Traian Basescu vorbeste de dezvoltare iar Antal Arpad de separatism pe criterii etnice!

February 17, 2009 • Antal Arpad, Covasna, Harghita, iredentism, semidoct, sovinism, Tamas Sandor, Traian Basescu • Views: 974

Reprezentanţi covăsneni ai UDMR, precum primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ar dori ca în Constituţia României să fie introdus un articol referitor la la autonomia teritorială, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

Antal Arpad a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că UDMR nu doreşte să atingă Articolele 1 şi 152 ale Constituţiei României, la care a făcut referire preşedintele Traian Băsescu atunci când a vorbit despre imposibilitatea autonomiei teritoriale în România şi deci, implicit, a judeţelor Covasna şi Harghita.

“Noi i-am spus foarte clar domnului preşedinte că nu vrem să facem niciun gest neconstituţional, dar şi dânsul vorbeşte despre schimbarea Constituţiei, când vorbeşte despre parlament unicameral, căci în Constituţie se arată că sunt două camere parlamentare. Noi vorbim despre importanţa ca ideea de autonomie teritorială, importanţa ca limba maghiară să devină limbă oficială în anumite regiuni, să fie prevăzute în Constituţie”, a declarat Antal Arpad.

Acesta a adăugat că i-a prezentat preşedintelui Traian Băsescu şi soluţia: adăugarea unui articol 2 în Constituţie, precum în Constituţia Spaniei, unde să se arate că există autonomii teritoriale şi atribuţiile acestora.

Prezent sâmbătă la Covasna, Traian Băsescu şi-a întărit declaraţiile de la Budapesta, unde a afirmat că Ţinutul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie teritorială

Şeful statului a făcut referire directă la Articolul 1 din Constituţie şi la caracterul Statului Român, care potrivit paragrafului citat este „stat de drept, naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. În acest context, Traian Băsescu a făcut trimitere şi la Articolul 152 din Constituţia României, prin care se arată că Articolul 1 nu poate fi revizuit.

Traian Băsescu a insistat pe declaraţiile de la Budapesta, arătând faptul că în mod explicit, “Constituţia României nu permite niciodată autonomia teritorială” şi că Legea fundamentală a ţării nu poate fi tratată ca un act facultativ.

Preşedintele Traian Băsescu a avut sâmbătă după-amiază o întâlnire ce a durat mai bine de cinci ore cu reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene din judeţele Covasna şi Harghita; temele generale ale întâlnirii s-au axat pe dezvoltarea celor două judeţe, infrastructurile acestora, situaţia din administraţie, dar au cuprins şi tema autonomiei teritoriale dorită de liderii maghiari din cele două judeţe.

Autor : Monica RIZEA (AMOSNEWS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend