Trei povesti despre uitare si tradare – Martiriul romanilor din Bucovina de Nord

April 7, 2008 •Bucovina, Formula As, patriotism, romani, Romania •Views: 1184

Memoria datelor

28 noiembrie 1918. Consiliul National al Bucovinei hotara unirea cu Romania. Singurii oponenti au fost reprezentantii minoritatii ucrainene.
28 iunie 1940. Uniunea Sovietica ocupa Basarabia si Bucovina de nord. In primul an de ocupatie sovietica, mai multe mii de romani bucovineni au incercat si au reusit sa se refugieze in Romania.
7 februarie 1941. Peste 300 de bucovineni au fost ucisi in timp ce incercau sa treaca granita in Romania. Masacrul din satul Lunca a insemnat inceperea politicii de exterminare a romanilor de catre autoritatile sovietice, in teritoriile romanesti ocupate: Bucovina de nord si Basarabia.
1 aprilie 1941. La Fantana Alba, in locul numit Poiana Varnita, au fost masacrati intre trei si cinci mii de romani bucovineni care incercau sa treaca granita in Romania. Nu se stie cu precizie numarul mortilor, deoarece n-au ramas urme dupa masacru.
13 iunie 1941. 13.000 de familii de bucovineni au fost adunate in gari, urcate in trenurile de vite si deportate in Siberia. Au fost declarati tradatori de tara si deportati toti bucovinenii care aveau rude in Romania. O saptamana mai tarziu, armata romana intra in Basarabia si Bucovina de nord.
Vara lui 1944. Cele doua provincii romanesti erau reocupate de catre sovietici. Sudul Basarabiei, Hotinul, Tinutul Herta si nordul Bucovinei au fost alipite definitiv Ucrainei sovietice, iar restul Basarabiei se transforma in ceea ce azi numim Republica Moldova.
In 1949 si 1951 au urmat doua mari valuri de deportare. Marea majoritate a celor deportati nu s-au mai intors niciodata acasa.
1 ianuarie 2007. Romania a intrat in Uniunea Europeana.
28 noiembrie 2008. Peste noua luni se vor implini 90 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania. Nimeni, sau aproape nimeni, nici de la Bucuresti, nici de la Cernauti, nu va fi interesat de aceasta data din calendar.

Marturii cutremuratoare in materialul complet din Formula As.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Trei povesti despre uitare si tradare - Martiriul romanilor din Bucovina de Nord"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/trei-povesti-despre-uitare-si-tradare-martiriul-romanilor-din-bucovina-de-nord-2/