UDMR APLICĂ LEGEA. Start la epurarea etnică a personalului medical român din spitale

May 31, 2017 •UDMR •Views: 4343

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va asigura, începând cu data de 1 ianuarie 2018, condiţiile necesare pentru ca pacienţii să-şi poată folosi limba maternă în relaţia cu personalul medical, aşa cum prevăd noile reglementări legale, transmite Agerpres preluat de Mesagerul de Covasna.

Vezi și EXCLUSIV. Limba romani și limba turcă devin limbi oficiale de stat în spitalele din București, Buzău, Constanța și Craiova cu votul PSD și ALDE

Tamas Sandor a salutat completările făcute de Parlament la Legea sănătăţii şi asistenţei sociale, care prevede asigurarea personalului de specialitate cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând acestor minorităţi e au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, e numărul lor este de cel puţin 5.000, şi a menţionat că deja a purtat discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean, aat în subordinea Consiliului, pentru a vedea cum va putea implementată legea. „Am avut probleme în anii trecuţi, chiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă, când am fost reclamaţi de mai multe ori, din mai multe părţi că cetăţeni bolnavi nu au avut posibilitatea, nu au putut să spună în limba lor maternă ce îi doare pentru că nu am avut personal de specialitate, medici, ori asistenţi, care ştiu ungureşte. (…) Nu mi s-a părut nici atunci normal şi am convocat de la Secţia de Urgenţă toţi medicii şi am discutat această problemă. Eu susţin că bolnavul are întotdeauna dreptate. (…) Legea intră în vigoare pe 1 ianuarie 2018 şi deja am vorbit cu directorul Spitalului Judeţean ca să vedem cum ne pregătim pentru intrarea în vigoare. Eu chiar vreau să punem la punct această posibilitate”, a declarat Tamas Sandor.

Întrebat dacă obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare nu va îndepărta medicii de această zonă, în condiţiile în care şi aşa se înregistrează un decit de personal medical, Tamas Sandor şi-a exprimat speranţa că Legea salarizării unice va opri exodul medicilor către străinătate, iar cei care provin din această zonă se vor întoarce acasă.

„Eu sper ca grila unică de salarizare, care este pe ultima sută de metri, să aducă posibilităţi nanciare pentru acei medici care au rămas în ţară şi cei care vor să vină acasă. (…) Deci, eu sper ca grila unică de salarizare să aducă această posibilitate pentru specialiştii noştri, indiferent de naţionalitate. (…) Însă, într-adevăr, acele persoane care intră în contact direct cu cetăţenii de etnie maghiară din judeţul nostru, eu am susţinut şi susţin în continuare, trebuie să cunoască şi limba maghiară. Aici nu spun că trebuie să e ungur, ci că trebuie să cunoască şi limba maghiară. (…) Deci, susţin acest lucru. (…) Nu înseamnă că toţi medicii din primul pas trebuie să ştie (…), asta înseamnă ca asistentul sau asistenta care e lângă medic să ştie, deci permanent să e cineva care cunoaşte şi meseria şi limba pacientului”, a mai spus Tamas Sandor.

Minciuni sfruntate, argumentele liderului UDMR Covasna

Președintele CJ Covasna, ultra-naționalistul UDMR Tamas Sandor, lider al UDMR Covasna a afirmat, citat de Agerpres, că „Am avut probleme în anii trecuţi, chiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă, când am fost reclamaţi de mai multe ori, din mai multe părţi că cetăţeni bolnavi nu au avut posibilitatea, nu au putut să spună în limba lor maternă ce îi doare pentru că nu am avut personal de specialitate, medici, ori asistenţi, care ştiu ungureşte (…)”.

În mod evident, această afirmație a liderului UDMR reprezintă o minciună sfruntată. Astfel, din cele 27 de secții ale Spitalului de Urgență Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe doar 8 secții nu au doctori etnici maghiari. În rest, toate secțiile spitalului au doctori etnici maghiari. Din 94 de doctori, 31 sunt doctori etnici români. Ca atare, în ultimii 27 de ani pacienții etnici maghiari au fost tratați fără probleme în Spitalul județean Covasna în lipsa acestei legi.

