Sorin Ghica: Cum se contrazice Kelemen Hunor în disputa cu MAE privind iniţiativa pentru protecţia minorităţilor naţionale

July 8, 2014 • UDMR • Views: 1166

Viktor Orban, premierul Ungariei, și Kelemen Hunor, președintele UDMR (FOTO: maszol.ro)

Viktor Orban, premierul Ungariei, și Kelemen Hunor, președintele UDMR (FOTO: maszol.ro)

Deşi a negat constant că Ungaria ar fi amestecată în iniţiativa UDMR, pe lângă Uniunea Europeană, privind protecţia minorităţilor naţionale, Kelemen Hunor se contrazice flagrant. Chiar liderul UDMR a anunţat, anul trecut, că statul maghiar se va implica în strângerea semnăturilor necesare demersului, scrie Sorin Ghica în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Scandalul a pornit de la intervenţia României de partea Comiei Europene în procesul deschis de UDMR la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), ca urmarea a respingerii proiectului său pentru protecţia minorităţilor “Minority SafePack”. Un demers similar a făcut şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) – impunerea unor standarde minimale legate de drepturile minorităţilor în UE.

Cele două iniţiative au drept scop crearea unei legislaţii europene a minorităţilor, care să ducă la autonomia teritorială pe criteriu etnic şi a drepturilor colective. Comisia a respins însă ambele proiecte, deoarece Uniunea Europenă nu are atribuţii pe drepturile omului, fiind o organizaţie politică şi economică. Drepturile minorităţilor sunt în competenţa Consiliului Europei, iar tratatele privind minorităţile sunt ratificate de statele europene.

Integral pe Romanian Global News

Tags: , , , ,

One Response to Sorin Ghica: Cum se contrazice Kelemen Hunor în disputa cu MAE privind iniţiativa pentru protecţia minorităţilor naţionale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend