Voronin s-a întors la Chișinău! George Simion expulzat de forțele de represiune de la Chișinău. Pe 16 mai cei care simt românește să meargă în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău!

May 14, 2015 • Basarabia • Views: 2273

UPDATE: Reacția MAE

Ambasada României la Chișinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reținerea, de către reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova, a cetățeanului român George Simion, se arată într-un comunicat MAE, preluat de Romanian Global News.

Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil – și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chișinău, păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.

Miercuri 13 mai, George Simion, activist pro-unire și unul din cei care coordonează mișcarea unionistă românească de pe cele două maluri ale Prutului, aflat la Chișinău, a fost invitat de un lucrător al Serviciului de Informații și Securitate la sediul instituției unde i s-a adus la cunoștință că i se dă interdicție de intrare în R. Moldova pe cinci ani și că va fi condus la frontieră, transmite Romanian Global News.

George Simion era la Chișinău la invitația organizației Tinerii Moldovei, alături de care pregătea manifestarea unionistă de sâmbătă, 16 mai, când în Piața Marii Adunări Naționale mii de basarabeni vor cere reunirea celor două state românești.

Încercarea regimului Voronin-Filat-Plahotniuc de a împiedica organizarea acestei manifestări prin expulzarea lui George Simion și amenințarări la adresa organizației Tinerii Moldovei nu face decât să demonstreze că de fapt R. Moldova este condusă practic de o clică mafiotă care a subordonat statul intereselor rusești și care încearcă să provoace o reacție violentă a tineretului basarabean, pentru a putea justifica represiunea și a ascunde jaful la care a fost supusă populația celui de-al doilea stat românesc.

Tinerii Moldovei rămâne o organizație puternică, implicată profund în chimbarea societății basarabene și care alături de alți parteneri din societatea civilă de la Chișinău va demonstra pașnic, pe 16 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru reunirea celor două state românești și europenizarea spațiului dintre Prut și Nistru.

Fundatia Națională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP) cere Guvernului R. Moldova și Președintelui Nicolae Timofti ridicarea imediată a interdicției de intrare în R. Moldova aplicată cetățeanului român și european George Simion. “Cerem de asemenea demiterea imediată a celor care prin abuz, au ordonat actul de interzicere a liberei circulații lui George Simion limitând acestuia drepturile fundamentale. Asta dacă cumva în R. Moldova mai funcționează principiile democratice și nu cumva arbitrariul și interesele Rusiei”, se arată în comunicatul FNRP.

“Cerem Ministerului de Externe de la București, dar și celorlalte autorități ale statului român să solicite în mod ferm Guvernului de la Chișinău respectarea dreptului elementar la opinie și liberă circulație și ridicarea imediată a interdicției impuse lui George Simion. Demersul trebuie să fie public pentru a demonstra capacitatea statului român de a putea să apere principiile democratice și drepturile propriilor cetățeni. Cerem de asemenea să pună în discuția instituțiilor eoropene gravul incident prin care lui George Simion i s-a interzis să circule liber în R. Moldova și să-și exprime pașnic opiniile”, se arată în comunicatul FNRP.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend