Ziua Națională a României – 97 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România

December 1, 2015 •Ziua Nationala •Views: 1398

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România s-a înfăptuit la 1 decembrie 1918. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru „unitatea națională a tuturor românilor”, transmite Agerpres.

Toate apelurile au subliniat importanța istorică a actului ce urma să se decidă la Alba Iulia: “Veniți cu miile, cu zecile de mii – se scria în apelul Consiliului național din Blaj. E ziua când se va hotărî asupra sorții noastre pentru o veșnicie. Veniți și jurați că nedespărțiți vom fi și uniți rămânem de aici înainte cu frații noștri de pe cuprinsul pământului românesc, sub una și nedespărțită cârmuire”. Și, într-adevăr, la Alba Iulia, atmosfera zilei de 1 decembrie a fost una cu totul deosebită. Pe lângă cei 1. 228 de delegați, la Alba au venit, după cum menționează contemporanii, peste 100. 000 de români din toate colțurile Transilvaniei: “cât cuprindea ochiul numai om și om în continuă mișcare, producând un vuiet de parc-ar fi fost talazurile mării în vreme de furtună”.

Integral pe Agerpres

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Ziua Națională a României - 97 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ziua-nationala-a-romaniei-97-de-ani-de-la-unirea-transilvaniei-banatului-crisanei-si-maramuresului-cu-romania/