţiile locale Jobbik şi cu organizaţia denumită Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI). Organizaţia de tineret a organizat anul trecut cea de-a 9-a ediţie a taberei EMI. Parlamentarii Jobbik sunt oaspeţii permanenţi ai taberelor. Anul trecut, pe lângă forumurile organizate prin participarea politicienilor din cadrul FIDESZ, Jobbik, EMNP (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) şi MPP (Partidul Civic Maghiar), a luat cuvântul şi Vona Gabor. Manifestarea este colorată de elemente de program, cum ar fi prelegerea lui Bakay Kornel, intitulată Capitole din istoria de o mie de ani a urei faţă de maghiari. Pe lângă reprezentanţii curentului principal al muzicii uşoare din Ungaria – Edda, Ossian, Hooligans – au participat asemenea formaţii cunoscute din subcultura extremistă de dreapta din Ungaria, cum ar fi Karpatia, Ismeros Arcok şi Romantikus Eroszak. Taberele EMI sunt sprijinite de ani de zile de Consiliul Judeţean Harghita.

Tinerii în colimator

Pe lângă tabăra EMI, considerată un Tusvanyos al Jobbik, şi HVIM organizează în fiecare vară festivaluri muzicale legate de activităţi de propagandă. Până în prezent a organizat în 5 rânduri Insula Secuiască, pe modelul Insulei Ungare din ţara mamă. Insă, după scandalul din 2012, manifestarea de anul trecut s-a desfăşurat pe perioada unei singure zile. In urmă cu doi ani, pe lângă membrii HVIM şi formaţiile naţionale de muzică rock obişnuite, a luat cuvântul Tyirityan Zsolt, liderul grupării xenofobe denumită Betyarsereg (Oastea Haiducilor), care a ţinut o prelegere despre războiul de gherilă. Întrucât tabăra s-a desfăşurat pe un teritoriu care se afla în proprietatea consiliului local şi în administrarea Scolii Gabor Aron, evenimentul a provocat o furtună politică în România. Consiliul local din Târgu Secuiesc a sprijinit cu mijloacele necesare desfăşurării taberei, Insula Secuiască, respectiv prelegerea despre războiul de gherilă, susţinută de liderul organizaţiei rasiste şi antiţigăneşti, Betyarsereg, care a făcut închisoare sub acuzaţia de incitare la ură.

Încă o gardă

Cea mai radicală grupare extremistă maghiară din România, care în locul integrării sociale are ca scop provocarea de tensiuni, este Garda Secuiască, ce poate fi pusă în legătură cu Csibi Barna din Miercurea Ciuc. Precedentul acesteia a fost Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert din Gyor din cadrul Mişcării Noua Gardă Ungară, înfiinţată în Miercurea Ciuc în anul 2007. Plutonul Secuiesc a colaborat intens cu HVIM, au participat împreună la asemenea acţiuni de intimidare, cum a fost conflictul din 2009 de la Sânmartin. In Sânmartin, locuitorii maghiari au atacat casele locuite de rromi, după ce au prins o persoană de etnie romă care era cu animalele la păscut într-un loc interzis. Potrivit celor declarate de Csibi: Au avut loc câteva mişcări, care pot fi numite chiar şi acţiuni de gherilă, dintre care cea mai importantă a fost cea pentru a face memorabil marşul provocator şi antiautonomie, organizat la Miercurea-Ciuc de către organizaţia de apărare a drepturilor Romani Criss din Bucureşti. Din Plutonul Secuiesc s-a format în anul 2009 Garda Secuiască. Csibi a provocat în mai multe rânduri scandal la nivel naţional în România. In 15 martie 2011, împreună cu colegii lui, a spânzurat în public o marionetă ce îl simboliza pe Avram Iancu – liderul răscoalei antimaghiare din 1948-1949 din Transilvania. Liderul Gărzii Secuieşti postează în mod sistematic informaţii pe blogul lui, mai nou şi pe tema evenimentelor din Transcarpatia.

Consiliul local şi biserica oferă sprijin

In februarie anul curent HVIM, Asociaţia Szent Laszlo serege şi organizaţia Jobbik din judeţul Cluj au organizat la Cluj-Napoca cea de-a 3-a ediţie a Zilelor de păstrare a tradiţiilor Hunyadi Matyas (Matei Corvin). HVIM şi alte organizaţii de extremă dreapta din Transilvania organizează în mod sistematic manifestări în cârciuma de muzică folk Heltai, care este unul din locurile favorite ale studenţilor din Cluj-Napoca, respectiv al celor din zonă. Clădirea, care practic este folosită ca şi casă de cultură, este cunoscută în oraş ca fiind locaţia organizaţilor de extremă dreapta. Această locaţie a reprezentat în anul 2013 staţia de recrutare a membrilor HVIM din Cluj-Napoca. Seria de prelegeri pentru recrutarea de membrii nu a fost însă găzduită doar de localuri, ci şi de imobile aflate în proprietatea consiliului local şi a bisericii. In Miercurea Ciuc şi Covasna este Casa de Cultură, în Sfântu Gheorghe este Biblioteca Judeţeană, iar în Baraolt este biserica reformată.

