ȘOVINISM. Deschidere de an școlar, EXCLUSIV în LIMBA MAGHIARĂ la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc

September 13, 2016 •sovinism maghiar •Views: 12870

Deschiderea anului școlar la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc, județul Covasna, a avut loc cu o festivitate exclusiv în limba maghiară. Elevii de la secția română nu au avut parte nici măcar de un banal salut în limba oficială de stat.

Vezi și EXCLUSIV. Elevii români de la Liceul Korosi Csoma Sandor UMILIȚI din nou de conducerea școlii. Steagul liceului înlocuit cu STEAGUL SECUIESC. FOTO

Public mai jos mesajul unui cititor al blogului cu privire la acest incident.

„Un  director  corijent  la ”bun simț”

 „A evita orice rău, a căuta numai realizarea binelui, a vă păstra corpul și mintea pure; aceasta este esența învățăturii”- Budhha

12 septembrie 2016, o zi frumoasă cu miros de toamnă și belșug, cu prichindei emoționați în prima zi de școală, cu elevi întâmpinați cu bucurie de profesori, diriginți, directori, oficialități sau oameni politici, cam asta ne-a arătat televizorul și facebook-ul. Nu toți au avut însă norocul de a fi primiți măcar așa cum se cuvine, respectând o normă a bunului simț, ca să nu mai vorbesc de cea legală care este încălcată frecvent în această zonă, devenind din păcate o obișnuință.

Astfel, 16 elevi reprezentând clasa a-XI-a B, secția română la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc, județul Covasna, au fost întâmpinați cu un mare ignor din partea directorului Gábor Rezső care timp de mai multe minute a ținut un discurs în limba maghiară, fără a adresa în limba română un simplu „bună ziua”, fapt ce a generat un sentiment de frustrare în rândul elevilor. Cei mai mulți dintre ei nu au simțit bucuria începerii noului an școlar și au plecat dezamăgiți întrebându-se cu ce au greșit de au „beneficiat” de un astfel de comportament din partea directorului. Același director care în urmă cu trei ani când cei 16 (pe atunci elevi ai Școlii Turoczi Mozes), au fost convocați într-o ședință alături de părinți, ba chiar invitați la liceu pentru a li se prezenta condițiile de învățământ în vederea obținerii de semnături, eliminând astfel pericolul pierderii secţiei române din liceu, cauzată de scăderea efectivelor de elevi, și cărora,  culmea, le-a vorbit în limba română! „O bună educație cere ca educatorul să inspire elevului stimă și respect, și nu se poate ajunge la aceasta prin nimicirea individualității elevilor și prin asuprirea stimei de sine” spunea  Samuel Smiles.

Vezi și EXCLUSIV. Bunul simț românesc vs disprețul maghiar la Liceul Korosi din Covasna. FOTO

Să fi uitat atât de repede domnul director că rata de promovabilitate s-a datorat de-a lungul anilor secției române? Să fi uitat cum se spune „bine ați venit!” în limba română? Poate că ar trebui ca acești elevi să facă o chetă pentru cumpărarea unui dicționar explicativ maghiar-român din care domnul director să învețe ce înseamnă bunul simț. Este păcat ca într-o instituție de învățământ tocmai cel care ar trebui să dea un exemplu bun de urmat, să promoveze în rândul elevilor discriminarea într-o zonă cu sensibilități etnice. Și mai păcat este că niciun politician nu-și propune să introducă în agenda de lucru unul dintre multele licee cu astfel de probleme din județe Covasna și Harghita.

Nu sper să schimb ceva cu aceste rânduri, nici nu aștept vreo scuză din partea cuiva, nimic nu ar șterge gustul de amar și sare, sper doar ca forumurile competente să găsească o modalitate prin care să protejeze acești copii care au o singură vină: că sunt  numeric minoritari în țara lor !

Un observator”

FOTO: Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc, gaboraron.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to ȘOVINISM. Deschidere de an școlar, EXCLUSIV în LIMBA MAGHIARĂ la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc

  1. Flavius says:

    Conform constituției României, trădarea de tara este un afront național și se pedepsește cu închisoarea. Dacă îmi aduc eu aminte bine de la geografie, acel ținut face încă parte din România și se supune legilor românești! Cui nu ii convine, poate sa plece, însă cine rămâne trebuie sa respecte legea și constituția!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOVINISM. Deschidere de an școlar, EXCLUSIV în LIMBA MAGHIARĂ la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sovinism-deschidere-de-an-scolar-exclusiv-in-limba-maghiara-la-liceul-tehnologic-gabor-aron-din-targu-secuiesc/