STUDIU. Mai mult de jumătate dintre liceenii din așa-zisul ”ținut secuiesc” vor emigra

December 9, 2014 •autonomie teritorială •Views: 1546

Europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes și președintele UDMR Kelemen Hunor (FOTO: erdely.ma)

Europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes și președintele UDMR Kelemen Hunor (FOTO: erdely.ma)

Potrivit Agerpres, peste 70% dintre liceenii din municipiul Sfântu Gheorghe s-au gândit să emigreze într-o altă ţară, fie pentru a munci, fie pentru a studia, relevă un studiu efectuat recent de Universitatea Sapientia.

Sociologul Solyom Andrea, coordonatorul studiului, a declarat pentru AGERPRES, că 72,5% dintre cei aproape 650 de elevi din clasele terminale intervievaţi au declarat că s-au gândit să emigreze, principalele motive fiind condiţiile de trai şi salariile mai bune de peste hotare, dar şi posibilitatea de a-şi continua studiile. Intenţia de a pleca în străinătate este mai puternică în rândul tinerilor de naţionalitate română, care provin din familii educate, şi mai puţin în rândul celor de naţionalitate maghiară (detalii aici).

Potrivit cotidianului Informația Harghitei, un studiu realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, în cadrul unui proiect european, a relevat faptul că peste 50% dintre liceenii din clasele a IX-a şi a XII-a visează să plece din ţară cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani. De asemenea, aproape 50% dintre ei au declarat că, în cazul în care nu-şi vor continua studiile, intenţionează să plece să lucreze în străinătate.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-25 noiembrie, fiind chestionaţi 800 de elevi de la liceele teoretice şi tehnologice din judeţ şi fiind efectuate 70 de interviuri. Datele sondajului au fost făcute publice la sfârşitul săptămânii trecute de către managerul de proiect, Dobos Erika, din cadrul CJ Harghita. Potrivit datelor culese, aproape 37% dintre liceenii intervievaţi se gândesc în mare sau foarte mare măsură să se stabilească într-o altă ţară, iar acelaşi procent se documentează frecvent cu privire la oportunităţile şi condiţiile de viaţă din alte ţări. Un procent de aproape 49 la sută dintre ei discută cu prietenii despre oportunităţi de muncă în străinătate ori de câte ori au ocazia.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "STUDIU. Mai mult de jumătate dintre liceenii din așa-zisul ”ținut secuiesc” vor emigra"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/studiu-mai-mult-de-jumatate-dintre-liceenii-din-asa-zisul-tinut-secuiesc-vor-emigra/