COVASNA. Criminalul de război Wass Albert, comemorat public cu poezii recitate de copii de 7 și 8 ani

April 20, 2016 •extremism maghiar •Views: 4720

În județele controlate politic și administrativ de UDMR continuă cultul personalității criminalului de război Wass Albert. La manifestările publice, în care se promovează cultul personalității lui Wass Albert, criminal de război vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, participă și minori.

Vezi și Organizația extremistă HVIM a propus, UDMR a votat. Stradă cu numele CRIMINALULUI de război Wass Albert în Târgu Secuiesc

Redau mai jos traducerea unui articol apărut în luna februarie a acestui an într-un cotidian de limbă maghiară din Covasna în care este prezentantă o manifetstare de comemorare a „personalității publice” a grofului Wass Albert, criminal de război. La manifestare, ce a avut loc în Sfântu Gheorghe, oraș condus de primarul UDMR Antal Arpad, au participat copii minori, care sunt astfel educați să promoveze cultul personalității unui criminal de război, vinovat de moartea unor români și evrei.

„L-au comemorat pe Wass Albert

In organizarea HVIM, la copacul memorial plantat de HVIM în curtea bisericii-cetate reformate din Sfântu Gheorghe a fost comemorat sâmbătă scriitorul, poetul şi personalitatea publică grof Wass Albert, decedat la 17 februarie 1998. Vizi Abigel a luat cuvântul în numele organizatorilor. Publicistul Bedo Zoltan a luat cuvântul în numele Mişcării pentru Dăinuirea Maghiară, prezentând pe scurt viaţa marii personalităţi. Surorile Lilla (8 ani) şi Rita (7 ani) Bacs, respectiv elevele Kerekes Katalin şi Vass Emoke au recitat poezii scrise de Wass Albert. Acţiunea s-a încheiat cu depuneri de coroane şi cu intonarea imnurilor noastre”.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 36 din 22.02.2016 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna – Harghita)

În mai 1946, atat Albert Wass cat si tatal sau Endre Wass, au fost condamnati la moarte in contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind gasiti responsabili pentru evenimentele care au avut loc in septembrie 1940, cand un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat sase locuitori din Sucutard si a executat patru dintre ei (doi romani si doua evreice) in localitatea Taga. Albert Wass a fost gasit responsabil si pentru instigarea si provocarea macelului de la Muresenii de Campie, cand soldati unguri, condusi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile (detalii aici).

FOTO: Criminalul de război Wass Albert, roncea.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "COVASNA. Criminalul de război Wass Albert, comemorat public cu poezii recitate de copii de 7 și 8 ani"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/covasna-criminalul-de-razboi-wass-albert-comemorat-public-cu-poezii-recitate-de-copii-de-7-si-8-ani/