STUPEFIANT. Români agresați în SUA din cauza tricolorului românesc. O unguroaică: ”Și vrei să spui că Transilvania e România?”

July 11, 2013 •SUA •Views: 3331

Ungurilor le sta berea in gat in SUA cand vad steagul romanesc

UNGURIILOR LE STĂ BEREA ÎN GÂT ÎN SUA CÂND VĂD STEAGUL ROMÂNESC 

De Mihaela Biliovschi, WASHINGTON D.C.

 

Aflaţi în capitala Americană până pe 7 iulie, ungurii au participat la Festivalul ”Hungarian Heritage – Roots to Revival” produs de ”Smithsonian Center for Folklife and Culture” în parteneriat cu ”Balassi Institute”, Budapesta.Alături de ei s-au aflat şi maghiari din România care au pus în scenă un spectacol de zile mari. Spectacol a fost şi atunci când, după încheierea festivalului, ungurii au cerut românilor şi americanilor să părăsească mall-ul naţional pentru că se simţeau ”provocaţi”.

O americancă de 70 de ani, Maurleen, a spus că aşa ceva nu a văzut în viaţa ei. Femeia a fost şi ea admonestată de o dansatoare unguroaică pentru că purta o brăţară din pânză în culorile României.

TOTUL A ÎNCEPUT CU UN FESTIVAL EXCELENT

De loc din Sfântu Gheorghe, Levente Fazakas şi ceilalţi colegi ai săi, unguri şi români,au pus pe scena de la ”Hungarian Heritage” un spectacol de zile mari. Muzica, dansurile şi tradiţiile transilvănene i-au atras şi pe români, americani şi alte naţii în cortul unde s-a desfăşurat programul artistic timp de câteva zile.Deşi încorporate drept tradiţii ungureşti, dansurile şi cântecele puse în scenă în capitala americană au amintit românilor de ţara lor. Şi cum nu, când aproximativ jumătate din numărul artiştilor a fost adus din România.

Confuziile au început să apară imediat. Românii au ascultat inclusiv cântece în limba română pe scenă la Hungarian Heritage, au văzut dansuri din Moldova, dansatori din Bacău. Pe tot parcursul acestui spectacol, prezentatorii au anunţat că tradiţiile sunt din ”Ungaria şi Transilvania” însă nu s-a menţionat România deloc. O alegere cel puţin bizară.

Imediat după ce şi-a încheiat programul artistic am vorbit cu Levente Fazakas, membru al formaţiei ”Heveder” din Sfântu Gheorghe. Levente este, de altfel, un artist talentat şi profesionist atunci când vorbim de muzică. L-am întrebat cum s-a decis să se cânte, la ”Hungarian Heritage”, şi muzică românească, şi ungurească, şi ţigănească. ”Păi a fost simplu, pentru că noi cântăm mai mult muzică din Transilvania de fapt, şi Transilvania este o zonă multi-etnică.”

”S-au produs nişte influenţe reciproce,” mi-a zis, ”sunt nişte zone în Câmpia Transilvaniei unde este foarte mixtă populaţia, mai ales românescă şi ungurească. Acolo nu poţi să deosebeşti una de cealaltă. Un cântec se poate cânta şi cu text unguresc, şi cu românesc.”

NOI NE DORIM UN FEL DE AUTONOMIE 

În timp ce-l intervievam, Levente s-a oprit, s-a întors cu faţa către scenă şi mi-a spus: ”Uite, acest dans de exemplu e din Moldova.” Apoi, câteva secunde mai târziu, vorbim de Transilvania în contextul României. Şi aici muzicianul Levente Fazakas şi-a spus păsul pe larg: ”Noi, cei din secuime, suntem o populaţie compactă de maghiari acolo. Şi guvernul de la Bucureşti, de fapt, nu ne lasă să ne dezvoltăm aşa cum noi dorim. Asta e problema noastră cea mai mare în secuime, că Bucureştiul vrea să ne impună reguli pe care noi nu prea le dorim. Noi ne dorim un fel de autonomie, mai ales financiară. Deci Bucureştiul ne zice că dacă nu ne dă bani nouă, o să murim de foame. Noi zicem, lăsaţi-ne să murim de foame. Că noi vrem să murim de foame, nu vrem să trăim din mila niciunuia. De fapt este o o tendinţă în toată Transilvania de a (se) autoguverna.”

L-am întrebat, de ce există această tendinţă se separare, pentru că tocmai vorbise de fuziunea culturilor şi tradiţiilor, de ce dorinţă de separare?

”Orice copil care creşte, îşi doreşte separarea de mamă. Nu? De ce oare? Pentru că are nevoia să fie el însuşi. Să trăiască pe picioarele sale, să nu depindă de nimeni, asta-i independenţa. Ieri am sărbătorit, americanii au sărbătorit, independenţa lor. De ce oare au dorit independenţa, v-aţi gândit la asta?”

”Fiecare naţie, sau fiecare popor, sau fiecare grup de oameni care se diferă la un punct dat doreşte să aibă regulile proprii, să trăiască cum doreşte”, mi-a spus Levente Fazakas.

VOR ŞI TRADIŢIILE ROMÂNEŞTI, CU CARE NU LE ESTE … JENĂ

L-am întrebat, dacă ar fi ca Ţinutul Secuiesc să obţină autonomie, atunci vor renunţa şi la tradiţiile pe care le-au împrumutat de la românii, de la ţiganii din zonă.

”Nu. Nu. În nici un caz. În nici un caz. Deci cultura rămâne cultură. Deci sunt influenţe şi acum. Asta e ca o istorie. Istoria nu poţi s-o influenţezi. Deci nu renunţăm, şi suntem mândri de fapt că … deci nu … nu atât de mândri … cum să zic, dar … nu ne e jenă de lucrurile pe care le-am împrumutat noi, ungurii, de la români. Nu ne e jenă. Nu ne e jenă. Şi promovăm această cultură. De fapt, şi contrar noi vedem că românilor le e jenă când aud că asta e influenţă ungurească. Acasă, nu aici. Aici e libertate. Dar acasă suntem, câteodată, puşi la punct.

Noi încercăm să trăim cum putem şi sperăm să fim cât mai buni unii cu ceilalţi, şi să ne respectăm unii cu ceilalţi. Aşa cum şi românii din Transilvania au cerut independenţa faţă de regatul austro-ungar, nu? Şi aşa noi dorim ca să fim independenţi. ”

I-am spus că deşi festivalul se numeşte Hungarian Heritage, majoritatea programelor artistice sunt din România. ”Asta nu e adevărat. Nu. O parte este din România. … Nu, nu cred. Nu pot să spun, poate jumătate, dar … Jumătate, da. Dar cealaltă jumătate e din Ungaria.”

După interviul pe care l-am purtat în limba română, i-am spus că îmi pare rău să aud ce se petrece în România, pentru că noi vrem ca oamenii să se înţeleagă între ei. ”Dacă ar fi respect reciproc …Reciproc, da. Asta e cheia. Până nu e respect reciproc, o să ne omorâm unii pe ceilalţi,” a spus la Washington, Levente Fazakas, muzician român de etnie maghiară din Sfântu Gheorghe.

ROMÂNII S-AU SIMŢIT ONORAŢI LA FESTIVAL …

Frumuseţea programului artistic i-a fermecat pe români, care au spus că s-au simţit un pic ”ca acasă.” Printre ei şi Ana Ward, o româncă venită aici de mulţi ani şi care lucrează pentru Voice of America. Pentru dânsa a fost o onoare să vadă artişti din Ungaria şi din România prezentând tradiţiile împreună.

”Festivalul a fost impresionant. Şi tradiţiile lor mi-au amintit de tradiţiile româneşti din Transilvania şi din toată România. Mi-au plăcut căluşarii cu dansul oltenesc, mi-au plăcut dansurile ţigăneşti care sunt foarte similare cu cele din România. M-am simţit ca acasă aici la festival. A fost o zi minunată şi aştept cu nerăbdare ca România să se întoarcă la Folklife Festival în Washington, D.C. E grozav să sărbătorim tradiţiile ungureşti, dar de-abia aştept să putem să sărbătorim şi tradiţiile româneşti aici”, mi-a spus Ana Ward.

ŞI MAI APOI HĂITUIŢI DE UNGURI 

Totul s-a întors pe dos imediat după ce s-a terminat festivalul. Atmosfera minunată, creată de artişti excepţionali, dincolo de militantismul lor pentru autonomie, s-a curmat brusc. Atunci o unguroaică vorbind engleză, care a şi prezentat festivalul pe scenă, s-a apropiat de prietena Anei şi a rugat-o să plece din faţa cortului unde se vindeau băuturi alcoolice. Este vorba de Marcela Băjeanu, o româncă aflată în Statele Unite din 1999 şi care iubeşte steagul României. De fapt, ea este recunoscută în comunitatea de la Washington pentru faptul că la fiecare eveniment românesc dăruieşte steagul României conaţionalilor săi.

Imediat înainte de a fi contactate de doamna unguroiacă şi rugate să plece (nu i-am aflat încă numele) Marcela şi Ana se fotografiau pe mall-ul naţional cu steagul României. Se aflau pe aleea din pietriş dintre Capitoliu şi castelul Smithsonian. În spatele lor, la o masă în cortul unde se vindeau băuturi alcoolice, pe gazonul mallului naţional, un grup de unguri se găsise deranjat de privelişte şi au trimis mesager să le fugărească.

”ŞI VREI SĂ SPUI CĂ TRANSILVANIA E ROMÂNIA?” 

În zadar s-a încercat explicarea faptului că acela era un loc public din capitala Americii, o ţară în care libertatatea de exprimare este respectată prin Constituţie. Doamna unguroaică a insistat că, de fapt, e ”Hungarian Heritage” şi a cerut doamnelor să plece.

Ana Ward i-a mai explicat doamnei că de fapt pe scenă la ”Hungarian Heritage” a văzut dansuri şi tradiţii din Transilvania, România.

”Şi vrei să spui că Transilvania e România?” i-a reproşat solia ungurească.

Toată această interacţie a fost filmată. Doi dintre dansatorii unguri s-au băgat în faţa camerei de filmat şi au protestat în limba lor. Prezentatoarea programului artistic m-a prins de încheietura mâinii şi mi-a îndepărtat braţul cu care gesticulam, încercând să aflu ce anume i-a deranjat aşa de tare. Mi-a arătat din nou semnul de pe mall pe care scria ”Hungarian Heritage” şi mi-a spus: ”Asta e o provocare …. e o provocare.”

Ceilalţi doi dansatori mai curajoşi s-au luat şi de o doamnă de 70 de ani care se odihnea pe un scaun, lângă noi. Dansatoarea i-a băgat degetul în faţa femeii, explicându-i şi admonestând-o în limba maghiară. Femeia a ridicat braţele în sus în semn de apărare, şi atunci am observat ce avea legat în jurul încheieturii braţului. Culorile României, o brăţară din pânză dăruită de Marcela.

Din fericire, Marcela a intervenit imediat şi a apărat-o pe Maurleen, bunicuţa care venise în mod special să vadă spectacolul folcloric. Femeia s-a întrebat atunci dacă nu cumva şi steagul Americii este o ”provocare” pentru unguri. L-a scos din geantă şi a cântat ”God Bless America” în mijlocul tuturor, după care a mers la masa ungurilor şi le-a mulţumit. Le-a mulţumit pentru că, dincolo de orice altceva, ei i-a plăcut spectacolul lor şi le-a apreciat munca. Şi astfel le-a dat şi o lecţie de bunătate şi bun simţ.

Bun simţ pe care, se pare, artiştii de la ”Hungarian Heritage” l-au uitat la intrarea în SUA. Pentru că oamenii pe care au încercat să-i fugărească de pe mallul naţional, sunt, în fapt cetăţeni ai Americii. O ţară care i-a găzduit şi le-a oferit posibilitatea de a se exprima, şi artistic dar şi politic (deşi nu era cazul de militantism). În schimb, muzicanţii unguri au îndrăznit să creadă că pot da cu piciorul unui drept constituţional al americanilor doar pentru că lor nu le place steagul un anumit steag al unei ţări suverane.

Câteva zile mai târziu am contactat-o pe Maria Băjeanu, s-o întreb ce-a simţit în momentul în care i s-a cerut să plece de pe mall. ”Hăituită. M-am simţit hăituită în ţara asta, în America, cea mai liberă ţară din lume. Aşa ceva n-am mai simţit de mulţi ani, de pe vremea comunismului când lucram în Comerţ în România. Mama mea a fost unguroaică, tatăl meu român. Dar ne-am născut în România şi am învăţat limba noastră dulce acasă. Cum pot să uit de unde am plecat?”

Câţiva dintre românii care au fost martori la această scenă au contactat, şi vor contacta, Institutul Smithsonian pentru a cere explicaţii. Evident, s-a organizat un festival cu jumătate din tradiţii din România, jumătate din Ungaria. Şi să îl pui sub numele de ”Hungarian Heritage –Roots to Revival” e cel puţin neinspirat, ca să nu spun periculos.

Frumuseţea artelor populare este că nu se pot separa pe ţară. Ele se împletesc, între etnii, între regiuni, între naţiuni, între continente. În artă şi cultură oamenii se adună, se înţeleg, îşi găsesc puncte comune. Iar la ”Hungarian Heritage” s-a văzut cultura şi artă românească, ungurească şi ţigănească. O bijuterie. Aşa cum este Transilvania, România.Tags: , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

22 Responses to STUPEFIANT. Români agresați în SUA din cauza tricolorului românesc. O unguroaică: ”Și vrei să spui că Transilvania e România?”

 1. taranu says:

  @@@ “Un roman” — hai acum sa nu generalizam …Am intilnit in Ungaria , unguri mai romani ca romanii.
  Prietenii mei in Ungaria sint UNGURI , unguri din Romania, carora nu le este rusine sa vb cu min in romana la ei in sat sau cind sint in Budapesta, si daca un ungur obiecteaza ceva el le raspunde in maghiara: NU UITATI CA SOLDATII ROMANII V-AU HRANIT PARINTII DIN PORTIA LOR DE MINCARE… ai grija, judecata aproapelui te duce in Iad.

 2. Samuraix says:

  ”Orice copil care creşte, îşi doreşte separarea de mamă. Nu? De ce oare? Pentru că are nevoia să fie el însuşi. ”

  HAHAHA ,un copil cand doreste separarea de mama pleaca,nu ramane in casa parintelui

 3. VIOIREL says:

  cu presedinti , premieri si ministri de rahat astea sunt consecintele ! Ne calca toti bozgorii in picioare…

 4. […] În primul rând, unul dintre participanți, Levente Fazakas, membru al formaţiei ”Heveder” din Sfântu Gheorghe (Covasna) vorbește presei despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania (detalii aici) […]

 5. […] În primul rând, unul dintre participanți, Levente Fazakas, membru al formaţiei ”Heveder” din Sfântu Gheorghe (Covasna) vorbește presei despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania (detalii aici) […]

 6. […] În primul rând, unul dintre participanți, Levente Fazakas, membru al formaţiei ”Heveder” din Sfântu Gheorghe (Covasna) vorbește presei despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania (detalii aici) […]

 7. Romanca says:

  Este daunator sa arunci anatema peste un intreg popor pentru ca,undeva , un grup spune aberatii.Calmul poate face diferenta intr-o conversatie cu cineva rau intentionat sau incult.Maghiarii obisnuiti traiesc bine merci in totala liniste cu celelalte nationalitati in Romania.Am calatorit in Ungaria si n-am intalnit “inflamati”.Am calatorit in Israel si acolo ,in timpul uneiplimbari cu camile faceam conversatie cu beduinul ce ne era ghid.La un moment dat imi spune ca a avut un grup de turisti unguri,care i-au zis ca orasul Arad ,din Romania este de fapt un oras unguresc.La auzul aberatiei ma pregateam sa “mitraliez”cu argumente, sa-l distrug verbal pe aberant.In cateva momente mi-am dat seama ca nu-i calea buna si i-am zis beduinului calma :cu certitudine este o greseala.Poate nu stiu cei ce ti-au spus asta.Arad este un oras mare si frumos din Romania.Beduinul mi-a zis,luminat la fata:te cred,tu ai vorbit calm,fara patima,nu te-ai straduit sa ma convingi.

 8. ELN says:

  http://www.folkways.si.edu/radio/hungary_playlist/index.html

  pe acest link veti vedea cum se lauda ca Ciocarlia este parte din folklorul unguresc.

 9. mh_mhl says:

  “Heveder” este o formatie din Sfantul Gheorghe, Covasna. Iar dansatorii sunt chiangai din Ghimes, Bacau, o comunitate de etnie maghiara si de rit romano-catolic, ai caror obiceiuri au fost puternic influentate de romanii cu care convietuiesc, dupa cum se vede si dupa portul lor popular. Inainte de Hungarian Heritage, ei au sustinut un concert la Kennedy Center Washington DC, unde au reprezentat… Ungaria! Articolul mi se pare destul de obiectiv si temperat, avand in vedere gravitatea faptelor. Este inadmisibil ca cetatenii americani sa fie fugariti de vizitatorii ungurii, din Romania si Ungaria, in propria lor tara, pe National Mall – unul dintre simbolurile nationale din capitala Americii. Este inadmisibil ca niste cetateni straini (indiferent din ce tara) sa obstructioneze un jurnalist american, in timpul exercitarii profesiei pe teritoriul SUA, unde libertatea de expresie este consfintita prin Amendamentul 1 din Constitutie. Este incalificabil gestul prezentatoarei festivalului, care a spus Anei Hontz Ward (de la Vocea Americii) ca Transilvania nu este pamant romanesc! Daca articolul ar fi fost manipulativ, asa cum a fost festivalul ungurilor in DC, s-ar fi numit: ” Incredibil! Ungurii au fugarit o romanca in centrul orasului Washington ca sa-i fure steagul romanesc”.

  • taranu says:

   …cum sa-mi fac rost de o VIZA de AMERICA ca eu stau o luna si FLUTUR STEAGUL ROMANIEI IN FATA LA WASHINTON DC :))))
   MAi fratilor, dar acolo in USA nu aveti pari, pari de aia de alun sa se indoaie pe spatele lor sa nu trebuiasca sa cumperi altul…noi paici…am altoit niste albanezi cu niste bari din bambus…vai d ecapul lor, au fugit mai rau ca iepurii… BAFTA FRATILOR si nu va lasi , APARATI STEAGUL, maai ales cei care aveti PASAPORT, daca ii rupeti dintii la vreun UNGUR ce pierdeti vreo AMENDA, trimiteti amenda, o decontez…MAICA DOMNULUI SA VA OCROTEASCA!!!

 10. mh_mhl says:

  Marcela Bajeanu a purtat in par la festival o funda cu steagul Ungariei. De ce n-au observat-o ungurii care stateau la o bere dupa ce s-a incheiat festivalul? Pt. ca li s-a intunecat vederea cand au vazut steagul romanesc! Niciodata la festivalurile romanesti din SUA n-au aparut panouri cu regatul Daciei, care cuprinde Campia Panonica. Niciodata nu s-a promovat in SUA “zona culturala romaneasca”, care sa cuprinda comunitatile romanesti din Ungaria, Serbia, Albania, Rep. Moldova sau din alte tari. Ar trebui sa revendicam si noi Ungaria pt. ca armata romana a eliberat Budapesta? Etnicii maghiari din Romania, care au venit la Washington, au spus ca reprezinta Ungaria, nu Romania, desi sunt nascuti in Romania si locuiesc in Romania. Au prezentat drept “cultura maghiara” inclusiv dansuri si cantece din Moldova si calusarul oltenesc. Ce cauta in DC panoul care reproduce harta Ungariei dupa Dictatul de la Viena, ca fiind “zona culturala maghiara”? Ungurii au militat in DC pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

  La festivalul romanesc din DC din luna mai s-au prezentat si dansuri unguresti, nemtesti sau ucrainiene, dar s-a specificat asta expres, nu si-au creat romanii capital de imagine pe spinarea altor natiuni. In schimb, la Hungarian Heritage totul era unguresc, inclusiv zona de pe National Mall din care au fost goniti purtatorii de tricolor! Au spus ca e “zona ungureasca” pt. ca ei au inchiriat terenul de la Smithsonian. De cand este National Mall din DC “zona ungureasca”? Si pe ce baza sustine duduia, care a prezentat festivalul, ca Transilvania nu este pamant romanesc?

  Ungurii au venit in SUA cu un mesaj revizionist. Guvernul Ungariei a investit 1 milion de dolari in acest eveniment. Ungurii s-au simtit “provocati” pt. ca romanii din America le-au cerut explicatii pentru minciunile lor, pt. folositea culturii romanesti pt. capital de imagine in favoarea Ungariei. Sa vedem ce scuze vor gasi istetii de la Institutul Smithsonian, care i-au ajutat sa minta cu nerusinare in DC si sa conteste suveranitatea Romaniei in Transilvania?

 11. dani says:

  GRESEALA A FOST A ANSAMBLULUI CARE A PREZENTAT SPECTACOLUL,NU TREBUIA SA AMESTECE TRADITIILE ROMANESTI CU UN FESTIVAL DEDICAT UNGARIEI,INTR-O TARA NORMALA NU AM AVEA CONDUCATORI DE ACEST GEN,ACESTI TIPI DE ETNIE MAGHIARA CARE AU AMESTECAT CIORBA DE POTROACE CU LEVESUL LOR SUNT COPIILE FIDELE ALE CELOR CE CONDUC TARISOARA ASTA,SA NU AVETI IMPRESIA CA SE VOR OPRI VREODATA DE A POVESTI PE LA INALTE PORTI ISTORII TRUNCHIATE…DOAR SI EI SUNT DE LA RASARIT CA SI NOI DECI NU SUNT CU NIMIC MAI PRESUS

 12. trebuie sa fim foarte atenti si sa luam atitudine ,toate tarile unde iam lasat sa traiasca pe unguri impreuna cu noi , intotdeauna cer ce nui a lor , daca nu le place sa plece .

 13. Gabriel says:

  Este una din strategiile unguresti,prezentarea elementelor folclorice romanesti,drept maghiare.De la muzica,pana la artefacte,de la traditii pana la poarta maramureseana.Ca un exemplu,am vazut undeva ca Ciocarlia este prezentata ca facand parte din folclorul maghiar.Si acesta nu este singurul exemplu!

 14. transilvania says:

  ce poti sa te astepti de la un popor migrator incult?

 15. Hamnibal Anteporcas says:

  Cu un program pentu studenţi, fiica mea a fost in SUA. Aici printrun prieten al unei persoane cu care lucra a nimerit intrun camin in campus la o unguroaica. Din discuţii fiica mea a inteles ca ei erau greşit informati (din educaţia primita in familie acolo) cum ca aici in România UNGURII sunt persecutaţi.
  Cum spunea si nenea Mitică, o persona (decedata acum ) socrul unui prieten,; ..ungurii trebuie bătuţi în gură ca pe coasă!”

 16. Ar trebui sa facem mai multe pentru tara noastra si tricolorul romanesc. Personal umblu imbracat numai in camesa si la fiecare sesiune de lucru a Cenaclului de Seara la Biblioteca Nationala a Romaniei avem Tricolorul langa noi. Va trebui pana la urma sa refacem Dacia Mare.

 17. un roman says:

  nui de mirare ca fiind pe plaiuri iberice cu stupoare am văzut un cuplu care cauta într-un magazin un lucru vb cu vânzătorul o engleza stâlcită și intre ei în romana, dorind sa-i ajut m-am adresat lor la fel în romana, făcându-se ca nu ma înţeleg sau ca nu mau auzit au continuat vb intre ei în ungureşte… halal nație de oameni vrei sa-i ajuți fiind pe tărâmuri străine, unde ei neştiind limba şi vorbind prost o limba internaţionala nu vor sa-i ajuţi. mai bine sa-i laşi acolo în prostia lor decât să-i ajuţi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "STUPEFIANT. Români agresați în SUA din cauza tricolorului românesc. O unguroaică: ”Și vrei să spui că Transilvania e România?”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/stupefiant-romani-agresati-in-sua-din-cauza-tricolorului-romanesc-o-unguroaica-si-vrei-sa-spui-ca-transilvania-e-romania/