STUPEFIANT! Stema UNGARIEI amplasata pe frontispiciul Liceului Salamon Erno din Gheorgheni! Revizionismul maghiar promovat de UDMR si PCM ataca unitatile de invatamant din Romania! FOTO

September 6, 2011 •sovinism maghiar •Views: 21755

Szekelyhon.ro (traducere din limba maghiara): Stema ungară a fost reamplasată pe frontispiciul Gimnaziului Salamon Erno 

de Gergely Imre

Lucrările de constituire a Gimnaziului Regal de la Gheorgheni au fost finalizate în anul 1915, însă din cauza primului război mondial, acesta nu a mai ajuns să fie dat în funcțiune într-un cadru festiv. Frontispiciul gimnaziului era ornamentat pe atunci cu stema ungară cu coroană și cu îngerii ei păzitori. Din păcate însă, nu a durat mult timp, noua putere de după Trianon a demontat boasorelieful. De duminică însă, stema ungară poate fi văzută din nou deasupra
intrării în școală.

Putem spune că după aproximativ 100 de ani, Gimnaziul Regal Ungar din Gheorgheni, adică actulul Gimnaziu Salamon Erno, a putut fi dat în folosință într-un cadru festiv. Mult timp, o suprafață dreptunghiulară goală de pe frontispiciul instituției de învățământ reabilitate, restaurate, semnala că de acolo lipsește ceva. Duminică însă, gimnaziul și-a recăpătat strălucirea. Ultimul element decorativ a ajuns să-și ocupe și el locul. Stema ungară cu coroană a fost reamplasată pe zidul școlii.

O flacără îți dau, ocrotește-o, transmite-o mai departe – s-au făcut auzite versurile lui Remenyik Sandor la festivitatea reamplasării stemei. Pe semnificația acestei poezii și-a structurat discursul și directorul Lakatos Mihalyi. După cum s-a spus, strămoșii noștri ne-au dat o flacără în mână prin faptul că au strîns banii necesari construirii școlii, văzând și știind că biruința națiunii nu este posibilă decît prin fiii ei învățați. De atunci, generații întregi de elevi și profesori ocrotesc și păzesc cu cinste această flacără și o dau mai departe în pofidsa tuturor vicisitudinilor istoriei.

Nu sunt oaspete, la Ghoerghieni mă simt acasă – a declarat cu ocazia festivităților de duminică Foldi Laszlo, primarul din Cegled. Foldi a fost cel care a donat stema, el participând la eveniment în această calitate. Orașul înfrățit a suportat cheltuielile necesare realizării basoreliefului. Acesta a fost realizat de artistul Varga Gabor din Dombovar. Cei doi îngeri să vă păzească inimile și pe voipe pământul vostru natal, iar coroana să mențină unit întreg Bazinul Carpatic – a spus primarul din Cegled.

Viitorul unei națiuni poate fi incapacitat prin privarea acelei națiuni de trecutul ei – din acest motiv a fost demontată, la vremea respectivă, stema amplaasată deasupra intrării în școală și tot din acest motiv a fost de neconceput reamplasarea ei în anii comunismului – a declarat primarul Mezei Janos. Comunismul încă își mai face simțit efectul, asta demostrează națiunile instigate una împotriva celeilalte, familiile destrămate. Trebuie să curățăm lumea de fetișurile acelei epoci – iar atunci vom putea crede din nou în reînviere.

La festivitatea de inaugurare a basoreliefului cu stemă a fost prezent și președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, care l-a citat pe fostul episcop reformat Ravasz Laszlo: A fi maghiar nu este o fatalitate, o onoare ci o datorie”. EL a legat cuvintele episcopului de viața gimnaziului: știm cât de greu a fost, decenii de-a rândul, să fii cadru didactic maghiar aici, pe Pământul Secuiesc, și cât de greu a fost să rămâi cu adevărat om, maghiar, însă de fiecare dată a fost cineva care a făcut ce trebuia făcut ce putea fi făcut, generații întregi au știut cui aparțin. Stema ajunsă acum la locul ei vestește că suntem acasă acolo unde trăim, însă atenționează că patria poate fi preamărită doar de fiii ei.

În momentul binecuvântării basoreliefului, preotul Biro Sandor a declarat : până și pietrele se pot măcina, până și clădirile se pot dărâma, însă Dumnezeu și Cuvântul Său rămân. Pe ele să construim în acest spirit să educe profesorii tineretul.

Detaliu de pe cladirea Liceului Salamon Erno din Gheorgheni

 

Stema Ungariei (wikipedia.com)

Articolul a aparut in data de 4 septembrie 2011.

Sursa articol si foto aici.

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to STUPEFIANT! Stema UNGARIEI amplasata pe frontispiciul Liceului Salamon Erno din Gheorgheni! Revizionismul maghiar promovat de UDMR si PCM ataca unitatile de invatamant din Romania! FOTO

  1. Maria says:

    Nu e vorba de o ciorba reîncălzită ci de o problema nerezolvata care trebuie readusa in atenția publicului pana la rezolvarea ei.Daca ar fi doar o simpla restaurare a clădirii nu s-ar fi organizat festivitatea in cadrul căreia s-au ținut acele discursuri pe care (chiar ne credeți prosti?)cum le-ați defini,oare?Pline de respect pentru romani si pentru Romania?De ce va purtați de parca romanii nu ar fi in stare sa înțeleagă nu doar limba maghiara dar nici intențiile pe care maghiarii le exprima in cuvântările ținute la asemenea manifestări clar antiromânești?

  2. Gigel says:

    Pana la revolutie elevii romani si maghiari invatau impreuna in acest liceu, iar in aripa de langa liceu erau clasele gimnaziale, imediat dupa revolutie romanii au fost trimisi in aripa aferenta unde sunt si in ziua de azi, iar in liceu, care este mult mai bine dotat, sali mari si dotate fata de salile romanilor au ramas cei de la sectia maghiara care dupa parerea mea sunt prea putini pentru un liceu atat de mare. Sa se inteleaga faptul ca romanii au fost efectiv scosi afara din liceu si momentan se inghesuie in aripa liceului Salamon Erno impreuna cu clasele gimnaziale. Am fost elev in liceul respectiv si inainte de revolutie si dupa, deci revolutia m-a pris acolo si ma intreb de ce nu s-a putut continua asa cum era inainte. Acum sunt doua cancelarii una langa alta. Un lucru vreau sa-l subliniez, romanii au fost dati afara din liceu si nu din cauza suprapopularii.

  3. […] ce stema Ungariei a fost reamplasată pe fațada a două școli din județul Harghita (detalii aici și aici), stema Imperiului Habsburgic a fost amplasată pe fațada Muzeului de Istorie din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "STUPEFIANT! Stema UNGARIEI amplasata pe frontispiciul Liceului Salamon Erno din Gheorgheni! Revizionismul maghiar promovat de UDMR si PCM ataca unitatile de invatamant din Romania! FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/stupefiant-stema-ungariei-amplasata-pe-frontispiciul-liceului-salamon-erno-din-gheorgheni-revizionismul-maghiar-promovat-de-udmr-si-pcm-ataca-unitatile-de-invatamant-din-romania-foto-2/