Au devenit parte a vieţii de zi cu zi

Cu excepţia Gărzii Secuieşti, grupările de extremă dreapta maghiare din Transilvania pun mai degrabă accentul pe construire, pe conexiunea dintre viaţa civilă şi politică, şi nu pe confruntare. In baza activităţii lor sunt mai puţin radicali decât organizaţiile lor partenere din ţară. In locul antiţigănismului, antisemitismului, rasismului şi homofobiei, în acţiunile lor de propagandă sunt mai accentuate mesajele – puternic naţionaliste – referitoare la existenţa în minoritate şi la conştiinţa maghiară. In organizarea vieţii culturale şi comunitare au obţinut o asemenea acceptare, încât nu au nevoie de o altă publicitate subculturală, deoarece acest lucru este reprezentat chiar de viaţa comunităţii maghiare din unele teritorii. Se poate spune faptul că ei se află într-o colaborare zilnică cu organizaţiile de tineret şi alte organizaţii civile, respectiv cu bisericile şi consiliile locale. Popularizarea lor creşte în permanenţă în rândul tinerilor.

Toate aceste lucru reprezintă o problemă, în primul rând datorită faptului că, consolidarea organizaţiilor de extremă dreapta în viaţa civilă şi politică maghiară din România poate să izoleze întreaga comunitate, să obstrucţioneze descentralizarea statului român, respectiv implicarea organizaţiilor civile locale în adoptarea deciziilor care afectează viaţa comunităţii. Un motiv pentru îngrijorare este dat de faptul că HVIM păstrează o relaţie strânsă cu organizaţia puternic rasistă Betyarsereg, care este considerată în afara legii şi care prezintă violenţa în culori romantice, şi astfel poate să reprezinte o trambulină pentru extinderea ei în afara.

Sursa: Internet (www.index.hu), 24.03.2014

Declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, de la sediul ministerului

Monica Dajbog: Bună seara, vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia noastră. Aşa cum am anunţat la finalul săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Interne, în cooperare cu instituţiile din sistemul de securitate naţională, a desfăşurat activităţi specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale în conformitate cu dispoziţiile legale. Prevederile legale în baza cărora au fost realizate aceste activităţi sunt: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 102 din iulie 2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, spaţiul economic european şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată, şi Legea nr. 51 din 1991 privind securitatea naţională a României cu respectarea legislaţiei comunitare relevante, respectiv Directiva 38 din 2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora şi Regulamentul 562 din 2006 de instituire a unui cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, Codul Frontierelor Schengen. In urma derulării acestor activităţi, s-a luat decizia instituirii unor măsuri pro-active cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României. A fost instituită astfel măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României, pentru o perioadă de un an, pentru patru cetăţeni maghiari: Tyirityan Zsolt, membru al organizaţiei Oastea Haiducilor, Zagyva Gyorgy Gyula, membru al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate, HVIM, Szavay Istvan, membru Jobbik, şi Nikola Bela, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti în vederea declarării acestora ca indezirabili. Referitor la aceste persoane, există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României. De asemenea, instituţiile abilitate au în atenţie şi alte persoane care desfăşoară în mod sistematic pe teritoriul României astfel de acţiuni care contravin normelor comunitare şi legislaţiei naţionale în materie. Autorităţile române sunt hotărâte să aplice cu fermitate legislaţia în vigoare în toate cazurile în care cetăţenii altor state, prin declaraţii publice sau orice alte acţiuni desfăşurate pe teritoriul României, încalcă în mod direct sau instigă la nerespectarea Constituţiei şi a legilor ţării.

Sursa: Realitatea TV, 17.03.2014

HVIM despre noile interdicţii din România

Mişcarea Tineretului celor 64 de Comitate îşi manifestă mulţumirea faţă de procesul de democratizare din România: până în prezent, liderii mişcării erau informaţi că le este interzisă intrarea pe teritoriul României la frontieră, dar acum, potrivit declaraţiilor făcute, vor informa Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria.

De la fondare mişcării şi până în prezent, ţări ca Serbia, Slovacia şi România au luat măsura interzicerii liderilor noştri de a intra pe teritoriul respectivelor state. Nici noi nu ştim în ce ţară artificială mai este valabilă o astfel de restricţie, mai ales că aceste iniţiative balcanice şovine se comportă imprevizibil şi isteric. Se mai întâmplă că nici anumite instituţii din România nu sunt în stare să decidă dacă suntem sau nu persoane indezirabile. HVIM nu este afectat în mod deosebit de acest caz, tot aşa ca şi până în prezent construim şi devenim tot mai puternici în Bazinul Carpatic şi în mod special în Ţinutul Secuiesc, unde aşa mulţi membri HVIM nu au fost niciodată ca acum. Acţiunile recente ale autorităţilor române nu fac decât să ne facă să solicităm şi mai mult autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

HVIM din Ungaria sprijină din toate punctele de vedere reprezentanţi HVIM din Transilvania, este solidară cu aceştia şi este mândră de acţiunea lor fermă de la Târgu Mureş. Ei sunt cei care au dat exemplu şi au dat un impuls luptei pentru autonomie. Lupta secuilor este şi lupta HVIM.HVIM este singura organizaţie care declară în continuare c[ nu recunoaşte Trianonul. Comportamentul bolnav anti-maghiar al autorităţilor din România, precum şi manifestările şovine dezvăluie realitatea.

Locuitorii acestor ţări artificiale trebuie să înţeleagă că am trăit cel puţin 1000 de ani ca fraţii, în Bazinul Carpatic. In tot acest timp, Regatul Apostolic Ungar a fost considerat printre liderii mondiali. Pentru ca acest lucru să fie aşa din nou, trebuie să recunoaştem cu toţii că inamicul nu trebuie căutat unul în celălalt.

