VIZITĂ. Românii din Covasna și Harghita solicită o întâlnire cu Președintele Iohannis

July 17, 2017 •Președintele României •Views: 2420

Într-un comunicat de presă dat astăzi publicității, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îi solicită Președintelui Klaus Iohannis ca în programul vizitei pe care o face în zonă să fie inclusă cel puţin o întâlnire cu reprezentanţii comunităţilor româneşti.

Vezi și NICIO SURPRIZĂ. Iohannis, în Covasna și Harghita, întâlniri doar cu partea maghiară

„Comunicat

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, reprezentant al asociaţiilor şi organizaţiilor care au aderat la programul acestuia și al comunităţilor româneşti din cele trei judeţe, luând la cunoştinţă din informaţiile publice despre vizita preşedintelui Klaus Werner Iohannis în judeţele Harghita şi Covasna, în zilele următoare, adresează această

SCRISOARE 

prin care solicită ca în programul vizitei să fie inclusă cel puţin o întâlnire cu reprezentanţii comunităţilor româneşti. Scopul acestei solicitări este acela de a-i fi aduse la cunoştinţă Preşedintelui în mod direct aspectele particulare cu care se confruntă populaţia românească numeric minoritară în zonă şi care este ignorată de oficialii locali, cu excepția Instituţiei Prefectului, pentru că nu are o prezenţă semnificativă în cadrul autorităţilor publice locale pentru a-i susţine interesele. Este un fenomen care, neglijat de peste 25 de ani, pune în pericol chiar posibilitatea de supravieţuire a elementului românesc.

Comunitatea românească din zonă este marginalizată, supusă multor şicane şi discriminări deja devenite oficiale şi, datorită unor complicităţi politice cu o formaţiune dominantă în zonă, a dezinteresului autorităţilor decidente la nivel naţional, lipsei cronice de finanţare pentru programe specifice, populaţia românească este supusă unui proces de erodare şi pierdere a identităţii naţionale sub ochii propriilor autorităţi.

Fenomenul de scădere a populaţiei româneşti duce la slăbirea evidentă a acesteia, proces care trebuie stopat prin demersuri de autoritate legale şi constituţionale. Glasul nostru nu se aude la forurile decidenţilor politici şi singuri nu ne mai putem susţine. Aşteptările noastre au acumulat restanţe în domeniul economic, al educaţiei, al prezervării limbii, culturii tradiţionale, al cercetării vestigiilor arheologice, borne peste timp ale unei străvechi continuităţi de civilizaţie românească.

Cerem Preşedintelui ţării să aibă cel puţin o întrevedere lucrativă şi cu reprezentanții românilor, cu prefecții din cele două judeţe și conducerea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, pentru a cunoaşte realitatea şi din punctul nostru de vedere, deoarece noi nu suntem cu adevărat reprezentaţi de cei cu care am aflat că Președintele se va întâlni.

Altminteri şi în caz de refuz, scopul vizitei și documentarea la faţa locului ar fi incomplete, unilaterale, s-ar ignora problemele importante ale comunităţii româneşti, s-ar oficializa sentimentul de abandon şi de discriminare pe cale de generalizare.

Pentru că a trecut peste un deceniu de când un preşedinte al ţării a fost în vizită oficială în zonă şi s-a întâlnit cu reprezentanții românilor, cerem Preşedintelui să analizeze oportunitatea celor semnalate şi să dea curs demersului nostru.

Data: 17 iulie 2017

Consiliul director  al FCRCHM

Contact: forumulcivicalromanilor@gmail.com”

FOTO: Un grup de români din județele Covasna și Harghita în București, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VIZITĂ. Românii din Covasna și Harghita solicită o întâlnire cu Președintele Iohannis"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/vizita-romanii-din-covasna-si-harghita-solicita-o-intalnire-cu-presedintele-iohannis/