Vremea trădătorilor

March 5, 2014 • Guvernul Victor Ponta • Views: 2985

Premierul Victor Ponta la congresul UDMR din mai 2013

Premierul Victor Ponta la congresul UDMR din mai 2013

de Mariana Cristescu

Motto: “Totusi, unde-au fost romanii/ Cand taiara pe Viteazul?” (Adrian Paunescu, “Capul de la Torda”)

Suntem martorii unui timp pe care, sincera sa fiu, as fi preferat sa nu apuc sa-l traiesc. Am citit mult in viata mea (niciodata destul, desigur) despre lupte pentru putere, despre comploturi si crime – inclusiv patricide, matricide si fratricide – pentru tronuri regale si imperiale, chiar si pentru mai putin de atat, inca din Antichitate. Nimic nou sub soare nu ar parea asa ceva in mileniul trei, dupa atata… “cazuistica”; dar ca un premier sa-si sacrifice statul si poporul pentru putere personala, cu orice pret, cred ca e un unic in istorie. Abominabil, odios si de neiertat!

De ce afirm acest lucru? Fiindca, desi PSD, in martie/aprilie 2012, a dat jos Guvernul Ungureanu, tocmai pentru vina de a fi sustinut infiintarea unei linii de predare in limba maghiara la Targu-Mures, aparent obsedat de a-si asigura o majoritate parlamentara confortabila, prea tanarul si mult prea lacomul Victor Ponta a acceptat toate conditiile impuse de UDMR, semnand, luni, la Palatul Parlamentului, impreuna cu Kelemen Hunor, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare. Documentul prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, prin legislatie adecvata, reprezentarea proportionala a maghiarilor in institutii si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare la UMF Targu-Mures, Ponta angajandu-se sa sustina finantarea, de la bugetul de stat, a mai multor facultati in limba maghiara la Targu-Mures.

EXTREM DE GRAV: protocolul prevede sustinerea din partea USD a modificarii Constitutiei, eliminand articolul 1 din Constitutia tarii, care precizeaza ca Romania este “stat national unitar”, si introducerea oficiala a limbii maghiare in toate institutiile statului.

Drumul pana la autonomia asa-zisului “Tinut secuiesc” pare a se fi scurtat considerabil!

La ora in care scriu aceste randuri, propunerile premierului nu au fost inca supuse judecatii Sfatului Tarii. Daca Parlamentul valideaza cabinetul, Kelemen Hunor va fi vicepremier si ministru al Culturii, iar UDMR va avea 14 secretari de stat. La Grupul UDMR din Camera Deputatilor a fost semnat si un acord politic intre UDMR si liderii partidelor care formeaza actuala coalitie la putere, PSD – UNP si PC. Cabinetul Ponta 3 ar avea urmatoarea componenta: LIVIU DRAGNEA – ministrul Administratiei Publice; GABRIEL OPREA – ministrul Afacerilor Interne; DANIEL CONSTANTIN – ministrul Agriculturii; KELEMEN HUNOR – ministrul Culturii (n.n. – asa ne trebuie, daca nu ne-a placut Gigel!); TITUS CORLATEAN – ministrul Afacerilor Externe; MIRCEA DUSA – ministrul Apararii Nationale; ROBERT CAZANCIUC – ministrul Justitiei; ATTILA KORODI – ministrul Mediului; NICOLAE BANICIOIU – ministrul Sanatatii; REMUS PRICOPIE – ministrul Educatiei Nationale; DAN SOVA – Ministerul Transporturilor; ROVANA PLUMB – ministrul Muncii; CONSTANTIN NITA – ministrul Economiei; IOANA PETRESCU – Ministerul Finantelor Publice; GABRIELA SZABO – Ministerul Tineretului si Sportului; AURELIA CRISTEA – ministru pentru Dialog social si Societate civila; EUGEN NICOLICEA – ministru delegat la Relatia cu Parlamentul; FLORIN JIANU – ministru al IMM-urilor.