Sursa: internet (www.Szentkoronaradio.hu), 16.03.2014

Vicepremierul Ungariei a defilat călare

La manifefstările din Covasna, de la Târgu Secuiesc, prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Manifestările au început cu defilarea reprezentanţilor şcolilor din zonă şi cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului. De asemenea, la defilare au participat câţiva membri ai Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), care au avut un steag secuiesc de dimensiuni mari.

Invitatul principal al evenimentului de la Târgu Secuiesc este vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat călare, alături de şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, şi deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon. In judeţul Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită aproape în fiecare localitate, pe parcursul întregii zile având loc spectacole, ceremonii religioase şi comemorative la monumentele mai multor eroi.

Sursa: www.cotidianul.ro, 15.03.2014

Tg. Secuiesc: 15 martie organizat de HVIM

La Tg. Secuiesc continuă seria manifestărilor organizate de filiala locală HVIM sub titlul Istoria narează!, printr-o acţiune organizată la Casa Colecţiilor. Evenimentul este programat pentru data de 14.03.2014, ora 18:00 şi a fost denumit sugestiv Participarea locuitorilor din Tg. Secuiesc, spiritul de sacrificiu al acestora în lupta pentru libertate din timpul revoluţiei din 1848-1849 Sursa: www.szentkoronaradio.com, 14.03.2014

Forum Jobbik la Târgu Secuiesc. Toată lumea să-şi fructifice dreptul la vot

Szavay Istvan, parlamentar din partea Mişcării Jobbik Magyarorszagert din Ungaria, preşedintele cabinetului de politică naţională a partidului, şi Kisgyorgy Levente, candidat de pe Pământul Secuiesc, au prezentat în cadrul unui forum civic desfăşurat marţi (11.03.2014), la casa de cultură Vigado din Târgu Secuiesc, programul electoral al partidului pe anul 2014. Moderatorul forumului a fost Toth Balint, purtătorul de cuvânt al Mişcării de Tineret 64 de Comitate.

Kisgyorgy Levente din Târgu Mureş a declarat: Jobbik este singurul partid din Ungaria care poate avea şi membri de peste hotare. Biroul central din Transilvania al formaţiunii se află la Odorheiu Secuiesc. Szavay Istvan a comunicat: forumul civic este organizat pentru prezentarea programului partidului. Jobbik acordă o însemnătate aparte reprezentării cauzei maghiarilor care trăiesc pe teritoriile rupte. Si până acum au fost aici şi vor fi aici şi după 6 aprilie, chiar dacă din Târgu Secuiesc sau de pe întreg Pământ Secuiesc nu vor primi nici un vot. Programul de politică naţională al partidului se bazează pe trei piloni principali recroirea politicii de susţinere, demararea programului de creare de locuri de muncă, a programului de dezvoltare economică în părţile de naţiune din afara patriei şi încetăţenirea politicii externe care reprezintă în primul rând interesele maghiare. Parlamentarul a mai declarat că Jobbik, îndeplinind cererea organizatorilor, nu şi-a folosit simbolurile la Târgu Mureş pentru a nu crea tensiuni etnice. In pofida acestui fapt, autorităţile române doresc să îi scoată pe ei şi pe membrii HVIM ţapi ispăşitori. Szavay i-a încurajat pe cei prezenţi să participe la vot în data de 6 aprilie şi indiferent pe cine vor vota, să-şi fructifice dreptul de vot deoarece deciziile parlamentare budapestane influenţează în mare măsură viitorul şi destinul maghiarilor de peste hotare.

Sursa: cotidianul Haromszek din 13.03.2014, autor Iochom Istvan

Kelemen Hunor: Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi (11.03.2014) că nu este de acord să vină oameni din Ungaria şi să protesteze în ţara noastră. Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat, deci când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde, eu cred că fiecare om cu valori şi cu principii democratice trebuie să se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare, s-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare. Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi, a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi presei că cei care au provocat forţele de ordine la Târgu Mureş luni seară (10.03.2013), în timpul marşului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), şi nu Jobbik sau Garda Maghiară.

Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbikul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele de ordine – nu doar ale autorităţilor, ci şi ale organizatorilor -, ci au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraş venituri să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperaţii, a afirmat prefectul de Mureş.

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte pentru orice manifestare istorică. Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta – pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat – trebuie să interzică astfel de manifestări, a susţinut Grosu. Prefectul de Mureş a arătat că la marşul neautorizat au participat circa 2.000 – 2.400 de persoane din afara judeţului, restul din judeţ şi din Târgu Mureş, fapt ce a însemnat un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni.

Sursa: Agerpres, 11.03.2014, autor Florin Bărbuţă

Izsak Balazs (CNS): Incidentele petrecute la marşul de la Târgu Mureş, absolut străine de obiectivele noastre

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, organizatorul manifestării de luni seara (10.03.2013) de la Târgu Mureş, care s-a soldat cu îmbrânceli între participanţi şi forţele de ordine, susţine că cele petrecute sunt străine de scopurile organizaţiei. Incidentele, chiar dacă sunt izolate, sunt absolut străine de obiectivele noastre. Vin nepoftiţi, se folosesc de popularitatea CNS, dacă ar organiza ei, n-ar avea nici 10 participanţi. Unde se adună mii de oameni se pot infiltra tot felul de elemente care să facă asemenea gesturi, deci e foarte greu de prevenit. Nu ei au fost importanţi, majoritatea covârşitoare a fost paşnică, a răspuns solicitării organizatorilor, altfel nu am fi reuşit să golim centrul aşa repede .

