TUPEU. Președintele UDMR Sfântu Gheorghe: „…de facto în secuime limba maghiară este limbă oficială, vrem și de iure”

February 11, 2010 • UDMR • Views: 1602

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, primarul Antal Arpad, a declarat azi presei ca limba maghiara este oficiala in “secuime”, dar este doar de facto, pe cand UDMR doreste ca limba maghiara sa fie oficiala si de iure.

Aceasta declaratie este facuta de primarul care nu are niciun roman angajat in instutia pe care o pastoreste vremelnic si care i-a amenintat pe romanii din Covasna si Harghita cu soarta sarbilor din Kosovo.

Adica ce vrea Antal sa zica este ca UDMR isi doreste sa poata epura etnic zona de romani prin lege. Antal recunoaste asadar ca UDMR ii epureaza etnic pe romani dar ar fi si mai bine daca ar putea sa o faca cu patalama la mana…

Stire pe antena3.ro…

Limba maghiară este oficială de facto în secuime, dar UDMR vrea ca aceasta să fie şi de iure oficială în toată Transilvania, a afirmat joi, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. El a declarat că nu este o noutate ceea ce solicită Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), şi anume declararea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.

Antal a amintit că şi reprezentanţii UDMR “au spus, au scris, au vorbit de foarte multe ori despre necesitate legalizării limbii maghiare în Transilvania”, iar Uniunea nu s-a referit doar la secuime, unde “de facto limba maghiară oarecum este o limbă oficială”.
“La anumite instituţii militarizate acest lucru încă nu se aplică, ceea ce este o problemă, dar de facto în secuime limba maghiară este limbă oficială”, a spus Antal. “Asta a spus întotdeauna UDMR, ca pe lângă limba română, şi limba maghiară să fie limbă oficială în Transilvania”, a afirmat liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a făcut public un proiect de hotărâre privind oficializarea limbii maghiare în regiune şi, potrivit documentului, autorităţile publice vor trebui să asigure condiţiile care oferă deplina egalitate a limbilor maghiară şi română. Proiectul are patru puncte, dintre care primul prevede că “limba maghiară este limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, având un statut identic cu limba oficială a statului”.

Sursa: antena3.ro

FOTO: Antal Arpad, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

7 Responses to TUPEU. Președintele UDMR Sfântu Gheorghe: „…de facto în secuime limba maghiară este limbă oficială, vrem și de iure”

  1. George Vintila says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend