Vă recomand revista ROST nr. 109: Despre rostul creştinului în Biserică şi în societate

May 11, 2012 •Claudiu Tarziu, crestimism, Revista Rost •Views: 1156

Numărul 109 (mai 2012) al revistei „Rost” este dedicat în bună măsură unei teme nu numai actuale, ci şi de o importanţă pe care prea puţini o sesizează: rostul creştinului în cetate. Opinia redacţiei este exprimată fără echivoc încă de pe copertă: „Conştiinţa creştină trebuie să se implice misionar şi chiar jertfelnic «în mer­sul istoriei», căci drumul spre cer trece prin viaţa pămîn­teas­că, iar mîntuirea aici se dobîndeşte sau se pierde. Şi avem răspundere nu doar fa­ţă de noi înşine, ci şi faţă de familie, obşte, neam şi Bise­ri­că. Preju­decata că omul religios n-ar avea de-a fa­ce cu politica justifică de obicei laşitatea şi comoditatea.”

Personalitatea evocată în această ediţie este Prinţul Alexandru Ghica, unul dintre fruntaşii Mişcării Legionare şi fost deţinut politic timp de 23 de ani (1941 – 1964). „Dosarul” consistent al Prinţului este alcătuit de istoricul Corneliu Ciucanu (care îl potretizează în contextul mai larg al „extremei drepte româneşti interbelice”) şi dnii Demostene Andronescu şi Marcel Petrişor, foşti deţinuţi politic, care l-au cunoscut şi care îl consideră „o încarnare a demnităţii româneşti”.

Interviul numărului este acordat de monahul Moise Iorgovan, de la Mănăstirea Oaşa (Alba), cel care, vreme de şapte ani, a lucrat la cel mai vast proiect privat de cercetare şi popularizare a istoriei recente şi, foarte important, singurul de o asemenea anvergură care pune accentul pe partea spirituală a acestei istorii. Roadele îndelungatei trude au început să apară în această primăvară: volumul Să nu ne răzbunaţi! Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia şi trei filme documentare: Deportările în Siberia, Deţinuţii politic din Basarabia şi Foametea din Basarabia (1946 – 1947). Urmează alte nouă cărţi şi cîteva zeci de filme, care vorbesc despre foştii deţinuţi politic, deportaţii şi luptătorii din rezistenţa armată anticomunistă din teritoriile româneşti de dincoace şi de dincolo de Prut. Este o adevărată „lecţie de spiritualitate a rezistenţei anticomuniste”.
Părintele Moise povesteşte, pentru cititorii „Rost”, ce ispite, emoţii şi lipsuri a avut de îndurat cît a lucrat la proiect, dar şi ce bucurii nepreţuite i-au fost date în schimb. Ideea acestui demers este de a oferi celor care vor citi cărţile şi vor vedea filmele (complementare) nu numai informaţii esenţiale despre o istorie prea puţin cunoscută, nici numai de a ne pune faţă în faţă cu personaje exemplare ale acestei istorii, ci de a ne da şi posibilitatea de a ne folosi duhovniceşte de mărturiile unor oameni care au trecut prin Iad pentru a accede la Rai.
Integral pe blogul lui Claudiu Târziu
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Vă recomand revista ROST nr. 109: Despre rostul creştinului în Biserică şi în societate"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/va-recomand-revista-rost-nr-109-despre-rostul-crestinului-in-biserica-si-in-societate/