Eu nu am nicio relaţie cu Organizaţia 64 de Comitate, de la ziarişti am aflat că au fost incidente. Eu cred că responsabilitatea unor participanţi care încalcă legea, e individuală, pe baza legii 60/1991, a susţinut preşedintele CNS, Izsak Balazs. Acesta a spus că petiţia adoptată prin urale în cadrul manifestării comemorative de la Monumentul Secuilor Martiri de luni după amiază, prin care se solicită autonomia Tinutului Secuiesc, nu a depus-o personal la Prefectura Mureş, întrucât a fost ocupat să îmbarce protestatarii în autobuze, însă a trimis-o prin e-mail.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că, după adunarea de comemorare a martirilor secui executaţi în data de 10 martie 1854, organizată de Asociaţia Siculitas prin preşedintele Izsak Balazs, participanţii la defilare au încercat să părăsească trotuarul şi să pătrundă pe carosabil.

Documentul subliniază că forţele de ordine au repus cetăţenii pe trotuar pentru a nu se întâmpla accidente rutiere pe timpul defilării şi că nu s-au înregistrat victime din partea forţelor de ordine sau din partea participanţilor. După comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, participanţii au pornit într-un marş neautorizat către centrul oraşului, pe trotuare, iar la un moment dat unii membri ai Organizaţiei 64 de Comitate (HVIM) au încercat să pătrundă pe carosabil, s-au îmbrâncit cu jandarmii, au folosit pocnitori şi au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Sursa: Agerpres, 11.03.2014, autor Dorina Matiş

Nu cei din Tîrgu-Mureş au provocat

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi presei că cei care au provocat forţele de ordine la Târgu Mureş, luni seara, în timpul marşului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), şi nu Jobbik sau Garda Maghiară. Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbik-ul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele ordine – nu doar ale autorităţilor, ci şi ale organizatorilor – ci au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraş venituri să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperaţii, a susţinut prefectul de Mureş.

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte pentru orice manifestare istorică. Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta – pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat – trebuie să interzică astfel de manifestări, a susţinut Grosu.

Prefectul de Mureş a arătat că la marşul neautorizat au participat circa 2.000 – 2.400 de persoane din afara judeţului, restul din judeţ şi din Târgu Mureş, fapt ce a însemnat un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni. La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni dinspre locaţie spre centrul oraşului, acţiunile s-au dovedit a fi de departe convergente comemorării, au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine, scandând lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu Mureş. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal Izsak Balazs, că ne vom duce la Prefectură şi vom depune documente de protest la Guvern şi la Preşedinte. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţa am fost informat că a venit pe e-mail un document cu tot felul de revendicări Toate acestea sunt speculaţii propagandistice, a subliniat Corneliu Grosu.

Acesta a afirmat că nici presa, nici autorităţile, nici oamenii normali nu au fost sensibilizaţi de cerinţele formulate de protestatari, că acestea au fost dezavuate, iar incidentele au fost izolate. Am fost prezent tot timpul, nu am avut incidente de niciun fel. Cineva a spus că s-a aruncat cu pietre şi petarde, nu a fost adevărat, au fost câteva pocnitori folosite de sărbători. Au fost mulţi oameni beţi, aseară nu putea să plece un autobuz către un judeţ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheţi. Din păcate am avut câţiva reprezentanţi din afara ţării (Mark Gafarot, Catalonia, Gunther Dauwen, directorul Alianţei Liber Europene, Belgia, plus un primar din Ungaria, ) care au venit să ne dea lecţii de democraţie, acolo unde ei nici nu sunt luaţi în seamă, a mai susţinut Corneliu Grosu.

Sursa: publicaţia săptămânală Punctul din 11.03.2014

Serată Wass Albert la Sfântu Gheorghe

In organizarea grupului Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Sfântu Gheorghe, luni de la orele 17:00 va avea loc la Casa cu Arcade (Piaţa Libertăţii nr. 7) o proiectare de film, cu ocazia comemorării decesului marelui nostru scriitor, Wass Albert. Numele filmului: Omul văzător – Portretul lui Wass Albert. Intrarea la acest eveniment este gratuită, iar organizatorii îi aşteaptă cu drag pe toţi participanţii!

Sursa: Facebook, 22.02.2014

Maghiarimea din Bazinul Carpatic trebuie reformată

Mişcarea de Tineret 64 Comitate (HVIM) şi-a derulat acţiunea de recrutare de membri în prezenţa a aproximativ 30 de participanţi. Principalul mesaj al evenimentului – desfăşurat în 15 februarie, la biserica reformată din Baraolt – a fost următorul: organizaţia luptă pentru progresul naţiunii, secuimii, respectiv al tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic.

Principalul obiectiv al mişcării îl constituie formarea unei pături sociale care vede clar lucrurile, este capabilă să se confrunte cu ea însăşi şi cu problemele actuale şi nu se delimitează nici de posibilitatea cuceririi independenţei, care are curajul să-şi asume tradiţiile, istoria şi identitatea noastră maghiară, care adoptă o poziţie paşnică, dar fermă faţă de cei care vor s-o nimicească, e capabilă să se apere şi să-şi protejeze propriul neam. Tinerii HVIM au clarificat: vor să-şi îndeplinească obiectivele nu printr-un război al hârtiilor sau prin petiţii -cum procedează în general politicienii noştri aleşi, aici, acasă şi în Europa, măsuri ignorate de actuala putere-, ei vor să obţină rezultate prin procese şi lupta în stradă. Membrii conducerii au subliniat: nu sunt membri ai niciunei organizaţii politice, se întreţin din resurse proprii şi sprijinul ce li se acordă.

