TIME Magazine despre anti-Semitismul din Ungaria, statuile lui Miklos Horthy și scriitorul fascist Nyiro Jozsef

March 29, 2013 •Ungaria •Views: 2068

TIME Ungaria evrei anti-Semitism

Articolul din revista Time

Ultimul număr al revistei TIME, la care sunt abonat, găzduiește un articol amplu, pe trei pagini, semnat de Lisa Abend, în care autoarea face o analiză a nivelului din ce în ce mai ridicat al anti-Semitismului din Ungaria.  

Sub titlul ”O frică veche se trezește din nou”, Lisa Abend vorbește despre preocupările tot mai crescute ale celor 110,000 de evrei din Ungaria cu privire la creșterea alarmantă a anti-Semitismului din Ungaria condusă de Guvernul lui Viktor Orban.

Andras Kovacs, sociolog ​​la Universitatea Central Europeană din Budapesta, a descoperit faptul că în perioada 1992 – 2006 nivelurile anti-Semitismului din Ungaria a rămas relativ stabil. Aproximativ 10% dintre adulti se calificau ca anti-Semiți fervenți, alți 15% aveau unele sentimente anti-Semite iar 60% din populație nu era basolut deloc anti-Semită. Dar, începând din 2006, când economia Ungariei a început să se deterioreze iar partidele de extremă-dreapta au început să crească, intoleranța a început să se intensifice. Până în 2010 procentul celor care s-au calificat drept anti-Semiți fervenți  a crescut la aproape 20% iar procentul celor care au spus că nu au niciun sentiment anti-evreiesc a scăzut la 50%”, punctează Lisa Abend.

Autoarea articolului reamintește de soarta evreilor din Ungaria lui Miklos Horthy sau din timpul Revoluției din 1956: ”Se estimează că 560.000 din cei 800.000 de evrei din Ungaria au pierit în Holocaust, iar alți 20.000 au plecat din Ungaria în timpul revoluției din 1956”.

Guvernul lui Viktor Orban nu reușește să pună capăt manifestărilor anti-Semite care au loc din ce în ce mai des în Ungaria și nu se delimitează clar de Jobbik, partid de extremă-dreaptă, al treilea partid din Ungaria ca mărime, care și-a exprimat în mod public politica anti-Semită. În articol apare menționat și o ”cunoștință” a românilor, scriitorul anti-Semit și anti-român Nyiro Jozsef, cel pe care Ungaria vroia în mai anul trecut să-l reînhumeze cu onoruri în România. ”Propria retorică naționalistă a lui Orban nu ajută. În eforturile sale de a revigora patriotismului maghiar, guvernul său a permis orașelor să construiască statui și să denumească străzi cu numele lui Miklos Horthy, regent al Ungariei în perioada 1920 – 1944. Horthy a căutat căi de atac pentru dezmembrarea Ungariei după Primul Război Mondial, dar, de asemenea, a colaborat cu Hitler – uneori involuntar – și a fost la putere în timpul deportării în mare parte a populației evreiești din Ungaria. Ministrul Educației din Guvernul Orban a introdus, de asemenea, autori maghiari cum ar fi Jozsef Nyiro – care a fost un membru al partidului fascist ”Crucile cu Săgeți” din timpul celui de al II-lea Război Mondial – și printre ale cărui lucrări se regăsesc teme anti-semite – în programele școlare. Ministrul Kumin este de părere că autori precum Nyiro sunt predați pentru valoarea lor literară, nu pentru viziune lor politică. Cu toate acestea, Imre Kertesz, care a câștigat singurl Premiu Nobel pentru Literatură al Ungariei, a fost eliminat din clasificarea programelor școlare a ”autorilor maghiari”. (Kertesz, care locuiește în Berlin, este evreu.)Tags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to TIME Magazine despre anti-Semitismul din Ungaria, statuile lui Miklos Horthy și scriitorul fascist Nyiro Jozsef

 1. […] Vezi și TIME Magazine despre anti-Semitismul din Ungaria, statuile lui Miklos Horthy și scriitorul fascist … […]

 2. Joee says:

  Sunteti sclavii lui IMF, Romania e in mana evreilor, Bravo.

 3. manix says:

  DECI NU SPUN NUMAI ROMANII CA UNGURII SUNT RASISTI IDIOTI CI SI PE PLAN INTERNATIONAL AU AJUNS LA CONCLUZIA CA SUNT PE O CALE GRESITA

 4. Cristian says:

  Dane, te rog frumos sa publici urmatorul articol si pe blogul tau

  http://www.napocanews.ro/2013/03/ungaria-budapesta-camp-de-ruine-cultural.html

  “Guvernarea Fidesz a distrus scena culturală cândva înfloritoare a Ungariei, înlocuind dezbaterile creative şi pe cele politice cu valorile naţionalismte promovate de guvern. Strigătul de alarmă lansat de o jurnalistă care astăzi nu mai poate să lucreze în Ungaria, o ţară în care nu mai vrea să trăiască.”

 5. Lupu says:

  Ma mir ca barosu din ue tace!

 6. Cristian says:

  antisemitismul ungurilor a ajuns subiect de discutie in presa internationala, au sarit mult calul cu ura lor fata de evrei, o sa-i coste masiv, vor fi izolati pe plan international, cam toate cancelariile occidentale incep sa-si faca griji serioase in privinta ungariei lui viktor orban…daca cu noi bozgorii au tupeu sa-i vedem cat de curajosi vor fi cand comunitatea internationala o sa-i puna in genunchi cu mainile ridicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TIME Magazine despre anti-Semitismul din Ungaria, statuile lui Miklos Horthy și scriitorul fascist Nyiro Jozsef"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/time-magazine-despre-anti-semitismul-din-ungaria-statuile-lui-miklos-horthy-si-scriitorul-fascist-nyiro-jozsef/