VIDEO. Românii din Timoc în Parlamentul României: în Serbia situația românilor este foarte negativă

December 18, 2015 •Timoc •Views: 2547

Lideri ai românilor/vlahilor din Timoc au avut o întâlnire la Palatul Parlamentului cu membrii Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor Țării unde au denunțat politicile agresive ale autorităților sârbe de asimilare a populației românești din Timoc, transmite Romanian Global News.

Standardizarea așa zisei limbi vlahe, hărțuirea permanentă a liderilor unor organizații românești, presiunile și hărțuirea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, presiuni asupra părinților care cer învățământ în limba română, sunt câteva din punctele care au fost arătate parlamentarilor din România.

În acest context s-a reafirmat faptul că Serbia nu respectă Protocolul privind drepturile minorităților semnat la Bruxelles și că fără respectarea acestui protocol Parlamentul României nu va vota pentru integrarea Serbiei în UE.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat relația tensionată creată în comunitatea de anumiți diplomați aflați la post la Belgrad și Zaicear și faptul că unul din acești diplomați, consulul general al României la Zaicear a dezinformat o delegație parlamentară întoarsă de curând din Serbia, mințind în legătură cu liderul spiritual al românilor din Timoc, Părintele Boian.

Din delegaţia românilor din Timoc au făcut parte Predrag Balasevic, preşedintele Partiei Neamului Românesc, Bojan Alexandrovic, protopop al Protopopiatului BOR “Dacia Ripensis” din Timoc, Zavisa Jurj, preşedintele Asociaţiei culturale pentru cultura românilor-vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, şi Dusan Prvulovic, preşedintele Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin (Serbia).

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VIDEO. Românii din Timoc în Parlamentul României: în Serbia situația românilor este foarte negativă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/video-romanii-din-timoc-in-parlamentul-romaniei-in-serbia-situatia-romanilor-este-foarte-negativa/