Pe lângă prezentarea organizaţiei şi a rezultatelor obţinute până în prezent, membrii HVIM au pomenit şi de teme actuale, cum este şi ediţia din acest an a Insulei Secuieşti, ce ar urma să fie organizată la Setetpatak (zonă situată între Ozunca Băi şi Băţanii Mari). Si-au formulat opiniile referitoare la marşul din 10 martie, de la Târgu Mureş, respectiv la abuzurile poliţieneşti comise pe 1 decembrie anul trecut, la Sfântu Gheorghe. Au lansat critici la adresa anumitor politicieni din Transilvania şi de la Bruxelles, şi au apreciat că nici poziţia presei minoritare sau a presei române, dirijate de putere, nu este întotdeauna cea potrivită.

Lupta pentru naţiune poate fi imaginată nu numai în parlament, prezentându-ne în faţa urnelor din patru în patru ani. Trebuie să ne susţinem dreptatea în stradă, deoarece politicieni noştri nu sunt capabili de aşa ceva şi nici nu vor să adopte astfel de măsuri – şi-a exprimat conducerea HVIM poziţia faţă de reprezentanţii noştri sub culorile UDMR, fiind vorba în special de cei cu reşedinţa la Bucureşti.

Membrii HVIM se revoltă faţă de lumea globalizată a consumatorilor şi nu le trebuie acest sistem de valori, lumea în care ţi se stabileşte de sus cine poţi să fi, cine poţi deveni, cum te poţi îmbrăca, ce poţi consuma. Cea mai mare forţă o văd în tinerii de astăzi cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, tocmai pentru acest motiv doresc să li se adreseze în primul rând acestora. Aceasta este pătura care trebuie să cunoască spiritul comunitar, tradiţiile, farmecul activităţii de clacă. Trebuie să li se adresăm lor, să-i determinăm să remarce sensul propriului viitor şi să nu asistăm pasiv cum emigrează în ţările străine.

Reprezentanţii HVIM au precizat că cel mai bine ar fi să nu avem nevoie în Bazinul Carpatic de organizaţii de acest gen, cum este şi a lor. Din păcate acest lucru e inimaginabil, având în vedere că şi aici, la noi, trebuie să ne lovim la fiecare pas de situaţii în care secuimea e insultată, umilită. Forţa de ordine publică din România face tot posibilul ca să-i împingă pe ei, ca organizaţie, într-o situaţie imposibilă, membrii mişcării sunt stigmatizaţi, fiind intitulaţi drept antisemiţi, şovini, rasişti, însă acest lucru nu este adevărat, ei luptă doar pentru progresul propriei naţiuni. Nu înţeleg de ce îi deranjează pe alţii, dar continuă să susţină că Pământul Secuiesc nu este România! Acest slogan şi-l asumă oriunde, în faţa oricui şi îl rostesc cu curaj. Nu înţeleg afirmaţia preşedintelui Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, potrivit căreia nu este nevoie de astfel de sloganuri în cadrul demonstraţiei din 10 martie. Împotriva organizaţiei naţionaliste române, Noua Dreaptă – sponsorizată din bani de la stat, inclusiv din punct de vedere politic -, îşi duc lupta deja de patru ani, şi nu vor renunţa. Cel mai recent s-au confruntat cu ei la Sfântu Gheorghe, însă în timp ce Noua Dreaptă avea posibilitatea să mărşăluiască liber şi să-i insulte pe maghiarii din Sfântu Gheorghe, rândurile tinerilor HVIM au fost dispersate de poliţişti, unii din membrii au fost chiar hărţuiţi, fiind acţionaţi în instanţă, inclusiv Farkas Balint din Bazinul Baraolt.Si aceste fapte demonstrează că există multe sarcini de îndeplinit pe viitor, trebuie restabilită ordinea şi trebuie clarificat faptul că secuimea are nevoie de libertate ca să poate dăinui.

Sursa: publicaţia săptămânală Erdovidek din 21.02.2014

L-au comemorat pe Wass Albert

Wass Albert, scriitor maghiar din Transilvania, considerat şi astăzi de puterea română drept criminal de război, a fost comemorat sâmbătă seară (01.02.2014), în Sala Elisabeta din Târgu Secuiesc, în organizarea Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). Serata memorială a fost deschisă de Beke Timea, care a recitat o poezie semnată de Remenyik Sandor , după care cei aproximativ 100 de participanţi au vizionat filmul-portret despre Wass Albert, cu durata de 50 minute, rulat, în ianuarie 1998, din însărcinarea postului Duna TV, de redactorul Maksay Agnes, regizorul Marius Tabacu şi operatorul Koto Zsolt. Realizatorii filmului l-au contactat pe scriitor cu puţin timp înainte de încetarea sa din viaţă, la domiciliul său din SUA. Sciitorul a povestit despre viaţa, operele sale şi dragostea sa faţă de propriul pământ natal. Filmul-portret vorbeşte şi despre viaţa literară contemporană din Transilvania.

