VIDEO. 73 de ani de neuitare! 73 de ani de la masacrul comis de sovietici în care mii de români au fost uciși cu bestialitate în Nordul Bucovinei

April 1, 2014 •Bucovina •Views: 2364

FOTO: rgnpress.ro

FOTO: rgnpress.ro

În România, ziua de 1 aprilie a fost instituită Zi Națională, de “cinstire a memoriei românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă si alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”, de către Parlamentul României, prin Legea nr. 68/10 mai 2011, transmite Romanian Global News.

Ca urmare a ultimatumului primit la 28 iunie 1940 din partea Uniunii Sovietice, România a fost obligată să cedeze Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi partea de nord a Bucovinei. La 1 aprilie 1941, câteva mii de locuitori ai satelor românești de pe valea Siretului (Pătrăuţii-de-Sus, Pătrăuţii-de-Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni), purtând în faţă icoane, prapuri şi cruci din cetină, au format o coloană şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă, încercând să se refugieze din teritoriul ocupat de ruși în România.

Așteptați de trupe de grăniceri sovietice, aceștia au fost împușcați sau spintecați cu săbiile de către grănicerii sovietici și aruncați în gropi comune, peste care s-a turnat var stins. Supravieţuitorii au fost urmăriţi şi tăiați cu sabiile de ruși.

După masacrul denumit și ,,Katynul românesc” a fost declanşată o amplă operațiune de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de români au fost ridicaţi din casele lor şi deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

1 aprilie 1941. O zi tragica, o pagina lipsa in manualele de istorie a romanilor. Cateva mii de locuitori din Bucovina de Nord au pornit spre granita arbitrar trasata de penita lui Stalin, dar drumul lor s-a transformat intr-un calvar. Niciunul nu a mai ajuns la destinatie. O rana a ramas deschisa: crimele de la Fantana Alba.

Ilie Popescu: “Tata a fost arestat in ’41, nu departe de Fantana Alba. Cand a vazut ca se trage cu mitralierele a fugit, dar n-a fugit departe, ca la un moment dat grenicerii l-au prins. Si l-au dus acolo la Hliboca, l-au aruncat, l-or batut, l-or mai chinuit cat l-or mai chinuit.. Au fost prinsi 22 de persoane care s-au considerat ca au organizat Revolutia pe malurile Siretului si pe tata, era primul pe lista, primul, chipurile ca a condus revolutia din 41. Eu pana azi nu cred ca a fost asa ceva...”

Gheorghe Holovati: “Bastoi”, stai! S-a uitat lumea, ca uite, ce facem, uite ca ne someaza…Nu exista sa fie nici un pericol, nu poate sa traga. Aici sunt mii de oameni, nu exista pe globul pamantului asa ceva cand ai multime de mii de oameni sa traga in noi. Ei te someaza, daca stai, stai, daca nu, nu. Numa o facut un semnal cu un drapel rosu, cand a facut semnalul ala au inceput mitralierele, am ramas incremeniti asa. Iesea flacara dintr’insa…de acolo si de acolo si de acolo…Vai de mine si de mine….o inceput lumea sa tipe. Dar in timp ce tipa de spaima, o inceput sa tipe si de gloante ca o inceput sa iasa sangele de acolo. Unul tipa, jos, culcati la pamant… Unii s-au culcat, altii fugeau…

Integral pe Romanian Global News

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to VIDEO. 73 de ani de neuitare! 73 de ani de la masacrul comis de sovietici în care mii de români au fost uciși cu bestialitate în Nordul Bucovinei

 1. catalin says:

  Ma bucur ca se mai amintește despre ei. Sunt eroii neamului românesc, chiar martiri pentru că au murit având în mâini steagurile și crucile luate de la bisericile ortodoxe din apropiere.
  Eu îi pomenesc ca atare.