Cum va fi epurat personalul medial român

Potrivit paginii oficiale de internet a Spitalului Județean Covasna, 8 secții din cele 27 ale Spitalului de Urgență Covasna nu au doctori etnici maghiari. E posibil ca unii dintre ei să fie vorbitori de limba maghiară dar e puțin probabil. În toate aceste secții se va întâmpla una din două situații: fie vor fi scoase la concurs noi posturi de doctori și vor fi angajați automat doar doctori de limba maghiară (bugetul instituției va trebui mărit pentru a acoperi noile posturi), fie o parte dintre doctorii români angajați deja vor fi dați afară pentru a face loc altor doctori, etnici maghiari, care vorbesc limba maghiară.

Spre exemplu, la secția Neurologie Pediatrică sau secția Balneologie se regăsesc în prezent doar doctori etnici români. Noua legislație va permite conducerii spitalului să angajeze pe viitor exclusiv doctori vorbitori de limba maghiară (de parcă pacienții etnici maghiari nu au nevoie de doctori bine pregătiți profesional ci de doctori care vorbesc limba maghiară) sau să-i „ajute” pe doctorii români să părăsescă spitalul pentru a face loc doctorilor vorbitori de limba maghiară.

Aceeași situație se va regăsi și în cazul asistentelor medicale pe fiecare secție în parte.

Evident, liderul UDMR nu vorbește nimic despre obligativitatea cetățenilor români de etnie maghiară de a manifesta respect față de Constituția României și față de limba oficială de stat în România, limba română.

FOTO: agerpres.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to UDMR APLICĂ LEGEA. Start la epurarea etnică a personalului medical român din spitale

 1. […] Vezi și UDMR APLICĂ LEGEA. Start la epurarea etnică a personalului medical român din spitale […]

 2. […] În timp  UDMR se plânge pe la toate porțile străine că ungurii din România sunt discriminați și că nu au drepturi, legile adoptate cu zel de Parlamentul român îi contrazic. Cel mai bun exemplu este noua  Lege a sănătății și asistenței sociale. Noua legislație va permite conducerii spitalului din Covasna, care deja se pregătește să aplice acest act normativ, să angajeze pe viitor exclusiv doctori vorbitori de limba maghiară  sau să-i „ajute” pe doctorii români să părăsescă spitalul pentru a face loc doctorilor vorbitori de limba maghiară, scrie jurnalistul Dan Tanasă pe site-ul său. […]

 3. Dinu Paul says:

  1)”Nu înseamnă că toţi medicii din primul pas trebuie să ştie (…), asta înseamnă ca asistentul sau asistenta care e lângă medic să ştie, deci permanent să e cineva care cunoaşte şi meseria şi limba pacientului”, a mai spus Tamas Sandor.”
  2) “Însă, într-adevăr, acele persoane care intră în contact direct cu cetăţenii de etnie maghiară din judeţul nostru, eu am susţinut şi susţin în continuare, trebuie să cunoască şi limba maghiară.”
  3) “Evident, liderul UDMR nu vorbește nimic despre obligativitatea cetățenilor români de etnie maghiară de a manifesta respect față de Constituția României și față de limba oficială de stat în România, limba română.”
  1) Meseria pacientului ???
  2) Pacientul are voie sà invete sà vorbeascà romàneste (din moment ce tràieste in Romània) , nu ???
  3) Domnul Perfect cunoaste Constituția României ???
  In rest … sànàtate tuturor fratilor de etnie maghiarà !!!

 4. Ar trebui construite noi spitale romanesti de excelenta says:

  Ar trebui construite noi spitale romanesti cu cadre medicale romanesti de excelenta pe care sa le platim dublu.
  Se vedeti cum vor veni ungurii la ei!!!!!
  Cu totii alergam dupa un medic bun!

 5. lupulescu grigore says:

  In Transilvania, par ensamble, minoritatea maghiara are mai multe drepturi decat minoritatea romana din asa numita secuime……si mult mai multe drepturi decat maghiarii din Slovacia, Serbia sau Ucraina…………..
  O onestitate minimala obliga pe oricine sa recunoasca aceasta realitate…Ca minoritar in Canada nici nu pot visa la astfel de drepturi……….

 6. Cristian Ursu il asasineaza din nou pe Mihai Viteazu says:

  Un alt link cu video-ul cu emisiunea Metropolis Cluj-difuzata duminica de tv ARTE , dati cick pe imagine unde scrie Metropolis pentru accesa video-ul

  http://sites.arte.tv/metropolis/fr/cluj-napoca-metropolis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UDMR APLICĂ LEGEA. Start la epurarea etnică a personalului medical român din spitale"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/udmr-aplica-legea-start-la-epurarea-etnica-a-personalului-medical-roman-din-spitale/