Sursa: cotidianul Haromszek din 03.02.2014, autor Iochom Istvan

Organizaţia HVIM Târgu Secuiesc i-a comemorat pe eroii Diviziei Secuieşti.

Organizaţia HVIM Târgu Secuiesc, într-un cerc restrâns a comemorat în data de 28 decembrie 2013, Divizia Secuiască, care după 1 decembrie 1918 au apărat patria şi onoarea naţiunii în faţa trupelor invadatoare române. Manifestarea s-a desfăşurat în faţa bustului comandantului Diviziei Secuieşti, Kratochwill Karoly. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea Imnului Secuiesc.

Sursa: www.Kuruc.hu, 29.12.2013

Moş Crăciun a adus la Comandău dulciuri şi o sondă / Au crezut că vor să protesteze

Filiala din Târgu Secuiesc a HVIM le-a dăruit marţi (24.12.2013) cadouri preşcolarilor şi elevilor Scolii Generale Horn David din Comandău, însă spiritul Crăciunului a fost umbrit de apariţia neaşteptată a jandarmeriei. Potrivit membrilor HVIM, jandarmii au venit pe urmele lor deoarece s-au temut că tinerii vor să protesteze faţă de construirea sondei.

Szocs Zoltan, preşedintele transilvan al HVIM, a declarat că premergător acţiunii de la Comandău, 25 de membri ai mişcării au donat sânge, lor alăturându-li-se şi directorul şcolii Horn David din Comandău, Opra Beni Bela, precum şi alţi doi voluntari. Din bonurile de masă primite şi cu ajutorul altor sponsori, membrii HVIM au cumpărat cadouri pentru copii. In sala sporturilor, membrii HVIM le-au oferit copiilor din Comandău 114 pachete cu dulciuri, autocolante SIC şi mici drapele secuieşti. In plus, biblioteca a primit cărţi, iar şcola a primit un drapel secuiesc. In dimineaţa aceleiaşi zile, copiii au primit cadouri şi la sediul autoguvernării, din partea localităţii înfrăţite Hoek van Holland şi a Serviciului Maltez de Caritate.

Sărbătoarea a fost umbrită de apariţia jandarmilor. Din câte ştiu membrii HVIM, şi poliţia s-a interesat de ei, dorind să afle ce căutau la Comandău, când vor pleca spre casă, ce au cântat şi dacă nu cumva pun ceva la cale. După cum au mai spus HVIM-iştii, poliţia le-a propus ca în drum spre casă să meargă spre Păpăuţi, nu spre Covasna, însă membrii mişcării au refuzat. Maşinile HVIM-iştilor au fost însoţite tot drumul de un autoturism şi o dubă ale jandarmeriei. Szocs Zoltan a declarat că s-au obişnuit deja să fie urmăriţi de autorităţi la diferite mişcări de masă, însă de această dată nu au înţeles de ce atâta stricteţe.

Ulterior a reieşit şi care este miza: în momentul în care coborau prin pădure, s-au intersectat cu un autoturism de teren înmatriculat în Bucureşti, din care li s-a spus să se dea la o parte pentru că vine convoiul. Imediat au apărut camioane de Prahova, care transportau materialele necesare sondei care urmează să fie amplasată la Manişca Mare, la 7 km de Comandău. Szocs este de părere că jandarmii i-au urmărit pe HVIM-işti până la Târgu Secuiesc deoarece se temeau că vor să protesteze faţă de exploatarea gazelor de şist.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 27.12.2013, autor Nagy Sz.Attila

Faţă în faţă. Comunicat

Membrii HVIM au simţit că trebuie să ia atitudine faţă de ieşirea de la Sfântu Gheorghe a şovinilor români. Organizaţia Noua Dreaptă, care a ajuns să provoace an de an, a venit din nou la Sfântu Gheorghe, pentru a putea mărşălui scandând minciuni şi ovaţionând un ucigaş (Avram Iancu). Strigau că pământul Secuiesc nu există. Si atunci împotriva a ce au demonstrat? Ce îi aduce an de an aici? Doar ideea de a ne urla în faţă că suntem cetăţenii inexistenţi ai unei patrii inexistente? Adevărul este că prin minciunile lor nu au putut acoperi suficient de bine adevărul, de-asta vin aici, pentru că îi deranjează existenţa noastră, îi doare adevărul. Orice minciună ar spune, adevărul va exista atâta timp cât vor fi maghiari în Transilvania .

Da, noi suntem extremiştii, cei care trăim aici şi ai căror bunici şi străbunici au trăit aici. Oare şi ei au fost extremişti atunci când au apărat patria, onoarea secuiască? Extremiştii nu sunt ei, cei care vin aici, şi ai căror bunici au fost tot venetici. Tinerii secui trebuie loviţi, stimaţi jandarmi români, ei trebuie pedepsiţi pentru tulburarea liniştii . Apropo, stimaţi ziarişti, aţi scris bine, jandarmii ne-au atenţionat să urcăm pe trotuar, şi aşa am fi făcut dacă ne-ar fi lăsat. Problema a fost că la jandarmi nu ştia dreapta ce face stânga, iar odată dezmeticiţi, cea mai bună soluţie a fost, pentru ei, să se năpustească asupra noastră şi să dea cu picioarele în noi. Cei aflaţi la faţa locului nu au lăsat lucrurile aşa şi şi-au susţinut dreptatea.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 03.12.2013, autor Toth Balint (HVIM)

