VALORI ALE CULTURII NAȚIONALE. 82 de ani de la nașterea actorului Octavian Cotescu

February 14, 2013 •Octavian Cotescu •Views: 1274

Octavian Cotescu

Octavian Cotescu

Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931, Dorohoi – d. 22 august 1985, București) a fost un actor român de succes, din generația de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în film, dar și în teatru, în principal la Teatrul Bulandra din București, unde a fost coleg cu Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiș, Rodica Tăpălagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuțu. A fost totodată unul dintre interpreții preferați ai teatrului de televiziune și ai teatrului radiofonic din epocă. Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) “I.L. Caragiale” din București, unde a ocupat și funcția de rector în perioada 1981-1985. Printre cei mai buni studenți ai lui se numără Horațiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Rosina Cambos, Maria Ploae.

Date biografice

CRONOLOGIE

  • 1931 – La 14 februarie se naște la Dorohoi, jud. Botoșani, OCTAVIAN COTESCU, fiul maistrului ceferist Ilie Coteț (n. 1902) și al Anastasiei Lazăr (n. 1911).

După trei ani, tatăl se mută cu serviciul la Iași. Vor locui în pavilioanele CFR de pe str. Aurora. Bunicii dinspre tată erau țărani din comuna Miroslava, județul Iași. Octav s-a dus la ei doar de câteva ori și pentru scurt timp, în vacanțe. În schimb, verile le petrece cu mama și cu sora sa, Mioara (Maria, născută la 29 august 1934), la Botoșani, la bunicii dinspre mamă, Petru Lazăr, mecanic de locomotivă și Maria Lazăr, casnică. Locuiau pe str. Cronicar Neculce nr. 12, unde aveau o mică gospodărie cu livadă. Octav va continua să vină la Botoșani, la mătușa sa, Ecaterina Lazăr, unde își va petrece vacanțele cutreierând orașul și împrejurimile, și după dispariția din viață a bunicilor.

  • 1938—1942 – Urmează, la Iași, cursurile Școlii primare din str. Toma Cozma, cartierul Aurora.
  • 1942 – După terminarea școlii primare se înscrie la Liceul Național din Iași.

Mama se angajează telegrafistă la Gara CFR Iași.

  • 1943 – Părinții divorțează. În primăvară, bunicii din Botoșani și cei doi copii pleacă la Timișoara. Mama va lucra ca telegrafistă în Gara Timișoara. Primesc locuință în cartierul Fratelia.

Tatăl e detașat cu serviciul la Cîineni, județul Vâlcea.

  • 1944 – Mai mulți elevi ai Liceului Național din Iași, printre care și Octav, se înscriu la Liceul Militar, transferat de la Iași la Timișoara, urmându-l apoi la Pitești, până în vara anului 1945, când vor reveni la vechile lor școli, în urma desființării Liceului Militar.



Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VALORI ALE CULTURII NAȚIONALE. 82 de ani de la nașterea actorului Octavian Cotescu"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/valori-ale-culturii-nationale-82-de-ani-de-la-nasterea-actorului-octavian-cotescu/