„The kids are not alright!” Spații, conflicte și statistici – trei comentarii cu și despre gay

February 22, 2013 •Muzeul Taranului Roman •Views: 1612

muzeul-taranului-hrana21

de Răzvan Papasima

1. Spații și conflicte. Miercuri seară, proiecția filmului „The kids are alright”, programată la Muzeul Țăranului Român, cu prilejul „Lunii istoriei Gay”, a fost întreruptă de un grup de protestatari, membri ai mai multor organizații nonguvernamentale creștine. Cu câteva zile înainte de evenimentul respectiv mai multe organizații și asociații civice ortodoxe au contactat conducerea MȚR căreia i-au cerut să nu accepte alăturarea numelui instituției cu „istoria Gay”. E lesne de înțeles și de ce. În conștiința poporului român Muzeul Țăranului Român reprezintă istoria culturii materiale a țăranului român, iar o alăturare cu „istoria gay”  dă naștere în mentalul colectiv unei echivalențe de tipul Muzeul Țăranului Gay Român. Chestiunea este extrem de delicată, iar conducerea MȚR ar fi trebuit să știe cel mai bine că un asemenea eveniment poate fi interpretat ca un afront, o provocare, o insultă. Muzeul Țăranului Român este construit mental ca un spațiu destinat „sufletului țăranului român”, care în niciun caz nu este altfel decât tradiționalist și ortodox, deci nu poate fi un spațiu „gay”. „Mergeți la clubul vostru gay”, striga un protestatar, pentru că – gay poți fi într-un spațiu construit astfel, nu într-un spațiu care are o cu totul altă înțelegere. Încălcarea acestui cod cultural al spațiilor a dus inevitabil la conflict. Un fapt simplu de anticipat, dar pe care, în mod ciudat, nimeni nu a dorit să-l evite. (filmul evenimentelor aici)

2. Proteste și controverse. Filmul care ar fi trebuit difuzat miercuri la MȚR este un film american în care două actrițe celebre joacă rolul unui cuplu de lesbiene care în ele din urmă ajung să aibă un copil. În Statele Unite lansarea filmului a provocat multiple controverse, dreapta conservatoare neezitând să catalogheze filmul ca fiind unul îndreptat împotriva familiei (pentru mai multe informații click aiciaici). Protestele, mult mai vehemente decât cele de la MȚR, au ajuns până acolo încât întreaga industrie a filmului a fost acuzată că lucrează la subminarea familei.

3. Cercetări științifice. Subiectul central al filmului este acela că într-o familie gay un copil poate trăi exact la fel ca unul normal și prin urmare astfel de familii (cu părinți de același sex) ar trebui acceptate peste tot. În realitate însă, lucrurile nu stau tocmai așa. De-a lungul timpului au fost făcute numeroase studii și cercetări pe acest subiect. Un studiu făcut în anul 2012 de sociologul Mark Regnerus, de la University of Texas, pe un eșantion național reprezentativ de 2,988 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 39, din care 163 de persoane a căror mamă a avut relații cu persoane de același sex și 73 al căror tată a avut relații homosexuale. Concluziile studiului arată: a). participanții care au crescut în familii tradiționale intacte au raportat cel mai scăzut nivel de probleme în viața curentă, precum: consumul drogurilor, șomaj, stări de depresie; b). participanții care au crescut în aranjamente nontraditionale — cu un singur părinte heterosexual, într-o familie vitregă sau într-o familie cu un divorț târziu au reportat niveluri ridicate ale unor astfel de probleme ca adulți; c). participanții care care au spus că au avut un părinte care a avut relații cu persoane de același sex au raportat niveluri mai mari decât cei din familiile nontradiționale. De asemenea, în comparație cu grupul tradițional, cei cu un părinte gay au raportat grade mai scăzute de educație și mai mulți parteneri sexuali. Prin urmare, datele arată că, pentru copii, viața în astfel de familii nu e deloc bună sau în niciun caz nu e ca-n filme.

Integral pe http://esociopolitologica.wordpress.comTags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to „The kids are not alright!” Spații, conflicte și statistici – trei comentarii cu și despre gay

  1. Amuzant este marketingul ca s-a riscat acest scandal cu traditionalistii periclitând apropiatul Târg al Martisorului, organizat de Muzeul Taranului Român intre 27 februarie si 3 martie 2013, daune de imagine aducând pâna si contrademonstratia cu pancarta Muzeul Fascistului Român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "„The kids are not alright!” Spații, conflicte și statistici – trei comentarii cu și despre gay"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/the-kids-are-not-alright-spatii-conflicte-si-statistici-trei-comentarii-cu-si-despre-gay/