Spionajul ungar: Maghiarii din bazinul carpatic, un subiect fierbinte în următorii zece ani

July 20, 2015 •Ungaria •Views: 2040

Reorganizarea spionajului civil al Ungariei a luat sfârșit, iar acum vine rândul Biroului pentru Apărarea Constituției, contraspionajul de la Budapesta, scrie publicația Budapest Beacon preluată de cotidianul.ro. În iunie, comisia pentru securitate din Parlamentul ungar i-a audiat pe șefii spionajului civil, al celui militar, pe minstrul Apararii, pe ministrul de Interne și pe seful cancelariei premierului, Janos Lazar, considerat al doilea cel mai puternic politician din Ungaria, după premierul Viktor Orban.

Janos Lazar, al doilea om în statul ungar

În calitate de șef al cancelariei premierului, Janos Lazar este practic șeful comunității de informații al Republicii Ungare (spionajul este condus direct de Istvan Pasztor, fost atașat militar la ambasada Ungariei la Washington). El a declarat în fața parlamentului că restructurarea serviciului s-a încheiat. Până în 2010, spionajul ungar și contraspionajul erau conduse un ministru fără portofoliu și de către cancelaria premierului. În 2010, această responsabilitate a trecut în sarcina Ministerului de Externe, însă combinația de diplomatie și activități clandestine nu a dus la rezultate satisfăcătoare, iar sarcina conducerii spionajului a fost trecută din nou în atribuțiile cancelariei premierului.

Janos Lazar a declarat că situația serviciului era una dificilă până în 2010 (anul în care Fidesz a venit la guvernare) și că agenții ”aveau ca activitate principală întocmirea unor analize în pripă și nu colectarea a cât mai multor informații”. Lazar a arătat că bugetul spionajului a fost majorat de la 30 de milioane de dolari la 46 de milioane de dolari în ultimii cinci ani. (Bugetul SIE pentru anul în curs este de peste 56 de milioane de dolari). Totodată, a crescut ritmul recrutării de noi agenți, însă Lazar a subliniat că este vorba despre un proces de durată, deoarece pentru pregătirea unui spion sunt necesari 10-15 ani. Totodată, acesta a arătat că este greu să recruteze tineri, în timp ce persoanele cu experiență profesională de 10-20 de ani se îndreaptă către sectorul privat, unde sunt plătite mult mai bine.

Prioritatea spionajului ungar – bazinul carpatic

Janos Lazar a declarat că principala provocare pentru spionajul ungar ține de schimbările radicale produse în regiune de conflictul dintre Rusia și Ucraina, Ungaria ajungând să aibă frontieră comună cu un stat pe teritoriul căruia are loc un conflict armat. Lazar a asigurat că spionii unguri sunt foarte activi la Kiev, la fel ca și agenții din statele vecine Ungariei.

Lazar a mai punctat o prioritate a spionajului – bazinul carpatic și soarta comunității maghiare de aici, care va deveni, în opinia lui, un subiect fierbinte în următorii zece ani. Prin urmare, spionajul de la Budapesta desfășoară operațiuni pentru apărarea intereselor comunității maghiare din regiune. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când spionajul ungar desfășoară activități care contravin intereselor guvernului ucrainean, iar Kievul face tot ce-i stă în putință pentru a zădărnici activitatea acestor agenți, spune Lazar.

Integral pe cotidianul.ro

(FOTO: maszol.ro)

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Spionajul ungar: Maghiarii din bazinul carpatic, un subiect fierbinte în următorii zece ani"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/spionajul-ungar-maghiarii-din-bazinul-carpatic-un-subiect-fierbinte-in-urmatorii-zece-ani/