UDMR-istul László Borbély sugerează că proiectul de revizuire a Constituției creează cadrul legal pentru obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor

February 13, 2014 •UDMR •Views: 2426

László-Borbély

László Borbély (FOTO: borbelylaszlo.ro)

”În proiectul de Constituţie sunt patru articole foarte importante pentru comunitatea maghiară

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, că în proiectul noii Constituţii sunt cuprinse patru articole foarte importante pentru comunitatea maghiară, printre acestea numărându-se statutul de autonomie culturală şi dreptul de a-şi folosi liber simbolurile identitare.

Borbely Laszlo a menţionat că este de apreciat faptul că în cadrul discuţiilor purtate pe marginea proiectului au fost acceptate propunerile venite din partea UDMR, în calitate de reprezentant al comunităţii maghiare.

„Sunt patru articole (…) foarte importante pentru noi şi apreciem că majoritatea, care poate decide şi fără noi, a acceptat propunerile noastre. Este vorba despre statutul de factor constitutiv al statului, unde minorităţile naţionale sunt într-o companie foarte onorabilă alături de culte şi Casa Regală, e vorba de a utiliza simbolurile naţionale (…), mai este prevederea cu statutul de autonomie culturală care ţine de identitate şi care este de asemenea foarte importantă şi, în sfârşit, dar nu la urmă, prevederea referitoare la acele subdiviziuni care se pot forma în interiorul regiunilor pe baza unor identităţi sau alte criterii (…) Sunt paşi importanţi în ceea ce priveşte identitatea naţională”, a declarat Borbely Laszlo. de Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to UDMR-istul László Borbély sugerează că proiectul de revizuire a Constituției creează cadrul legal pentru obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor

 1. marius t says:

  mergem sa aruncam la gunoi constitutia care creaza premisele ruperii tarii de catre dusmanii ei.

  deci JET si MARS noua constituie, da?

 2. este o vorba olteneasaca..cand o sa fete martanul iepuri de casa atunci o sa votam asemenea constitutii,asa ca va frecati pe maini de pomana!ha ha ha nemaivorbind ca este de sorginte sovietica,adica republicana!

 3. Jonny II, nu mai saliva atita: USL-ul nu se rupe. Doar asa, ca sa crape dusmanii!

 4. Dan says:

  Fiti fara grija ca nu trece m]nici o constitutie ! Nu vor avea cvorum !

 5. Jonny II says:

  Sursa: Comentariu preluat de pe facebook da foarte interesant.

  ” Surse din UDMR ne-au precizat că se duc negocieri cu cei din blocul USD, pentru un sprijin după ruperea USL. Cum această rupere este iminentă, liderii celor două partide au intensificat negocierile și se pare că s-a agreat o variantă.

  Conform surselor noastre, negocierile s-au dus doar pentru o susținere parlamentară, fără ca UDMR să intre în Guvern. În acest caz, UDMR ar putea primi o serie de posturi în teritoriu, în schimbul susținerii blocului USD în Parlament.

  Motivele pentru care UDMR nu ar dori să intre acum la guvernare țin de calcule de imagine. Partidul nu mai vrea să fie considerat marioneta nimănui, în schimb vor acorda sprijin parlamentar PSD-ului invocând nevoia de stabilitate politică la nivel guvernamental.

  Din sursele noastre o intrare a UDMR la guvernare s-ar putea produce doar după alegerile prezidențiale, dar aici intervin foarte multe variabile și este mai degrabă o discuție pur ipotetică.

  În cazul în care UDMR oferă sprijin celor de la USD, atunci majoritățile în Parlament ar arăta astfel:

  – Camera Deputaților: USD+minoritățile naționale+UDMR: 224 de parlamentari, la care se mai adaugă cel puțin 10 de la PPDD.

  -Senat: USD+UDMR: 93 de parlamentari, la care se mai adaugă indepenenții din Senat.

  Conform acestor calcule, USD-ul ar avea o majoritate mai mult decât liniștitoare și pot duce o guvernare fără PNL.”

  • Jonny 3 says:

   Nu neg faptul ca acel comentariu al tau n-ar fi adevarat, dar nu pot sa nu raman oarecum surprins de… marimea UDMR…
   Adica pleaca PNL din guvern, iar in locul lui vine partidul asta ETNIC de 5% si poate suplini cu succes toate posturile ocupate pana atunci de PNL?

   Ce pot intelege de aici? Fie ca PNL are tot 5% voturi, fie ca UDMR are vreo 30% din voturi?

 6. atol says:

  Nu este destul sa spunem ca nu vom vota constitutia ci trebuie sa actionam . Cand vorbesc de actiune este de a ne manifesta in special pe net unde , eu cred ca ,,se afla ” cea mai mare parte a electoratului.

 7. vrabia mihai viteazu says:

  Intentia lor e sa rasuceasca si sa interpreteze revizionist “inocentul” articol 6, propus tot de ei si imbratisat de comisia lui Parvulescu (articol care spune ca minoritatile isi vor putea infiinta “organe proprii de decizie si executive”).
  Pai sa le voteze ungurii si Parvulescu noua Constitutie, ca de la mine au un mare NU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UDMR-istul László Borbély sugerează că proiectul de revizuire a Constituției creează cadrul legal pentru obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/udmr-istul-laszlo-borbely-sugereaza-ca-proiectul-de-revizuire-a-constitutiei-creeaza-cadrul-legal-pentru-obtinerea-autonomiei-teritoriale-pe-criterii-etnice-a-maghiarilor/