Steagul Ținutului Secuiesc, arborat ilegal. Legea “secretă” care-i scoate din minți de maghiari

October 31, 2013 •steagul secuiesc •Views: 1549

Sediul PPMT din Târgu Mureș

Sediul PPMT din Târgu Mureș

de Covrig Roxana

Ținutul Secuiesc își cere autonomia. Steagul secuiesc este mândru arborat în zonele în care oamenii nu se simt români. Poliția se uită la steag și se declară neputincioasă în lipsa unui cadru legislativ. Din luna iulie a anului 2013 este în vigoare o lege prin care arborarea steagul secuiesc este ilegală în lipsa unui aviz din partea autorităților publice locale. Legea nu a fost pusă în aplicare pentru că nimeni nu o cunoștea. A fost adoptată și uitată chiar și de cei 71 de senatori care au votat pentru. 

Consilierul local social-democrat Olimpiu Sabău Pop a descoperit că Legea 185/2013 cu privire la amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate se referă și la expunerea steagului secuiesc.

“Există legea 185 din 2013, care a intrat în vigoare în luna iulie. Printre dispozițiile legii, care se ocupă de mijloacele publicitare, există și noțiunea de steag publicitar, definit de lege. Conform definiției legii, steagul Ținutului secuiesc este un steag publicitar, atrăgând aplicarea legii 185/2013. Legea impune ca anterior montării unui steag publicitar să existe un aviz  din partea Primăriei”, a declarat avocatul pentru DC News.

Drapel vs. steag

Avocatul a precizat că “Noţiunea ‘drapel’ este definită de Legea nr. 75/1994, drapelul este un simbol care aparţine exclusiv statelor lumii şi nu altor entităţi, steagul în concepţia art. 3 al Legii 185/2013 este ‘piesă de stofă, pânză sau material plastic ataşată la un suport lance, catarg sau stâlp, purtând culori, embleme, simboluri sau mesaje publicitare’”.

De ce a fost încălcată legea

Olimpiu Sabău a subliniat că “pentru amplasarea steagurilor pe proprietatea privată a persoanelor fizice si juridice, autoritatea administrației publice locale trebuie să emită avize, la cererea solicitanților. Astfel, pentru a monta steagul trebuie, în primul rând, solicitat avizul autorităţii publice locale. Pentru steagurile expuse deja, nu a fost solicitat niciun aviz, de aici concluzia că a fost încălcată Legea”.

Steagul Ținutului secuiesc, arborat maximum 60 de zile

În plus, steagurile nu pot fi montate o perioadă mai mare de 60 de zile. Potrivit avocatului, “durata de menținere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile. Cu alte cuvinte, după 30 de zile se poate solicita o prelungire pentru o perioadă de încă 30 de zile. Odată cu expirarea celor 60 de zile, nu se mai poate afişa steagul! Steagurile montate, pănă acum, au depăşit perioada de 60 de zile, încălcând flagrant Legea, din chiar momentul afişării fără autorizare prealabilă”.

Integral pe DC News

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Steagul Ținutului Secuiesc, arborat ilegal. Legea “secretă” care-i scoate din minți de maghiari

  1. marius says:

    steag publicitar =))=))=))
    ma tavalesc de ras: deci panza aia cu o dunga maro e steag publicitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Steagul Ținutului Secuiesc, arborat ilegal. Legea “secretă” care-i scoate din minți de maghiari"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/steagul-tinutului-secuiesc-arborat-ilegal-legea-secreta-care-i-scoate-din-minti-de-maghiari/