ȘOVINISM. Sfântu Gheorghe, candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii – 2021, cu programe exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ

Distribuie acest articol!

Municipiul Sfântu Gheorghe şi-a depus, oficial, candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, sâmbătă, în data de 10 octombrie, transmite Mesagerul de Covasna. Tema aleasă de către coordonatorii acestui important proiect, este „identitatea” atât personală cât şi comunitară, prin care se doreşte „să se dărâme o parte dintre prejudecăţile şi „zidurile invizibile” care despart oamenii şi comunităţile etnice în momentul de faţă”.

Redacția Mesagerul de Covasna transmite faptul că, ”tot la sfârşitul  săptămânii trecute, a fost organizat,  în centrul municipiului Târgul de Toamnă, întocmai ca în ultimii cinci ani. Acesta a adunat laolaltă meşteri populari, artişti, cetăţeni şi turişti care s-au bucurat de o atmosferă de sărbătoare, în ciuda vremii reci.

Totuşi, un element cheie a lipsit din acest târg care se doreşte să fie un alt eveniment multicultural, şi anume, programele dedicate comunităţii vorbitoare de limbă română.

Potrivit organizatorului târgului, Knopp Ildiko, sâmbătă, de la ora 18:30 a fost o reprezentaţie cu muzică moldovenească – de peste Prut – susţinută de formaţia Sima din Rădoaia (precizăm că programul cultural a început în jurul orei 10.00 ) iar duminică, de la 14:30, a fost prezentă o formaţie de ţitere din Ciumani, localitate din judeţul Harghita, care a interpretat muzică tradiţională din zonă. „De la invitaţi întotdeuna solicităm un repertoriu mai extins, nu neapărat muzică ungurească ci şi cu tendinţe balcanice, deci stiluri variate muzicale. (…) Noi sperăm că totuşi am oferit un program variat  în afară de cele ungureşti, că am avut  şi o alternativă pentru publicul care este vorbitor de limbă română”, a declarat Knopp Ildiko.

Astfel, dintr-un program artistic  care a conținut cel puţin 15 elemente artistice, locuitorii vorbitori de limbă română au putut admira un singur program dedicat lor – deoarece formaţia de ţitere din Ciumani nu este o formaţie tradiţională românească. Programele prezentate au fost foarte frumoase, chiar dacă totul s-a ţinut în limba maghiară, însă  nu poate fi vorba de păstrarea identităţii comunităţilor la acest eveniment marca „Capitala Europeană a Culturii” care îşi propune „să dărâme o parte dintre prejudecăţile şi „zidurile invizibile” care despart oamenii şi comunităţile etnice în momentul de faţă”, după cum a declarat primarul oraşului pentru Agerpres: „Eu sunt un optimist şi am convingerea că, indiferent dacă vom câştiga sau nu acest proiect, Sfântu Gheorghe va fi un oraş în care vor fi mai puţine ziduri invizibile care despart în acest moment oameni şi comunităţi. Şi dacă reuşim să facem acest lucru, şi sigur vom reuşi, atunci am pornit pe drumul cel bun.”

Fără a fi acuzaţi de rea voinţă, organizatorii au „uitat” de multe lucruri importante pentru cei care trăiesc aici. Nu numai că adulţii nu au putut să se bucure de câteva elemente tradiţionale care să le amintească de strămoşii lor, dar copiii au fost daţi, efectiv, la o parte, prin simplul fapt că activităţile desfăşurate nu le erau dedicate, nici contextual nici lingvistic. Activităţile pentru copii s-au ţinut exclusiv în limba maghiară, având ca temă tradiţiile secuieşti şi ungureşti.

Unul dintre organizatorii acestui târg a fost Centrul de Cultură a judeţului Covasna, care, potrivit declaraţiilor făcute de doamna Nina Tînţar, reprezentantul Centrului, a avut ca sarcină să se ocupe de partea meşteşugarilor tradiţionali. Printr-un proiect cu finanţare europeană, în cadrul Programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, Centrul de Cultură al  judeţului Covasna a participat  în cadrul Târgului de Toamnă cu Proiectul „Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare”, fiind una din activităţile-eveniment din programul acestui proiect”, au transmis cei din redacția Mesagerul de Covasna.

”VREM RESPECT!!! Dorim implicare din partea celor plătiți și din impozitele  românilor din Sfântu Gheorghe, din județul Covasna, nu povești de adormit copiii!!!”. Aceasta a fost mesajul transmis de redacția Mesagerului de Covasna autorităților.

Nota mea: salut reacția demnă a redacției Mesagerul de Covasna. Condamn public activitatea ultra-șovină a primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, un adevărat promotor al intoleranței interetnice. Este cel puțin ridicol să vrei să fii capitală europeană cu mentalități medievale.

FOTO: Antal Arpad, primarul ultra-șovin din Sfântu Gheorghe mediafax.ro

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Distribuie acest articol!

    Urmărește alte articole

    Dan Tanasă

    "Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moș îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănțuit."
    Titlul poeziei: Decebal către popor
    Autor: George Coșbuc

    „Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
    meriți ceea ce ai.”
    John C. Maxwell

    © 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
    Despre mine Blog Partidul AUR