Sfântu Gheorghe: 1 decembrie nu a trecut fără incidente

Duminică (01.12.2013) a fost sărbătorită în România sărbătoarea naţională a ţării. La Sfântu Gheorghe a avut loc o încăierare între tinerii de la 64 de Comitate (HVIM), care protestau faţă de prezenţa unei organizaţii extremiste româneşti, şi jandarmerie. La Sfântu Gheorghe şi-au făcut apariţia şi aproximativ 80 de activişti ai organizaţiei extremiste româneşti Noua Dreaptă. Potrivit agenţiei de ştiri Agerpres, un grup de tineri maghiari a protestat în centrul oraşului Sfântu Gheorghe faţă de prezenţa organizaţiei extremiste româneşti. Potrivit corespondenţei, majoritatea tinerilor maghiari purtau însemnele HVIM. Cele două grupuri erau delimitate de un cordon de jandarmi. Simpatizanţii Noii Drepte au scandat, între altele, Harghita şi Covasna pământ românesc! şi Pământul Secuiesc nu există!, iar cei aproximativ 30 de tineri maghiari le-au răspuns scandând Pământul Secuiesc nu este România! şi Străinii să plece acasă!.

Petronela Corodeanu, purtătoarea de cuvânt a jandarmeriei judeţului Covasna, a declarat pentru agenţia MTI că doi dintre tinerii maghiari au fost reţinuţi şi amendaţi deoarece nu s-au conformat dispoziţiilor jandarmilor, care doreau să-i îndepărteze pe tinerii maghiari din calea participanţilor la sărbătoarea naţională românească. Întrebată fiind dacă au fost folosite gaze lacrimogene, purtătoarea de cuvânt a răspuns negativ. Dintr-o sursă de la faţa locului, MTI a aflat că a avut loc o încăierare între tinerii maghiari şi jandarmi în momentul în care aceştia din urmă au vrut să-i devieze pe tinerii maghiari din apropierea autoturismelor care îi transportau pe simpatizanţii organizaţiei Noua Dreaptă.

Sursa: www.transindex.ro, 01.12.2013

Obelisc pentru haiduc

Ieri după-amiază ( -30.10), în apropierea parcului cinegetic din zona Almasret (zonă de agrement situată între localităţile Lemnia şi Mereni), a fost inaugurat un obelisc în memoria lui Pusztai Ferenc, haiduc din Ojdula. La festivitate au participat reprezentanţi ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), ai filialei din scaunul Kezdi a Consiliului Secuiesc, ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna şi ai Asociaţiei Păstrătorilor de tradiţii Tuzson Janos din Belani. Au fost prezenţi de asemenea şi reprezentanţi ai autoguvernărilor din scaunul Kezdi.

Cei aproximativ 100 de participanţi au fost salutaţi de către primarul din Mereni, Molnar Istvan. Torok Jozsef, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici, a reamintit că amplasarea unui semn memorial în memoria haiducilor este un vis mai vechi. El speră că mai devreme sau mai târziu vor reuşi să amplaseze un semn memorial şi în Ojdula. După depunerile de coroane, festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnurilor ungar şi secuiesc.

Sursa: cotidianul Haromszek din 31.10.2013, autor Iochom Istvan

I-au supravegheat pe membrii HVIM

O masă uriaşă de oameni a fost prezentă pe traseul dintre Târgu Secuiesc şi Breţcu, la Marele Marş al Secuilor. Deşi au fost lansate unele zvonuri privind declanşarea unor încăierări, manifestarea s-a derulat fără perturbarea ordinii publice. Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) au beneficiat de o atenţie deosebită.

De la capătul satului Tinoasa până în comuna Breţcu s-a adunat o masă uriaşă de oameni la Marele Marş al Secuilor. Participanţii au sosit cu mai multe autoturisme şi autobuze. Conform informaţiilor pe care le-am obţinut, nu au existat cazuri în care ar fi fost perturbată ordinea publică, deşi au fost lansate zvonuri potrivit cărora la Lunga sau la Breţcu ar fi apărut incidente mai nesemnificative. La Lunga au mărşăluit şi membrii HVIM, înconjuraţi de forţele de ordine publică. Grupul format în special din tineri, care a mărşăluit cu drapele ale mişcării, a fost supravegheat – conform estimării noastre – de trei sau patru ori mai mulţi jandarmi decât cei prezenţi în cazul restului mărşăluitorilor. Poate că membrii HVIM s-au răstit la un şofer nervos, care a tras autocarul spre ei şi i-a claxonat, însă altceva nu s-a mai întâmplat.

In aplauzele participanţilor a trecut pe lângă coloană, pe un velociped, Hidvegi Ustos Pal, practicant al sporturilor extreme. Tânărul a parcurs traseul dintre Breţcu şi Chichiş optând pentru un vehicul vechi de 120 de ani, purtând un sacou de postav vechi de 20 de ani, o cămaşă secuiască veche de 40 de ani şi o pereche de cizme vechi de 70 de ani. A fost aplaudat şi grupul de motociclişti care au fluturat drapele secuieşti şi ungare. Analizând feţele conducătorilor auto din Bacău, Bucureşti sau Braşov, a putut fi remarcat un aspect: pe niciunul nu s-a văzut tensiunea, pasagerii din mai multe autoturisme au filmat zâmbind coloana. Au filmat şi alţii: majoritatea jandarmilor au avut aparate foto sau camere video. Pelerinii au fost însoţiţi şi de o maşină de la interne, cu cameră video mobilă

Sursa: www.szekelyhon.ro, 27.10.2013

Recrutare de membri şi tur la Rimetea

Tinerii din Rimetea şi Aiud au hotărât să înfiinţeze filiala din Rimetea a HVIM. In acest sens, au invitat organizaţiile membre ale HVIM, pe preşedinţii şi pe fondatorul mişcării, Toroczkai Laszlo, la Rimetea, în perioada 12-13 octombrie.

