VIDEO. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: ,,(…) Toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”

February 27, 2013 •UDMR •Views: 6125

A venit rândul udemeristului Raduly Robert Kalman să tulbure apele în judeţ, la o manifestare a rivalilor de la PPMT

Raduly Robert îşi dă iar în petic, sfidează eforturile de intrare în normalitate a preşedintelui CJ şi continuă să menţină scandalurile privitoare la sensibilităţile din judeţ, cerând ca toţi locuitorii să cunoască limba maghiară
Steagul secuiesc s-a arborat pe domeniul public din Miercurea-Ciuc, după ce o decizie judecătorească interzice existenţa acestuia pe clădirile instituţiilor publice

Un steag secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat, luni seara, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, în faţa Palatului Administrativ, pe care se află de altfel un asemenea drapel. O apariţie cel puţin surprinzătoare a fost cea a primarului UDMR al municipiului, Raduly Robert Kalman, în condiţiile în care manifestarea a fost organizată de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Iar liderii UDMR au fost foarte tranşanţi în legătură cu acţiunile organizate de această formaţiune, adică nu vor participa la ele şi nu sunt de acord cu multe dintre ele. Cel mai elocvent exemplu este afirmaţia fostului preşedinte al Uniunii, Marko Bela, care a spus că UDMR nu va participa la mitingul pentru autonomie ce va fi organizat de PPMT la Târgu-Mureş, pe 10 martie, în apropierea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Ei bine, primarul Raduly Robert Kalman nu numai că a participat, dar a ţinut şi un discurs mai provocator decât cele ale organizatorilor şi prin care sfidează practic eforturile preşedintelui UDMR Teritorial Ciuc şi al Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pentru intrarea în normalitate a atmosferei din judeţ. Acesta afirma, la sfârşitul săptămânii trecute, în legătură cu scandalurile din ultimele săptămâni legate de steagul secuiesc şi controalele inspectorilor pentru protecţia consumatorilor, că ,,aşa nu se poate merge mai departe”, catalogând ca negative demersurile ,,politicienilor din judeţ, ţară şi străinătate”, din cauza cărora există aceste conflicte privitoare la sensibilităţile celor două etnii conlocuitoare. Iar cei care sunt afectaţi de aceste scandaluri, în special economic, sunt cetăţenii judeţului, indiferent de etnie.

,,(…) Toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”

În acest context, Raduly Robert Kalman, în prezenţa a aproximativ 400 de participanţi la manifestare, a declarat că toţi cei care locuiesc în aşa-zisul ţinut secuiesc trebuie să cunoască limba maghiară, făcând referire şi la amenda primită pentru discriminare. Cu verva-i cunoscută, acesta a spus de pe scenă: ,,Ziua de azi este importantă pentru noi (…) este ziua în care trebuie să spunem clar că cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativă, ci obligatorie. Începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi ai radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”. Acesta a mai aruncat săgeţi şi spre autorităţi, spunând că ,,din 28 octombrie 2008 acest steag flutură pe clădirea Primăriei. Patru ani nu a deranjat pe nimeni, nu s-au schimbat de atunci nici legile, normele sau hotărârile, s-a schimbat doar prefectul, ministrul de Interne şi cel al Apărării. De când au ajuns în funcţie a început să îi deranjeze acest steag”.

Importanţa arborării steagului, îndemn pentru obţinerea autonomiei

Din partea organizatorilor, Toke Erwin, preşedintele PPMT Miercurea-Ciuc, a declarat, după manifestare, că e convins că odată şi românii o să înţeleagă că autonomia nu e împotriva nimănui şi că steagul nu e împotriva nimănui. ,,Vrem să demonstrăm că steagul secuiesc ne reprezintă pe toţi cei care locuiesc aici, în ţinutul secuiesc, pe toţi secuii şi nu putem să lăsăm ca cineva să spună că nu avem voie să-l punem unde vrem noi. Acest steag nu e împotriva nimănui, e pentru secui. Ştiu că odată şi românii o să înţeleagă că acest steag şi autonomia ţinutului secuiesc nu e contra nimănui. E pentru secuime, e pentru toţi locuitorii care locuiesc în acest ţinut”, a afirmat Toke Erwin.
La rândul său, Gyorgy Laszlo, preşedintele PPMT pe Harghita, a spus că momentul e ,,prielnic pentru a mişca secuimea, pentru a purta cu mândrie drapelul şi simbolurile secuieşti”, deoarece ,,este destulă atenţie pe această temă”, cu referire la scandalurile de la Bucureşti şi Budapesta. Gyorgy Laszlo a mai afirmat că ,,PPMT nu este de acord cu politica paşilor mărunţi (n.n. – pentru obţinerea autonomiei)”. Iar ca răspuns la afirmaţiile lui Marko Bela a precizat că ,,noi suntem de părere că trebuie să participăm cât mai mulţi pe 10 martie, la Târgu-Mureş, la această manifestare pentru autonomie, şi cum s-a auzit aici, o să ajutăm oamenii să ajungă acolo, cu autocare, cu tot ce putem”.
Referitor la ce înseamnă steagul secuiesc pentru el, Gazda Zoltan, reprezentantul Consiliului Naţional Secuiesc, Scaunul Sfântu-Gheorghe, arăta că ,,drapelul ne îndeamnă să urmărim ţelurile noastre ca să ajungem şi în ţinutul secuiesc la autonomie teritorială şi este un simbol care ne dă forţă, ne dă speranţă şi este foarte important să fie arborat”.
Printre cei 400 de participanţi la manifestare, şi-au făcut apariţia şi cei doi viceprimari ai municipiului, de asemenea din partea UDMR, Szoke Domokos şi Antal Attlila.
Steagul arborat marţi seara a fost ridicat pe un catarg de 7,5 metri, în acordurile imnului secuiesc şi are o autorizaţie pentru o perioadă de trei luni.

Autor: Şt. PĂTRÎNTAŞ

Sursa: Informația Harghitei

FOTO: Informația Harghitei

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to VIDEO. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: ,,(…) Toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”

 1. Manoliu Catalin says:

  Un mesaj scurt pentru primar: dati demisia din funcția pe care o ai și dacă ai respect pentru tara in care trăiți acum dacă nu-ți convine ieși din tara și mergi unde iti convine cel mai bine. Nu meriti nici o funcție publica la noi in tara indiferent care ar fi ea.

 2. Manoliu Catalin says:

  Un mesaj scurt pentru primar: dati-va demisia din funcția pe care o aveți respect pentru tara in care trăiți acum dacă nu va convine ieșiți din tara și mergeți unde va convine. Nu meritați sa Ocupați nici o funcție publica indiferent care ar fi ea.

  • Moni says:

   De ce sa-si dea demisia? Pentru ca zice un adevar incontestabil? Intr-un oras cu peste 80% maghiari, unde romanii sunt doar reprezentantii puterii de stat, politisti, procurori, judecatori, directori de institutii numiti fara voia locuitorilor, in orice tara normala asta e baremul minim de convietuire.
   Daca si-ar da demisia cu 5 min mai tarziu s-ar gasi altul cu aceleasi conceptii. Toti maghiarii din zona au aceleasi conceptii, ceea ce este normal la aceasta pondere a maghiarilor.

 3. Hurmuz Ioan says:

  UDMR-ul asta e ca o nevasta capricioasa. Atat urla pana ii dai un dos de laba si s-e numeste Gheorghe Funar si Partidul Romania Noastra, care incepe sa ia amploare.

 4. NICU says:

  impozite,impozite da cu bani ROMANESTI

 5. […] Vezi și VIDEO. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: ,,(…) Toată lumea care trăieşte din impozite, din impo… […]

  • Moni says:

   Foarte corect, intr-un oras cu peste 80% populatie maghiara macar limba maghiara sa o cunoasca cei ce stapanesc pe nemeritate locurile acestea.

   • Cosmin says:

    Iar intr-o tara cu 89% populatie romaneasca macar limba romana sa o stiti si voi

   • Cosmin says:

    E de necrezut diferenta dintre cele doua atitudini ale voastre: la nivel national ca minoritari cereti mila de 30 de ani incoace dar la nivel local ca majoritari epurati etnic fara mila

 6. […] Vezi și VIDEO. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: ,,(…) Toată lumea care trăieşte din impozite, din impo… […]

 7. Alexander Rackozy Gitenstein says:

  La ora actuala din Miercurea-Ciuc au plecat un grup de investitori ,care dupa multe insistente si rugaminti s-au deplasat in Harghita.Dar din cauza lipsei de garantii de stabilitate sociala ,interetnica s-au razgandit.Concret clasa politica din Miercurea-Ciuc nu a putut sa garanteze liniste sociala interetnica si armonie.Aceasta fiind singura doleanta a investitoriilor.Pana nu se vor intalni la o cafea UDMR-isti;PDL-isti;USL-isti ca sa discute strategia de atragere a investitorilor in Harghita, Primordial prin garantarea de liniste sociala interetnica, nici un investitor nu va investi intr-o zona care trebuie sa recunoastem a stagnat economic.Daca sovinismul si extremismul s-ar platii cu siguranta Miecurea-Ciuc ar fii cel mai bogat oras din Romania.

 8. LUCY says:

  DOMNULE DAN TANASA,IN LUMINA NOILOR PROVOCARI MAGHIARE SI AVAND IN VEDERE CA LE PUTE REGIONALIZAREA PROPUSA DE USL,PROPUN CA ROMANII DIN TRANSILVANIA SA FACA UN REFERENDUM PENTRU ACEASTA REGIONALIZARE CARE SA AIBA CU TOTUL ALTA FORMA. SI ANUME : ACESTE JUDETE ‘SECUIESTI’ SA FIE IMPARTITE IN JUMATATE SI ALIPITE UNOR JUDETE ROMANESI, IN ASA FEL INCAT O REGIUNE SA CONTINA 6( 6.5)JUDETE. IN ACEST FEL NU VA MAI MANCA NIMENI DIN IMPOZITE ‘SECUIESTI’ SI REZOLVAM SUPARAREA ‘FRATILOR NOSTRI’.SI TOTODATA INVATA SI EI LIMBA ROMANA CA NISTE BRAVI CETATENI ROMANI CE SE AFLA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VIDEO. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: ,,(...) Toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/video-primarul-udmr-din-miercurea-ciuc-toata-lumea-care-traieste-din-impozite-din-impozitele-secuilor-trebuie-sa-ne-cunoasca-limba-limba-noastra-materna/