VALORI ALE CULTURII NATIONALE: 2 ani de la moartea marelui actor roman Ilarion Ciobanu

September 7, 2010 • film, Ilarion Ciobanu, teatru, valori nationale • Views: 1645

Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, Tighina, d. 7 septembrie 2008, București) a fost un celebru actor român. A semnat de asemenea regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist.

Viața

Ilarion Ciobanu s-a născut la Ciucur, în Tighina, pe atunci teritoriu al României. A copilărit la Constanța, pe malul mării. La 12 ani a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat “o lungă caravană de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar”până în anul 1958, când intră la IATC, pe care însă nu l-a absolvit pentru că a avut de ales între a face “Setea” și a urma institutul.

Cariera sportivă

Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella. Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv. Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962). Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla „Claris”, Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect.

Cariera artistică

Debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tine și Mara. După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră – Ultimul bordel, Terente – Regele bălților, Tancul și Bored. La Prima ediție a Festivalului Internațional de Film București, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelență pentru contribuția sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenți l-au aplaudat în picioare minute in șir.

Ilarion Ciobanu a decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian.

Sursa: Wikipedia

Vezi si http://www.mediafax.ro/cultura-media/actorul-ilarion-ciobanu-a-incetat-din-viata-video-3140052


http://www.imdb.com/name/nm0162524/

http://www.jurnalul.ro/stire-special/a-incetat-din-viata-ilarion-ciobanu-133053.html

5 Responses to VALORI ALE CULTURII NATIONALE: 2 ani de la moartea marelui actor roman Ilarion Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend