STELU PLATON, primarul roman din Toplita: SUNTEM DISPRETUITI de reprezentantii UDMR ai Consiliului Judetean Harghita! Primariile cu primari romani din Harghita sunt subfinantate pentru ca asa doreste UDMR!

Distribuie acest articol!

Relaţiile dintre Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliile locale româneşti sunt extrem de reci, iar primarii sunt dispreţuiţi

Stelu Platon: ,,Stau să mă întreb cu vom fi trataţi în Ţinutul Secuiesc? O întrebare la care eu nu îndrăznesc să mă gândesc”

Cei doi copreşedinţi ai USL răspund la unele afirmaţii ale lui Borboly Csaba

În cadrul conferinţei de presă pe care Uniunea Social Liberală – Filiala Harghita a ţinut-o la Miercurea-Ciuc, preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon (foto), care este şi primarul municipiului Topliţa, a vorbit despre relaţia care există între Consiliul Judeţean Harghita şi cele 8 primării cu primari români.

Această relaţie între instituţii a fost făcută, pe de o parte, în contextul a ceea ce există astăzi şi, pe de altă parte, a ceea ce s-ar întâmpla dacă ,,vom trăi noi, cele 8 primării cu primari români, în regiunea Ţinutului Secuiesc”. Redăm mai jos intervenţia copreşedintelui USL Harghita şi primarului municipiului Topliţa, Stelu Platon, fără a interveni cu alte precizări.

,,De astăzi, spun public că suntem dispreţuiţi” ,,Vă spun că astăzi relaţiile dintre primării şi Consiliul Judeţean sunt în felul următor: până acum am fost foarte amabil şi am spus că suntem ignoraţi; deci cei 8 primari români suntem ignoraţi. De astăzi, spun public, că suntem dispreţuiţi. Ca să nu mai avem dubii asupra chestiunii. Deci, suntem trataţi cu dispreţ.
Adică: primim invitaţii de genul ‘Vă rog să participaţi la programul de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc/programul turistic al Ţinutului Secuiesc/programul nu ştiu care’, fără ca noi să ştim ce înseamnă Ţinutul Secuiesc. Nu generic, nu la modul Ţinutul Făgăraşului, cum tot invocă UDMR, ci Ţinutul Secuiesc ca entitate administrativă, deoarece Consiliul Judeţean tratează Ţinutul Secuiesc ca entitate administrativă.
Sunt primar de municipiu de trei ani, preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL şi, în această perioadă, eu nu am fost sunat niciodată de d-l preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, judeţ din care fac parte şi eu ca persoană şi ceilalţi 7 primari, dar nici de d-l prefect. Mai primim din când în când nişte mail-uri sau nişte scrisorele.
Faptul că eu sunt dispreţuit sau ignorat este mai puţin important. Dar eu amintesc că sunt reprezentantul populaţiei municipiului din care fac parte. Eu nu sunt numit, eu nu sunt pus, eu nu sunt de la Uniunea Europeană, eu sunt ales de către cetăţenii din municipiul Topliţa, aşa cum şi ceilalţi 7 primari sunt aleşi de cetăţeni.
Stau să mă întreb, dacă în felul acesta suntem trataţi acum, cum vom fi trataţi în Ţinutul Secuiesc? O întrebare la care eu nu îndrăznesc să mă gândesc. Sigur, sper să nu ajungem într-o astfel de situaţie”.

Borboly Csaba le reproşează primarilor din Nordul judeţului faptul că depun proiecte direct la Bucureşti. 

Stelu Platon afirmă că CJ nu trece pe liste proiectele venite din zona românească ,,Formal, d-l preşedinte Borboly organiza până anul trecut nişte întâlniri cu primarii români. Vreun an de zile nu s-au mai organizat nici un fel de întâlniri. Zilele trecute a fost una la Subcetate, la care nu am participat, pentru că le consider formale. Dânsul a venit şi, la un moment dat, le-a ţinut o povestioară primarilor care au fost acolo – printre altele li s-a reproşat că nu au proiecte pentru dezvoltarea culturală a Ţinutului Secuiesc – că de ce se duc la Bucureşti şi depun proiecte direct acolo şi nu vin la Consiliul Judeţean.
Am să vă relatez un singur lucru: în urmă cu vreo două săptămâni s-au depus proiecte pe apă-canal pe programul PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii). Am aflat că judeţul Harghita este programat într-o joi – vă rog să reţineţi: am aflat – şi am transmis informaţia şi la colegii mei primari. Politicos, am transmis un mail – pentru că d-l preşedinte, repet, nu răspunde la telefoane – în care l-am rugat să ne treacă şi pe noi pe listă, pentru că avem proiecte pe care am dat bani. Nu am primit nici un răspuns. Şi ne-am dus, împreună cu proiectantul meu, la Bucureşti. Era o listă a judeţului Harghita în care erau vreo 35 de primării, cu primari, viceprimari – nu era nici Topliţa, nici Gălăuţaş, Subcetate, Bălan, chiar dacă aveam proiecte. Am stat până când toţi primarii au intrat, iar după ce s-a închis lista, ne-au trecut şi pe noi, prin bunăvoinţa doamnelor de la Ministerul Dezvoltării, pe listă şi am intrat în comisia tehnică.
Ce să înţeleg din reproşul d-lui preşedinte? Că la judeţ, cum vă spuneam, nu ne trece nimeni pe listă cu proiectele, să nu ne ducem nici la Bucureşti? Păi ne ducem. Şi o să ne ducem în continuare şi o să plângem în continuare pentru că şi noi trebuie să rezolvăm problemele cetăţenilor, şi noi avem aceleaşi probleme ca şi celelalte primării din Ţinutul Secuiesc – ca să folosesc termenul atât de drag Consiliului Judeţean”.

Pe noi nu ne întreabă nimeni, aflăm doar că se derulează un anumit program 

,,Şi li s-a mai reproşat că zona nu depune proiecte. Să vă spun că noi avem depus de doi ani şi trei luni pe POR (Programul Operaţional Regional) un proiect de 11 milioane de euro. L-am depus odată cu Miercurea-Ciuc şi Sfântu-Gheorghe. Deja Miercurea-Ciuc şi Sfântu-Gheorghe se finanţează; noi suntem eligibili, am depus absolut toate documentele şi stăm. Pe lângă acesta am depus foarte multe proiecte, inclusiv la Consiliul Judeţean. Deci, afirmaţia că nu avem proiecte este pur formală, este pur retorică. De fapt, niciodată nu ne întreabă nimeni, aflăm şi noi că se derulează un anumit program.
Din când în când o mai sun pe d-na Sabina Stoia şi pe d-l Cristinel Glodeanu (n.a. – amândoi consilieri judeţeni) şi îi întreb ce se mai întâmplă, ce proiecte mai sunt, pentru că bani, eu de la Consiliul Judeţean primesc 50 milioane/lună. Şi am primit un program de 127.000 lei, adică 1,27 miliarde lei vechi, pe tot anul. În condiţiile în care la Borsec s-a făcut o pârtie de 70 miliarde, acum se face nu ştiu ce de 100 mld. la Tuşnad. Eu nu am nimic că se fac. Foarte bine! Dar şi noi am depus proiecte şi atunci să nu ni se spună că nu avem proiecte”.

Autor: Liviu C.
Sursa: Informatia Harghitei

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Distribuie acest articol!

    Urmărește alte articole

    Dan Tanasă

    "Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moș îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănțuit."
    Titlul poeziei: Decebal către popor
    Autor: George Coșbuc

    „Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
    meriți ceea ce ai.”
    John C. Maxwell

    © 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
    Despre mine Blog Partidul AUR