 2. enache lucian says:

  in 1940 bunica mea vaduva fiind si-a luat baiatul de 19 ani (tatal meu)si fata de 16 ani si a fugit in Romania. In Basarabia i-au ramas parintii o sora si un frate. Pe parinti si pe sora nu i-a mai vazut niciodata, pe frate (deportat in Donbas la mine) l-a vazut in 1970 cand a avut voie sa vina in Romania. Au plans unul pe umarul altuia 3 ore. Fratele bunicii s-a intors in Donbas si dupa un an a murit. Avea doar 52 de ani.Sunt multi romani care duc in suflet astfel de rani. Pe buletinul tatalui meu scrie “nascut in Chisinau – URSS” – in 1920 Chisinaul era oras in Regatul Romaniei. Asa se rescrie istoria mintind uneori de frica alteori din interes.

  • Dan Tanasa says:

   Cutremurător! Îți recomand să așterni pe hârtie câteva rânduri despre toate acestea pentru ca informațiile să nu se piardă în istorie.

 3. valerica says:

  …ma doare inima!
  Dumnezeu sa-i odihneasca
  “Doamne,da-mi intelepciune si puterea sa fac ceea ce trebuie facut,da-mi taria sa lupt cu ceea ce trebuie schimbat,da-mi linistea sa ma impac cu ceea ce nu poate sa fie schimbat si lumineaza-ma sa le pot deosebii.”

 4. alexandu says:

  Eu cand vad copii, imi vine sa lesin!……….

 5. florin grig says:

  73 de ani de uitare:o data pentru monocefalii care scheauna cat de bine era pe timpu` lu` nea` Nicu(cand toti aveau de munca,insa putini munceau;cand totul era aproape gratis,insa toti furau) a doua oara pentru toti urechistii si zvonacii care sustin ca Dej a fost un om bun(cu toate ca a bagat 5-6 sute de mii de oameni in puscarii si a lasat peste 150 demii des oldati romani sa moara in prizonierat rusesc prin stepa calmuca-fara nicio nota de protest)-insa rusii l-au omorat pentru ca apara valorile si bogatiile romanesti.

 6. Alexandru says:

  Dumnezeu sa-i odihneasca!!!!

  Rușii sunt prin sânge niște criminali-ucigași odiosi

 7. mircea says:

  Dumnezeu sa-i odihneasca , inca asteptam sa recuperam teritoriile pierdute in care Românii au avut vatra de mii de ani.

 8. gheorghe avram says:

  Tragic…
  Comentariul e de prisos. Lacrimile nu ajuta.
  Ce a fost, va mai fi…
  Sa fim pregatiti de plecare in orice zi!

 9. In memoriam 1 aprilie 1941 says:

  Ungurii au fost în stare să se organizeze și să-și comemoreze morții. Ai lor sau ai mamelor lor.
  De 1 aprilie 1941 acum am auzit pentru prima dată. De ce nu s-a organizat nimic? De ce nu s-a declarat zi de doliu național, depuneri de coroane, etc?
  Ne uităm strămoșii dar ne batem cu cărămida în piept că suntem naționaliști…
  De-aia ungurii sunt unde sunt, iar noi ne furăm căciula unul altuia.

  • cristi says:

   Trebuie sa recunosc ca nici eu nu stiam nimic de aceasta data, dar am sa o tin minte!
   Daca esti nemultumit de faptul ca nu s-a marcat in nici un fel ziua de 1 Aprilie, fi cel care o sa creeze ceva ptr la anul
   Fi TU cel care schimba ceva !!!!
   ai toata sustinerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VIDEO. 73 de ani de neuitare! 73 de ani de la masacrul comis de sovietici în care mii de români au fost uciși cu bestialitate în Nordul Bucovinei"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/video-73-de-ani-de-neuitare-73-de-ani-de-la-masacrul-comis-de-sovietici-in-care-mii-de-romani-au-fost-ucisi-cu-bestialitate-in-nordul-bucovinei/