
Este vorba de o așezare neolitică ce își avea vatra pe malul Mureșului.
“Investigăm un sat neolitic aparținând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de șapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuințe de suprafață, locuințe adâncite, fiecare cu inventarul specific și tipic”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Municipal “Ioan Raica” Sebeș, Radu Totoianu.
Acesta a menționat că până în prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.
“Nu toate sunt locuințe. După o inventariere mai amănunțită, vom putea spune exact care sunt locuințe sau care sunt numai gropi menajere. Locuințe de suprafață sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.
Arheologii au scos la iveală și o serie de locuințe adâncite de tip bordei. La unele dintre ele se observă încă și urmele parilor care susțineau acoperișul.
Sub o locuință de suprafață, cercetările au scos la iveală ceea ce arheologii bănuiesc că este mormântul unui copil. Acesta a fost înmormântat, sub podină, într-o cistă formată din pereți din lut. Inventarul mormântului cuprinde în jur de 70-80 de mărgele din scoici și malachit. Practic, este una din cele mai vechi folosiri a malachitului în România.
Arheologii au descoperit și un trofeu de acum șapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine păstrate, astfel de trofee ornamentând sanctuarele epocii respective.
Integral pe Agerpres
FOTO: agerpres.ro
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell