TUPEU AL BUDAPESTEI. ”Marele marș al secuilor” sprijinit OFICIAL de Parlamentul Ungariei. Ungaria susține ”cu toate mijloacele existente” autonomia teritorială a așa-zisului ținut secuiesc

October 23, 2013 •autonomie teritorială •Views: 2298

crin antonescu valeriu zgonea

La o săptămâna de la poziția oficială a Parlamentului Ungariei, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea nu au avut o reacție oficială pe această temă (FOTO: zonadestiri.com și gandul.info)

Duminică, 27 octombrie, va avea loc în județul Covasna o nouă manifestare a extremiștilor maghiari care militează pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. ”Marele marș al secuilor” imită o acțiune similară a catalanilor și este sprijinit de mai toate organizațiile politice și civice ale maghiarilor din România, de la UDMR la CNS.

În urmă cu o săptămână, chiar Parlamentul Ungariei a adoptat o poziție oficială prin care sprijină acestă nouă acțiune revizionistă, ostilă Constituției României. FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, și JOBBIK, partidul anti-Semit și rasist condus de Vona Gabor, au aflat că gândesc la fel în chestiunea autonomiei teritoriale a maghiarilor din așa-zisul ținut secuiesc.

Conform Ziare.com, Comisia de comuniune nationala a Parlamentului ungar a adoptat o pozitie oficiala de sustinere a mitingului pentru autonomia Tinutului Secuiesc, care va avea loc in data de 27 octombrie in judetul Covasna.

“Convingerea noastra este ca obiectivul propus, crearea regiunii autonome Tinutul Secuiesc, este in concordanta cu principiul subsidiaritatii din Europa, invocat in mai multe documente de Consiliul Europei si functional in mai multe tari din Uniunea Europeana“, se arata in comunicatul citat de cotidianul Magyar Hirlap. “In concordanta cu normele europene, comisia reitereaza pozitia prin care sustine, cu toate mijloacele existente, initiativele comunitatilor nationale maghiare de obtinere a autonomiei in tarile vecine”, mai noteaza semnatarii. “Jobbik sustine initiativele Consiliului National Secuiesc (CNS) in aceasta directie, iar simpatizantii sai vor fi prezenti la miting”, a completat parlamentarul Jobbik, Szavay Istvan (foto). “Acest miting este un moment decisiv in procesul de solicitare a autonomiei, iar succesul sau este de o importanta iesita din comun. Facem apel la o prezenta si o comuniune fara precedent”, a subliniat parlamentarul Fidesz Csoti Gyorgy.

Conform CNS, peste 150.000 de maghiari sunt asteptati la “Marele mars al secuilor”, pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri in Covasna, pe DN 11, drumul ce leaga 11 localitati pe ruta Brasov-Bacau. Manifestarea este programata pentru 27 octombrie si va fi sprijinita de toate organizatiile politice si civice maghiare, precum si de bisericile istorice maghiare din Transilvania.

La București însă este liniște totală. În ciuda poziției oficiale a Parlamentului Ungariei, nici Crin Antonescu, președintele Senatului, și nici Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, nu au avut o poziție oficială care să exprime poziția Parlamentului României față de amestecul Ungariei în chestiunile interne ale României.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to TUPEU AL BUDAPESTEI. ”Marele marș al secuilor” sprijinit OFICIAL de Parlamentul Ungariei. Ungaria susține ”cu toate mijloacele existente” autonomia teritorială a așa-zisului ținut secuiesc

 1. man alexandru says:

  DACA ISTORIA SE REPETA, POATE AJUNGEM LA BUTAPESTA A TREIA OARA.HAI S.

 2. Benchea Marius-Gratian says:

  Miliarde de secui, cu tot cu auocare. Daca tot vor autonomie, eu sustin ideea lansata de Valentin Roman. Cred ca merita incercata. :))

 3. istoria se repeta says:

  “amestecul Ungariei în chestiunile interne ale României”. Oare unde tot am mai auzit fraza aceasta? Gresesti dantanasa! Astea nu sunt chestiuni interne ale Romaniei. Treziti-va la realitate! Geniul Carpatilor e mort de 24 de ani.

 4. man alexandru says:

  LA ULTIMUL RECENSAMANT S-AU DECLARAT MAGHIARI.ACESTIA SUNT MENTIONATI IN ANUL 700DE CRONICILE COREENE CA NISTE NOMAZI PRIMITIVI CARE JEFUIAU IN NORDUL COREEI SI ESTUL CHINEI ASA CA VA ROG RESPECTUOS SA FACETI UN LANT UMAN PANA ACOLO.HAI S.

  • attila says:

   hai nu mai spune desteptule poate ai visat tu astea noaptea trecuta ,dar de daci vostri viteji ce cronici scriu…….curios este ca Attila a luptat contra Romei, contra triburile germanice dar daci vostri unde dracu au fost ca nu mentioneaza nici un cronicar din epoca o infrintare dacica FALSIFICATORI DE ISTORIE

 5. 1 says:

  Nu vor sa faca ei un mars spre Mongolia tractati de tancuri?

 6. man alexandru says:

  Eu in locul domnului TANASA nu v-as raspunde..

 7. Iorgu says:

  Si 3 tancuri romanesti…sceleratilor. Provocati, provocati si cand “explodeaza mamaliga” fugiti repede la UE sa le spuneti cum sunteti voi subjugati si cum ar deveni aerul mai curat daca ati avea tinutul vostru secuiesc autonom.

 8. Marele Mukk si Mic says:

  asa-zisa ziarist si bozgor moldovean te doare prostia ???? degeaba bati gura ta spurcata ca in Tinutul Secuiesc niciodata nu vei fii acasa bozgore … DUMINICA VOM FII ZECI DE MIIIIIII !!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TUPEU AL BUDAPESTEI. ”Marele marș al secuilor” sprijinit OFICIAL de Parlamentul Ungariei. Ungaria susține ”cu toate mijloacele existente” autonomia teritorială a așa-zisului ținut secuiesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/tupeu-al-budapestei-marele-mars-al-secuilor-sprijinit-oficial-de-parlamentul-ungariei-ungaria-sustine-cu-toate-mijloacele-existente-autonomia-teritoriala-a-asa-zi/