TUPEU. Extremiștii maghiari de la HVIM le-au solicitat bani jurnaliștilor Antena 1

July 31, 2012 •Antena 3, antiromanism, extremism maghiar, iredentism, separatism etnic, sovinism maghiar, Targu Secuiesc •Views: 1542

Afișul festivalului din acest an

Organizatorii festivalului ”Insula secuiască”, desfășurat la sfârșitul lunii iunie a.c. lângă Târgu Secuiesc, județul Covasna, le-au solicitat jurnaliștilor de la Antena 1 suma de 1.000 de lei pentru a le permite să filmeze în timpul festivalului. Membrii organizației extremiste maghiare HVIM s-au arătat deranjați de interesul jurnaliștilor trustului Intact față de organizarea festivalului și au încercat să-i împiedice să filmeze în ciuda faptului că festivalul s-a desfășurat într-un loc public aflat în proprietatea unei instituții de stat.

Deși revoltătoare, această informație nu a fost făcută publică de către jurnaliștii Antena 1 la vremea respectivă însă ea este confirmată de către un articol apărut în data de 2 iulie a.c. în cotidianul Szekely Hirmondo a cărui traducere o redau mai jos.

Ediţia de anul acesta a stârnit praful în ochii puterii române / Insula speranţei maghiarimii mari

In cele trei zile ale celei de-a IV-a ediţii a Insulei Secuieşti, desfăşurate în incinta Centrului de Agrement Gabor Aron dela Cătruşa, teritoriile sfâşiate de tratatul de pace dela Trianons-au putut unifica din nou, chiar dacă doar simbolic, pentru 72 de ore. Participanţii sosiţi din colţurile Ungariei Mari de odinioară, strânşi sub drapelul Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au demonstrat că prin credinţă, loialitate şi curaj există solidaritate maghiară. Din păcate, autorităţile române au luat în nume rău acest lucru: vineri seara, persoane în uniforme şi sacouri au năpădit de-a dreptul tabăra, sub pretextul unui control de ordin economic. Acţiunea a afectat portofelele câtorva comercianţi locali.

La intrarea în tabără, participanţii au fost întâmpinaţi de rock-ul naţional de pe scenă şi de harta Ungariei Mari. Fiecare participant sosit din ţara-mamă, Slovacia, Voivodina şi Transilvania a avut ocazia să semnaleze pe hartă, cu câte un steag în miniatură, judeţul din care provine.

Meşteşugari din Ungaria şi din ţară şi-au oferit produsele spre vânzare în iurtele şi corturile amplasate în tabără . In corturile destinate copiilor s-au desfăşurat cursuri de predare a scrierii runice şi au fost proiectate filme, în timp ce în Cortul Gabor Aron au putut fi urmărite expuneri, majoritatea pe teme istorice. Seara a fost una de concerte. Au evoluat trupele Karpatia, Role, cântăreaţa de muzică populară Istvan Ildiko, formaţiile Balhe, Palmetta, Titkolt Ellenallas, Bajna, Transylmania şi Romantikus Eroszak.

Vineri, locuitorii insulei şi-au început ziua cu o vizită la stână. Cei reîntorşi în tabără au putut vizita expoziţia de istorie militară, amenajată de Bene Zoltan şi Biro Attila. După trecerea în revistă a vestigiilor din timpul celor două războaie mondiale, fostul soldat Orban Ferenc în vârstă de 88 de ani a rememorat lupta de apărare a graniţei dela Ghimeş-Făget, din 1944 .

Sâmbătă, Zagyva Gyorgy Gyula -parlamentar Jobbik, şi Toroczkai Laszlo – preşedintele HVIM, au vorbit despre rezistenţa naţională pe care o reprezintă şi care, după cum au spus, a făcut posibilă, între altele, naşterea în parlamentul ungar a legii dublei cetăţenii. Pe această temă, cei prezenţi au formulat numeroase întrebări. Conferenţiarii s-au angajat să aducă toate aceste întrebări la cunoştinţa parlamentului şi au promis că vor continua lupta pentru drepturile maghiarilor ajunşi sub domnia unor ţări străine.

Avocatul dr.Gaudi Nagy Tamas, parlamentar Jobbik, a fost de părere că trebuie conştientizată în oameni ideea că autonomia, autodeterrminarea teritorială nu este un vis, ci este ceva realizabil şi acceptat inclusiv de Uniunea Europeană. A menţionat ca exemplu cazul autonomiei sud-tiroleze. Gaudi a fost optimist în privinţa acestei probleme, considerând că autodeterminarea teritorială a Pământului Secuiesc este doar o chestiune de timp. După cum a afirmat, în interesul acesteia continuă el lupta în parlamentul ungar.

In cadrul slujbei celebrate în tabără a reieşit şi care este surpriza anunţată de preşedintele HVIM, Szocs Zoltan: mulţumită membrilor Ordinului Cavaleresc Sfânta Coroană, participanţii au putut îngenunchea în faţa copiei Sfintei Coroane.

Încă în zilele de dinainte de deschiderea taberei s-a putut sesiza că autorităţile acordă o atenţie mai mare decât cea scontată seriei de programe cultural-politice. Mai multe mijloace media au luat în vizor Insula Secuiască, iar în replică, organizatorii le-au interzis accesul reporterilor de la Antena1. In opinia lui Szocs Zoltan, aceştia au venit să provoace, pentru că au început prin a întreba unde li se ia sânge participanţilor în tabără.

– Au dorit astfel să bagatelizeze acţiunea noastră anterioară, de donare de sânge, au fost aroganţi, se legau de orice. Singura noastră condiţie a fost aceea ca în cazul în care vor să filmeze, să plătească 1.000 de lei. Atunci au renunţat – a spus Szocs.

Pe Insula Secuiască au fost controale, însă nu putem vorbi de acţiuni cu caracter special sau de razii -ne-a declarat, răspunzând solicitării noastre, Buzsi Andrea, purtătoarea de cuvânt a poliţiei judeţene, care a explicat prezenţa poliţiştilor prin faptul că aceasta este obligatorie în cazul unor evenimente mai de amploare. Codreanu Petronela, purtătoarea de cuvânt a jandarmeriei judeţene, a apreciat şi ea că nu s-a impus nici o intervenţie din partea jandarmeriei.

Cert este că vineri seara, tabăra forfotea de inspectori economici, au fost luaţi la puricat toţi vânzătorii şi au fost aplicate şi amenzi. Un comerciant de palincă, de exemplu, a fost amendat cu 2.000 lei pentru că nu avea autorizaţie de transport. Poliţiştii i-au verificat şi pe participanţii din Ungaria, cazaţi la pensiunea Cupidon, în apropiere de tabără. Proprietarul Niczuly Csaba ne-a declarat că azi (luni) se aşteaptă la amenzi, în schimb consideră revoltător faptul că nu au respectat liniştea celor cazaţi, tulburându-i în cursul nopţii.

Sâmbătă, organizatorii au fost sunaţi de la fabrica de bere Ciuc, cerându-li-se să acopere logo-ul Ciuc de pe cortul pentru bere, pentru ca nu cumva să aibă probleme.

HVIM se aştepta la aceste contorale, pentru că se făcuse deja simţită adierea maliţiozităţii, deşi nu a fost vorba despre altceva decât de ocrotirea tradiţiilor maghiare. Mă tem că praful stârnit anul acesta nu se va lăsa până anul viitor, iar atunci va trebui găsit un alt loc de desfăşurare a festivalului.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 123 din 02.07.2012, autor Nagy Sz.Attila (Traucere de Centrul European de Studii Covasna – Harghita)

Vezi și INTERZISĂ ÎN SLOVACIA, formația de muzică rock Karpatia va concerta la Târgu Secuiesc. Festivalul șovino-iredentist ”Szekely Sziget” finanțat de Primăria Târgu Secuiesc VIDEO

Prefectul de Covasna vrea interzicerea finanţării din bani publici a manifestărilor extremiste

Presa revizionista – festival revizionist. Publicatiile Haromszek, Szekely Hirmondo si Csiki Hirlap implicate in sustinerea festivalului “Insula secuiasca” VIDEO
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to TUPEU. Extremiștii maghiari de la HVIM le-au solicitat bani jurnaliștilor Antena 1

  1. […] Vezi și TUPEU. Extremiștii maghiari de la HVIM le-au solicitat bani jurnaliștilor Antena 1 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TUPEU. Extremiștii maghiari de la HVIM le-au solicitat bani jurnaliștilor Antena 1"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/tupeu-extremistii-maghiari-de-la-hvim-le-au-solicitat-bani-jurnalistilor-antena-1/