De subliniat declaratia de luni a udemeristului Kelemen Hunor, ca isi mentine eticheta de “tumora canceroasa a politicii romanesti” pe care i-a pus-o lui Dan Voiculescu. De ce pornirea aceasta virulenta impotriva ex-liderului PC? Intr-un interviu de anul trecut, din presa maghiara, Kelemen Hunor amintea ca UDMR a inceput oficial negocieri cu USL in 2012, pe care “sondajele o dadeau clar castigatoare” imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor parlamentare, dar discutiile se bazau deja pe un “acord preelectoral care nu a mai fost respectat”. Motivul a fost atunci dezacordul asupra modificarii articolului 1 din Constitutie, in care Romania este descrisa drept stat unitar.

“Nu am putut accepta sa nu modificam articolul 1 al Constitutiei, care spune ca Romania este stat unitar si indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumarate ori ne-am exprimat indoielile referitoare la statul unitar. Romania nu este stat unitar, aceasta stare poate exista doar in visele catorva politicieni romani”, a subliniat Kelemen Hunor in interviul hvg.hu. Intrebat de hvg.hu cine a insistat asupra acestei conditii pentru a accepta UDMR la guvernare, Kelemen a raspuns: “Liderul liberal, Crin Antonescu, si tumoarea canceroasa a politicii romanesti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu” (sursa: Ionela Ceaslov, A.M.PRESS).

Iata, asadar, ce doresc, de fapt, dragii UDMR-isti: federalizarea Romaniei! Confirmandu-se zicala “gura pacatosului adevar graieste”, Kelemen chiar avansase, mai deunazi, ideea ca UDMR vrea “prefecti in toata tara”! Ulterior a mai taiat coada vulpii, cerand doar… trei. Unde, oare? Ghiciti si singuri! Inclin sa cred ca, in afara de Harghita, Covasna si Mures, sunt vizate, nu numai prin politica pasilor marunti, deja cunoscuta, si alte, nu putine, orase din Ardeal, incluzand si Partium-ul, nu doar ex-Regiunea Autonoma Maghiara.

Se preconizeaza, asadar, o “fericire” generala, dupa modelul defunctului si nenorocitului “cadou” stalinist in miez de Romanie, dar cu trimiteri destul de stravezii la preceptele si directivele amiralului fara mare, omagiat recent in Ungaria contemporana, in ideea, obsedanta, de a indrepta crucea de pe coroana statuii budapestane.

Desigur, politica fiind arta compromisului, nimeni nu-si epuizeaza intreg arsenalul de la “prima intalnire”. Deocamdata ne aflam in stadiul platonic al… zambetelor galese: “Noi am constatat ca, in acest moment, Romania are nevoie de stabilitate guvernamentala” – declara, luni, Kelemen Hunor, iar eu nu imi pot reprima o lacrima de emotie. – “Contributia noastra este extrem de importanta, tinand cont de toata situatia din Romania” – continua acelasi. “Conform acordului care va fi semnat, am luat o decizie sa luam parte in structurile guvernamentale cu ministri si secretari de stat. Suntem de acord cu programul guvernamental din 2012, acordul politic nu adauga nimic in programul de guvernare (n.a. – Oare?!? Mira-m-as!); In urma negocierilor, vom avea doua ministere (ministerul Culturii si Mediului) si functia de viceprim-ministru, asa cum era normal, daca celelalte partide au viceprim-ministru, atunci si UDMR va avea; Continutul acordului pe care il vom semna la 15.30 il vom face public; Nu pot sa va spun detaliile negocierilor (n.a. – Nici nu e nevoie, vanzarea Romaniei este evidenta!); Am ajuns la o concluzie foarte buna; Am tinut cont de procentul nostru in cadrul coalitiei. Asta inseamna, in mare, 14 pozitii in ministere, secretari de stat; Nu exista anexe, totul este public, nu se adauga nicio virgula la programul de guvernare; Eu nu semnez nimic cu Dan Voiculescu, nu l-am reevaluat. Sunt convins ca nu va avea o influenta asupra deciziilor din Guvern.”

Ca de obicei, ungurii joaca bine si obtin, mai totdeauna, de la mai-marii trecatori politicieni ai zilei (despre care Marko Bela spunea ca sunt “tampiti”) tot ce isi doresc, plus inca ceva, cat de mititel, ca bonus! Este o realitate ca toate guvernele postdecembriste i-au pupat pe frunte si in alte zone anatomice, pentru voturile maghiarimii. Sa recapitulam: intre 1996 – 2000, UDMR a facut parte din guvernul CDR; intre 2000 – 2004 a sustinut guvernarea PSD – PUR; intre 2004 – 2008 a fost din nou la guvernare, initial impreuna cu alianta DA, apoi, dupa trecerea PDL in Opozitie, a ramas in coalitie cu PNL; in 2009 a avut ministri la Cultura, Sanatate si Mediu, alaturi de PDL si UNPR in cabinetul BOC 2.

Cat de “indragostit” este Ponta de UDMR (oare, la sugestia doamnei Merkel, cum se sopteste pe la colturi?) reiese si din faptul ca a spus un “Nu!” hotarat partidului Dan Diaconescu, care se oferea, pentru a evita un compromis cu UDMR, sa intre la guvernare fara a pretinde portofolii. “Eu le-am spus un lucru celor de la PP-DD: de fiecare data cand inchei o intelegere, imi tin acea intelegere indiferent de pierderile de moment si ca, pe termen lung, chiar si pentru dansii faptul ca sunt un om de cuvant si ca ceea ce vorbesc cu mine se intampla, e un mare avantaj. Asa incat am apreciat propunerea si tot ceea ce voi discuta cu cei de la PP-DD, si ne vom intelege, eu ma voi tine de cuvant, la fel cum ma tin de cuvant fata de cei cu care am un acord”, a spus Ponta. Sudura USL – UDMR pare ireversibila, iar Victor Ponta ramane fidel ambitiei sale de inceput de a aduce formatiunea maghiara la guvernare, chiar daca nu este nevoie absoluta de voturile ei pentru o majoritate parlamentara. (L. Iordache, AMPress) Impresionant! Aproape ca l-am crede pe Victor Ponta, daca am fi lipsiti de memorie. Cine a iesit in prag, felicitand UDMR in prima secunda dupa victoria PSD in alegerile castigate tocmai datorita sloganului “Fara UDMR!”? Nu Victor Ponta? Sa fim seriosi! Si mai responsabili! De fapt, la ce ne putem astepta de la o persoana care mistifica adevarul precum respira, confectionandu-si masterate in Sicilia si la Oxford si plagiind, cu nonsalanta, zeci de pagini, pentru doctorat?

“…in subsidiar se creeaza precedentul pentru dezmembrarea Universitatii «Babes Bolyai» si reinfiintarea Universitatii de stat maghiare «Janos Bolyai»” – semnaleaza, judicios, jurnalistul Ionut Tene. “Romanii vor fi nevoiti, in Ardeal, adica in propria tara, sa vina cu translator in limba maghiara la judecatoriile si tribunalele din localitatile unde populatia maghiara trece peste procentul de 50%. Protocolul mai prevede retrocedarea tuturor imobilelor cultelor bisericilor istorice maghiare din Ardeal cu incalcarea legii, deoarece acestea au fost despagubite in 1929/1930, conform procesului optantilor castigat de N. Titulescu la Geneva si de catre statul roman dupa Conferinta de pace de la Paris din 1946. La art. 9 din protocol se prevede clar arborarea pe cladirile oficiale si nu numai a steagului Tinutului Secuiesc, pe langa steagul Romaniei si UE. Am si o intrebare retorica” – scrie acelasi jurnalist in numarul de ieri al “Napoca News”. – “Vin vremuri grele pentru romanii din Ardeal in urma incheierii acordului politic de guvernare intre PSD si UDMR, document care incalca Constitutia Romaniei prin prevederile sale si dinamiteaza statul national unitar roman. Acest acord politic semnat de Victor Ponta va insemna decesul electoral al PSD in Ardeal la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, asa cum a pierdut voturile ardelenilor Adrian Nastase in 2004, ca s-a unit si a guvernat cu UDMR. De azi, romanii ardeleni vor lupta pentru destructurarea acestei aliante politice toxice, PSD – UDMR, care contribuie la demantelarea Romaniei in interesul unei oligarhii maghiare. Victor Ponta va plati scump pretul electoral si juridic al tradarii Romaniei, in noiembrie 2014, cand PSD va pierde alegerile.”

Poate ca, in primul rand, ar trebui sa ne reamintim faptul, deloc de neglijat, ca toti maharii udemeristi (si, desigur, nu numai ei!) care se reped la guvernare, sau spre posturi-cheie in Ardeal, sunt si cetateni ai Ungariei vecine si… “prietene”! Fiind ei, desigur, si cetateni romani, se pune intrebarea, inocenta evident: la o adica…, cine pe cine anexeaza? Noi pe unguri, sau ei pe noi?

Lasand la o parte “hazul de necaz”, vin, intr-adevar, vremuri grele pentru tara! Si, mai ales, pentru romanii din Ardeal. E timpul ca societatea civila si organizatiile patriotice sa-si faca datoria. No, hai!

Sursa: cuvantul-liber.ro

Tags: , , , , , , , , ,

18 Responses to Vremea trădătorilor

 1. P.A. says:

  Personal imi este scarba de toti de la guvernare, toti sunt la fel. uniti doar pentru putere si bani. Nu le pasa pe cine calca in picioare, cum traiesc saraci romani printre unguri in propria lor tara, iti vine sa plangi nu alta . Imi fierbe sangele numai cand ma gandesc. Sa nu uite nimeni, cum te nasti asa mori..

 2. dana says:

  Inadmisibil!!!! Ceva trebuie facut!!!! Mi-e groaza sa ma gandesc cum se simt romanii din acele judete….in tara lor sa le fie frica sa vorbeasca,sa manifesteze sau sa serbeze romaneste……Doamne ce trist!!!! Toata istoria,cultura,traditiile ne sunt jignite,distruse,interzise…… Sper sa nu se ajunga la manifestatii grave!!! Politicienii trebuie sa plateasca!!!!!

 3. Pavel Dinu says:

  Stateam si citeam si comentariile, sunt poate la fel de interesante ca si articolul in sine. Insa ce ma frapeaza este faptul ca dupa atata timp, in care pentru Dumnezeu, am vazut ce pot politicienii Romaniei, indiferent de culoare, INCA MAI ASTEPTAM DE LA EI SA FIE CORECTI?!

  Stim deja ca nu vor fi… si atunci ce facem? ce asteptam? ei sunt acolo pentru ca noi, romanii, ii lasam sa fie acolo. Comentam din fata televizoarelor si atat si schimbam ce?…

  Nu cred ca mai putem schimba ceva in tara daca noi nu facem efectiv ceva! Toti isi cer drepturile in Europa, noi stam si facem politica acasa. Daca aceste cateva sute de politicieni si baietasi mai smecheri chiar ne-ar sti de frica ne-ar si respecta si va garantez ca n-am avea probleme atat de grave la ora actuala.

  Avem o problema de mentalitate si daca politicienii nu fac nimic si noi nu facem nimic, oare cine vreodata va facea altceva decat sa profite de pe urma bogatiilor Romaniei?! Solutia e in strada, in proteste de milioane de romani, in unitate si in constiinta nationala, nicaieri altundeva.

  cu tot respectul,
  Pavel Dinu

  http://manifestulromanuluiscuipat.blogspot.ro/2014/02/vreti-transilvania-nu-romanii-vor.html

 4. Maria says:

  Va trimisesem aseara copiile foto cu protocolul incheiat intre PSD si UDMR. V-au fost de folos?

 5. Popescu Dan says:

  Nu cred ca ar fi problema ca suntem putini, problema e ca nu putem avea incredre in nimeni. PNL, PSD, PDL si toate partidele asa-zis romanesti s-au aliat rand pe rand cu UDMR si o vor face din nou cand vor trebui sa cerseasca un pumn de voturi. De asta suntem de plans si chiar nu stiu care ar putea fi solutia. Un lucru e insa clar: nu mai avem ce astepta de la nici unul din politicienii de azi in privinta apararii minimelor drepturi ale romanilor din Harghita si Covasna.

 6. Dane, crede-ma, iubesc UDMR la fel de tare ca tine! Dar de ce s-a ajuns aici, asta ar trebui intrebat, in primul rind, Chin Antonescu. Fara alianta cu UDMR, guvernul Ponta ar fi cazut in 24 de ore. Matelotul ar fi preluat controlul si ar fi numit-o pe Udrea premier. Sau pe Boc, daca asta ti se pare mai suportabil.Cit despre o majoritate care sa sustina un guvern Basescu 18, n-am emotii ca n-ar fi putut “presedintele” sa incropeasca. A mai facut-o! Si as pune pariu ca din noul guvern n-ar fi lipsit, ghici cine, UDMR!
  Asadar, dupa ruperea USL, cele doua variante erau a) Ponta&co cu UDMR b) Basescu&co cu UDMR.
  De multa vreme, dupa cum stii foarte bine, romanii sint in situatia de a alege “raul cel mai mic”. Asta din cauza nivelului extrem de scazut al clasei politice romanesti.
  Voi reveni pe blogul tau cu ceea ce eu cred ca ar putea fi solutia acestei probleme!

 7. Maria says:

  Am si eu o intrebare poate naiva, ce inseamna ca premierul să-si asume răspunderea? nu inteleg. Eu incerc logic sa-mi raspund (nu fac politica si nu o inteleg). Eu daca mi-am luat raspunderea sa fiu parinte si se intampla ceva grav cu copilul meu, eu voi raspunde in fata legii, ori voi fi decazuta din drepturile parintesti ori voi fi la inchisoare. Dar in momentul in care un premier, oricare ar fi el, isi asuma o răspundere, un nou program si nu-l duce pana la capat sau il incalca, acel premier ce va pati? Nu am vazut in 24 de ani pe cineva la inchisoare pentru incalcarea sau neasumarea răspunderii. Si acum vorbim de 18 milioane de vieti (minus etnicii maghiari).

 8. ROMAN Minoritar in secuime says:

  Din pacate suntem lasati de izbeliste de toti politicienii scarbavnici. Dezamagire totala, credeam ca Basescu va opri acest guvern, m-am inselat din nou amarnic. Si Basescu a facut alianta cu ei, la ce puteam sa ma mai astept? Asa cum spuneti si dvs. este abominabil, odios si de neiertat. Am fost si vom ramane ai nimanui.

  • Dan Tanasa says:

   Poate că ar fi momentul să mai reacționăm și noi!

   • ROMAN Minoritar in secuime says:

    Dar cum sa reactionam? Aici suntem totusi atat de putini.

    • y says:

     Nu ! Nu sunteti singuri sunteti victime colaterale intr-o forma de abandon las de “autoritatile ” Romane dar singuri nu sunteti ! Sunt mii care sunt de partea voastra dar nu ii vedeti si din pacate nici nu ii simtiti inca ! Dar ei exista si va protejeaza cum pot . Daca inca nu se dedau la violente fizice in masa ci numai asa sa “tina focul ” este si ca le este frica de noi cei fara nume dar cu cetatenia Romana data de mamele noastre la nastere ! Va rugam sa ne scuzati ca nu am putut face mai mult pana acum dar cand ai tradatori din acelasi sange in conducere este mai greu !!!

     • Ellias says:

      @ Y, un raspuns nemaipomenit: Ti-as da “Like” dar nu e posibil si de aceea iti scriu. Sincer imi pare rau de romanii din ungurime, stiu cum e..am avut frate in ’89 in armata romana la Sf. Gheorghe. Dormea cu arma la cap si cainele lup, langa el ca sa nu fie linshat. AM fost in partea aceea la Covasna,n-am fost in stare sa imi cumpar un suc ca nu stiam ungureste..si-am plecat mai departe cu masina. Insa ce se intampla acum cu acest nenorocit de PM care isi vinde familia numai sa mai ramana un pic la guvernare, sa ajunga sa schimbe constitutia in favoarea hotilor pe care ii reprezinta. Sincer sa fiu, daca as stii ca se schimba ceva in bine, m-as duce si-as cumpara o “jucarie” cu luneta…si l-as termina, insa..sunt mult prea multi de terminat in acel guvern. De raspundere ce sa mai vorbim? Ficare promite ce vrea, dar face ce doreste in tara asta, iar noi- si cei putini din ungurime-stam si dam din degete aici pe forumuri, bloguri, in loc sa iesim in strada. Cei cu Rosia Montana au fost foarte aproape, insa..vad ca si ei s-au saturat de minciuni si promisiuni. Unde gasim noi un HOREA sau un CLOSCA sau CRISAN sa facem dreptate in tara asta? Jos cu ticalosii care ne rad in fata si ne trateaza pe noi, romanii, ca pe ultimile slugi , in tara noastra.

      • M says:

       De acord cu voi.

       Si eu sunt curios ce forma de responsabilizare exista pentru orice politician roman? Situatiile in care un politician poate fi urmarit penal sunt de obicei cele mai nesemnificative in contextul potentialului distructiv pe care il au deciziile lor politice.

       Pentru acestea exista legi? Daca ar exista, ar fi sustinute de vreun politician vreodata? Ar trece de vreo comisie…. ?

       In cazul discutat aici – o astfel de lege ar impune masuri drastice impotriva premierului, un premier caruia ar trebui sa i se acorde cetatenia maghiara si apoi un loc de casa undeva pe langa Budapesta pentru “servicii deosebite aduse populatiei de etnie maghiara din Romania”.

       In final, de ani de zile intampinam dificultati in a vorbi cu cineva in Romana atunci cand vizitam anumite judete din tara, dar legea era “de partea noastra”. Acum insa, devine obligatoriu sa stim noi maghiara in tara noastra. Interesant…

       Acum ca exista toate formele de invatamant “exclusiv” in limba maghiara, nu ne putem astepta ca orice persoana de apartenenta maghiara sa se simta perfect indreptatita sa iti ridice din umeri cand ii vorbesti romaneste?
       Oare nu cream o problema pentru aceste persoane pe termen mediu – neobligandu-le sa invete romana, in ceea ce priveste posibilitatea de a obtine un loc de munca in Romania ? Consecinta directa a acestei probleme, dar pe termen mai lung putin, fiind faptul ca se vor concentra din ce in ce mai mult in judetele majoritar maghiare, eliminand usor-usor orice urma de “conlocuire” in cadru de normalitate a nationalitatilor noastre.

       Revenind la subiect insa, premierul acesta nu isi are locul in fruntea acestui guvern. Gesturile sale politice ne arata ca avem in fata noastra o nulitate cu mari probleme de identitate. In el se regaseste din plin un proverb romanesc de care nu ar trebui sa fim prea mandri: “Te faci frate cu dracu pana treci puntea…”. Problema lui este ca puntea pe care vrea sa o treaca ii serveste doar lui, iar “dracu” cu care vrea sa se alieze – deja il asteapta la capatul celalalt cu alte intentii.
       Eh…

       Vorbeam de responsabilizarea politicienilor romani ? …. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend