SLOGAN CONTROVERSAT AL MAGHIARILOR DIN TRANSILVANIA: “ALEGE VIAȚA, ALEGE AUTONOMIA!” DECI CONSTITUȚIA E “MOARTEA”?

February 4, 2013 • Partidul Popular Maghiar din Transilvania • Views: 1161

de NICOLETA BĂLAN

După ce la prima conferinţă de presă din 2013 liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au propus proclamarea anului 2013 ca “Anul Autonomiei” şi au instigat maghiarii la proteste „insclusiv în Bihorși Satu Mare”, formaţiunea care a fracţionat comunitatea maghiarilor din Transilvania în pro şi anti UDMR a organizat sâmbătă, 2 februarie, la Satu Mare, o conferinţă intitulată “Alege viaţa! – Alege Autonomia!”, unde cei peste 400 de participanți  au fost invitați să voteze propunerea, după care preşedintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania a declarat că autonomia este o cauză vitală a comunităţii maghiarii din Transilvania, evidenţiind importanţa coordonării proiectelor de autonomie elaborate de organizaţiile politice maghiare, potrivit comunicatului de presă remis astăzi de CNMT.

harta-tinut-secuiesc-nou-gh-600

Evenimentul a fost organizat de PPTM și CNMT cu prilejul împlinirii a zece ani de la lansarea mişcării de autodeterminare a maghiarilor din Transilvania, mişcare care în același an, 2003, a condus la înfiinţarea CNMT, se arată în comunicat. În cadrul conferinţei au rostit discursuri mai mulţi membri ai fostei Comisii de Iniţiativă pentru înfiinţarea CNMT: europarlamentarul Tőkés László, preşedintele CNMT, Toró T. Tibor, preşedintele PPMT, Kincses Előd, Gazda József, Fodor Imre, Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Szilágyi Ferenc, vicepreşedintele CNMT, Sándor Krisztina, preşedinte executiv al CNMT.

Participanţii au votat propunerea făcută de Tőkés László privind declararea anului 2013 Anul Autonomiei. Preşedintele CNMT a declarat că autonomia este o cauză vitală a comunităţii maghiarii din Transilvania, evidenţiind importanţa coordonării proiectelor de autonomie elaborate de organizaţiile politice maghiare.

Preşedintele PPMT, Toró T. Tibor a subliniat că după zece ani trebuie să constate că partidul al cărui preşedinte este trebuia de fapt înfiinţat în urmă cu un deceniu, doar că atunci nimeni nu credea că încercările de reformare a UDMR vor eşua”, precizează sursa citată.

În cadrul conferinței, s-a citit și adoptat un document intitulat „Declarația de la Satu Mare”, în care se proclamă ca deziderat obținerea diferitelor forme de autonomie, cu mențiunea că pentru îndeplinirea acestui obiectiv este nevoie de o politică autonomistă unitară, care se bazează pe cooperarea în acest sens a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania. 

Documentul adoptat solicită explicit „armonizarea prevederilor Constituţiei cu realităţile din România:garantarea cadrului juridic al diferitelor forme de autonomie, recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială regională, respectiv schimbarea prevederilor privind caracterul de stat naţionalunitar şi omogen al României, care nu ia în considerare elementele specifice fiecărei regiuni şi creează inechitate în relaţia dintre stat şi naţiunea dominantă, respectiv celelalte comunităţi naţionale din România”.

Integral în GhimpeleTags: , , , , , , ,

One Response to SLOGAN CONTROVERSAT AL MAGHIARILOR DIN TRANSILVANIA: “ALEGE VIAȚA, ALEGE AUTONOMIA!” DECI CONSTITUȚIA E “MOARTEA”?

  1. Valentin says:

    CU SLOGANUL LOR VOR DECLANSA LUPTELE DE STRADA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend