UDMR-istul Marko Attila, căutat prin INTERPOL, trimis în judecată într-un nou dosar. Paguba: 70 de MILIOANE de euro

August 25, 2015 • UDMR • Views: 1657

Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro, scrie Mediafax preluat de Antena 3.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propunând judecarea omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii ilegale, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi spălare a banilor.

Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, cercetat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu. De aceeaşi faptă este acuzat şi Marko Attila Gabor, cercetat în lipsă, întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei acesta fiind membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, cercetat sub control judiciar în altă cauză, sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Tot pentru abuz în serviciu vor fi judecaţi şi foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).

Procurorii l-au trimis în judecată şi pe expertul evaluator Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

Anchetatorii au stabilit că, din 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a depus la dosarul de despăgubire mai multe înscrisuri, printre care adeverinţe medicală din care rezulta, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară, dar şi o expertiză extra-judiciară, care arăta o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

În baza raportului întocmit de expertul evaluator, membrii Comisiei ANRP au aprobat despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, pentru terenul de peste 97.000 de metri, cu 128.276.015 de euro (1.315, 53 euro/mp), echivalentul a 466.770.763 de lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

“Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a  254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia”, potrivit rechizitoriului.

După obţinerea despăgubirii, Horia Simu a schimbat din lei în valută sumele obţinute şi apoi a transferat cea mai mare parte a fondurilor realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de el, cu justificarea “contract de împrumut” sau “restituire împrumut”, susţin procurorii.

“Din aceste societăţi, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci etc. Concret, în perioada martie 2008 – august 2008, inculpatul Simu Horia a dispus transferul și a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăți de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acțiuni la Compania de Construcții Căi Ferate – CCCF București S.A, SC FORADEX SA și Cuprom SA”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe conturi bancare ale inculpaţilor Zaarour, Iuoraş, Nicolescu, Simu, pe clădiri și terenuri ale lui Zaarour, Zaharia, Iuoraş, Theodor Nicolescu, Mihaela Nicolescu, Marko Attila şi Simu.

De asemenea, a fost pus sechestru pe autoturisme de lux ale lui Iuoraş, Theodor Nicolescu şi Mihaela Nicolescu, precum şi pe alte bunuri ale lui Simu, printre care ceasuri de marcă în valoare totală de 62.290 de euro, 205 opere de artă, de 1.919.750 de euro, 130 de obiecte de cult şi pietre semipreţioase, de 2.005.920 de euro şi 338.460 de lire sterline.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, pentru un prejudiciu total de 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

FOTO: Marko Atilla (primul din stânga), Antal Arpad, Kelemen Hunor, Tamas Sandor (rmdsz.ro)

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend