UDMR vrea sa schimbe denumirea Pietei Mihai Viteazu din centrul orasului Sfantu Gheorghe

May 28, 2009 •antiromanism, Covasna, iredentism, PCM, semidoct, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism, Tinutul Secuiesc, UDMR •Views: 1680

Mihai Viteazul vs Vaszi Janos. Referendum pentru redenumirea pietei din Sfantu Gheorghe

Deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy i-a propus, ieri, primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, organizarea unui referendum privind redenumirea Pietei “Mihai Viteazul” în “Vaszi Janos”, dupa numele victimei unei explozii care a avut loc în aceasta piata, înainte de 1989.

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras Gyorgy a înregistrat, ieri, la Primaria Sfântu Gheorghe, o adresa catre primarul Antal Arpad în legatura cu Piata “Mihai Viteazul” din centrul municipiului, în care propune schimbarea denumirii acestei piete, transmite corespondentul Mediafax. Edler a afirmat, într-o declaratie de presa sustinuta în aceasta piata, ca, în calitate de deputat al municipiului Sfântu Gheorghe, constata ca stadiul lucrarilor de reabilitare este nesatisfacator, adaugând ca este con¾tinent de faptul ca Primaria nu poate sa accelereze lucrarile din lipsa de fonduri. Edler a explicat ca a încercat sa faca apel la liderii judeteni ai PSD si PDL, pentru a face lobby privind obtinerea de fonduri în acest sens, dar pâna în prezent încercarile sale nu au avut niciun rezultat. Potrivit lui Edler, concluzia logica este aceea ca, daca politicienii reprezentanti ai comunitatii românesti din zona nu sunt interesati de aceasta problema, nici cetatenii de etnie româna ai orasului Sfântu Gheorghe nu prea sunt interesati din moment ce nu le cer acelora care îi reprezinta sa ia atitudine. Situatia este “ciudata”, in opinia sa, în conditiile în care personalitatea care a dat numele Pietei “Mihai Viteazul” are “putine tangente” cu istoria maghiarilor din zona, care reprezinta 75 la suta din populatie.

«Un domnitor strain noua»

Edler a spus ca mai demult, în aceasta piata se afla statuia lui Gabor Aron, dar aceasta a fost înlocuita, “la indicatia Bucurestiului, fara ca locuitorii orasului Sfântu Gheorghe sa fi fost consultati”, cu grupul statuar Mihai Viteazul. “În pofida tuturor acestor aspecte, noi, maghiarii, am acceptat, din respect pentru concetatenii nostri de etnie româna, ca o piata, cu dimensiuni semnificative din inima unui vechi oras secuiesc, sa fie «locasul» unui domnitor strain noua. Am acceptat aceasta denumire ciudata noua, dar nu ne-am putut obisnui cu ea niciodata”, a spus deputatul. Edler a adaugat ca, vazând indiferenta comunitatii românesti fata de aceasta piata, a ajuns la concluzia ca propunerea sa de schimbare a denumirii nu va ridica probleme. Politicianul UDMR a mentionat ca este “regretabil” ca, în prezent, dupa acel eveniment tragic din Sfântu Gheorghe, istoria se repeta si s-a ajuns din nou ca în judetul Covasna sa existe “o purificare etnica”, iar maghiarii sa fie îndepartati din fruntea institutiilor deconcentrate. “Sper ca, de data asta, nu vor mai fi victime, iar piata care speram ca în scurt timp va purta denumirea de «Vaszi Janos» va servi drept amintire politicienilor si concetatenilor nostri români ca violenta nu conduce niciodata la rezultate pozitive”, a conchis deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy. Înainte de 1989, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, persoane necunoscute au pus o bomba sub statuia lui Mihai Viteazul, iar un copil maghiar s-a apropiat, curios sa vada ce este în pachet, fiind ucis de explozie.
Sursa: Gardianul

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UDMR vrea sa schimbe denumirea Pietei Mihai Viteazu din centrul orasului Sfantu Gheorghe"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/udmr-vrea-sa-schimbe-denumirea-pietei-mihai-viteazu-din-centrul-orasului-sfantu-gheorghe-2/