Sâmbătă am vizitat Muzeul de Etnografie din Rimetea. Încă de la pornire am întâmpinat probleme. Un poliţist, care după îmbrăcăminte părea turist şi care se crede micul rege al satului, ne-a pus să ne strângem drapelele pe motiv că marşul cu drapelul altui stat nu este permis decât în cazul în care este însoţit şi de drapelul românesc. Am fost nevoiţi să ne strângem drapelele – secuiesc, în dungi arpadiene şi al HVIM. Mai târziu, ne-am putut plimba cu drapele desfăşurate la Colţeşti. Acţiunea de recrutare de membri am organizat-o chiar dacă la ea nu a putut participa Toroczkai Laszlo. După cum am aflat, fondatorul mişcării şi familia acestuia nu au fost lăsaţi să treacă hotarul de batjocură, ba mai mult, i-a fost interzis accesul în Transilvania şi în România. La pensiunea Agota ne-am bucurat de ospitalitatea celor din Rimetea, unde ne-am simţit în siguranţă tot timpul, deoarece o patrulă a avut în permanenţă grijă de noi.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 17.10.2013

Grănicerii nu au putut prezenta nici un motiv plauzibil / Lui Toroczkai i-a fost refuzată intrarea în România

Autorităţile române l-au întors de la graniţă pe preşedintele HVIM, Toroczkai Laszlo, care a informat apoi cu privire la acest lucru pe pagina sa de Facebook. Toroczkai urma să meargă la Rimetea, pentru a rosti un discurs la şedinţa de constituire a filialei locale a HVIM. La punctul de trecere a frontierei Salonta, grănicerii l-au tras pe dreapta şi, după cum afirmă chiar el, i-au comunicat după vreo două ore că doar soţia sa, care are cetăţenie română, poate trece graniţa.

Intr-un final, situaţia a degenerat în aşa manieră încât unul dintre români a dus mâna la tocul pistolului, iar atunci, gândindu-mă la familia mea, am fost de acord să mă întorc. Si interdicţia de acum este absolut ilegală, deoarece nu mi-au putut comunica nici vreun motiv serios, nici perioada interdicţiei – scrie Toroczkai, referindu-se probabil la faptul că nu este pentru prima oară când este întors din drum la frontiera ungaro-română.

România a demonstrat din nou că este o formaţiune statală retrogradă, obscură, represivă şi bolnavă, departe de caracterul de stat de drept. La punctul de trecere a frontierei Salonta au fost traşi pe dreapta . Au luat actele soţiei, ale celor două minore ale noastre (una de 6 ani şi una de 15 luni), şi pe ale mele, bineînţeles. Ne-au lăsat apoi să aşteptăm aproximativ 2 ore în vama lor balcanică în sensul rău al cuvântului, în care nu funcţiona nici măcar un singur wc . Intr-un final au adus o hârtie şi mi-au comunicat că îmi este interzisă intrarea în România şi că doar soţia mea, care are cetăţenie română, poate intra în ţară.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 15.10.2013

Familiile secuieşti s-au întâlnit şi s-au distrat / Politica externă ungară este slabă

Sâmbătă, înainte de masă, la sala sporturilor din Târgu Secuiesc, unde Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a organizat Ziua Familială Insula Secuiască, au fluturat drapelul secuiesc, drapelul ungar şi chiar şi drapelul în dungi arpadiene. La intrare îşi ofertau produsele meşteşugarii, iar în incinta sălii se derulau inclusiv cursuri de scriere runică .

A fost evocat şi trecutul :am putut vizita o expoziţie despre cele două războaie mondiale, realizată de Bene Zoltan şi Biro Attila din Lemnia, iar istoricul literar budapestan Tompo Laszlo jr. a vorbit despre operele lui Nyiro Jozsef. Parlamentarul Jobbik, Zagyva Gyorgy Gyula, a criticat politica externă a ţării-mamă, care nu a intervenit în favoarea teritoriilor rupte, printre care şi Transilvania. După cum a menţionat el, nici în mult pomenitul Tirol de Sud nu ar exista autonomie dacă acesta nu ar fi beneficiat de susţinere din partea Austriei. A mai adăugat că se aştepată la o atitudine similară şi din partea Budapestei. Seara au concertat formaţiile Karpatia şi Romantikus Eroszak. Szocs Zoltan, preşedintele transilvănean al HVIM, a spus că manifestarea a fost una reuşită şi că anul viitor, a V-a ediţie a Insulei Secuieşti se va desfăşura în Bazinul Baraolt

Sursă: cotidianul Szekely hirmondo din 01.07.2013, autor N.Sz.A.

Sf. Gheorghe, 21 iunie 2014

Biroul de presa al CESCH

Tags: , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SINTEZĂ DOCUMENTARĂ. Acţiuni ale unor organizaţii maghiare extremiste, revizioniste şi antiromâneşti"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sinteza-documentara-actiuni-ale-unor-organizatii-maghiare-extremiste-revizioniste-si-antiromanesti/