EXCLUSIV. Mihai Viteazul, BATJOCORIT sistematic de UDMR la Sfântu Gheorghe

September 2, 2016 •sovinism maghiar •Views: 5117

Elita comunității maghiare din Sfântu Gheorghe duce un adevărat război împotriva grupului statuar Mihai Viteazul aflat în centrul urbei. Simbolul marelui voievod Mihai Viteazul este batjocorit în fel și chip. Obiectivul acestui război este înlăturarea acestei statui din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Vezi și EXCLUSIV. Mihai Viteazul, BATJOCORIT de Primăria Sfântu Gheorghe

De ani de zile, UDMR desfășoară acțiuni sistematice de batjocorire a simbolului marelui voievod Mihai Viteazul cu scopul declarat de înlăturare a acestei statui din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Astfel, în anul 2009 deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy i-a propus primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, organizarea unui referendum privind redenumirea Pieței „Mihai Viteazul” în „Vaszi Janos”, după numele victimei unei explozii care a avut loc în aceasta piață, înainte de 1989. UDMR-istul a afirmat atunci că personalitatea care a dat numele Pieței „Mihai Viteazul” are „puține tangente” cu istoria maghiarilor din zona, care reprezinta 75 la sută din populatie (detalii aici).

Tot în anul 2009, Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita (FCRCH) a aresat o scrisoare deschisă ministrului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de la acea dată, Vasile Blaga, cu intenţia de a-i prezenta situaţia Pieţei Mihai Viteazul, aflată în degradare de mai mulţi ani, în centrul  municipiului. „Realitatea a demonstrat că, din păcate,  partenerii Domniei Voastre  „loiali si extrem de corecţi”, aflaţi perpetuu la guvernarea locală în ultimii 20 de ani,  şi în cea mai mare parte a acestei perioade la guvernarea României, au fost “eficienţi în utilizarea fondurilor” doar atunci când a fost vorba de instituţiile, obiectivele şi monumentele care simbolizează  istoria şi cultura maghiară. Astfel a fost posibil, ca  fondurile destinate modernizării Pieţei Mihai  Viteazul, alocate în decursul anilor, să ia altă destinaţie, iar acest  segment important al domeniului public local, să ajungă o ruină, o ruşine pentru  un oraş din Uniunea Europeană”, scrie preşedintele Forumului, Ioan Solomon, în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga. În scrisoare o fost expusă totodată și iniţiativa Primăriei Sfântu Gheorghe de schimbare a bordurilor şi carosabilului din centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi alte zone ale acestuia, chiar dacă unele se aflau în stare bună, şi ignorarea, în aceste condiţii, sub pretextul lipsei de bani, a continuării reabilitării Pieţei Mihai Viteazul (detalii aici).

Presa de limbă maghiară din județul Covasna s-a exprimat și ea, în repetate rânduri, în mod batjocoritor la adresa acestei statui. Într-un caz, această statuie a fost catalogată drept un „simbol al statului securist paranoid” (detalii aici).

Ultima bătălie a primarului UDMR din municipiul Sfântu Gheorghe, ultra-șovinul și ultra-naționalistul Antal Árpád András, împotriva acestei statui o reprezintă ridicarea unei coline de pământ de cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime amplasată în vecinătatea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Covasna, ce ar urma să simbolizeze, în mintea bolnavă de șovinism a autorilor, balaurul ucis de Sfântul Gheorghe. Colina ar urma practic să ascundă statuia lui Mihai Viteazul de ochii vizitatorilor centrului orașului.

Primarul Antal Árpád András este decis să pună în practică în orice condiții și cu orice costuri acest plan diabolic. În ciuda opoziției categorice, logice și legitime, a comunității românești din oraș, care s-a exprimat în mod argumentat împotriva ridicării acestei coline în plin centrul orașului (detalii aici), în ciuda încălcării legilor (detalii aici) și a încasării unor amenzi pe acest subiect (detalii aici), continuă să acționeze împotriva comunității românești din municipiu.

prefectura covasna grupa statuar mihai viteazul sfantu gheorghe moloz

În spatele acestei grămezi de moloz din fața prefecturii Covasna (clădirea din dreapta) se află grupul statuar Mihai Viteazul. Deși primarul susține că intenția lui nu este să ascundă această statuie, lucrurile stau cu totul altfel în realitate.

Între timp, Primăria Sfântu Gheorghe, condusă de ultra-șovinul și ultra-naționalistul Antal Árpád András, membru al UDMR, a amplasat în centrul orașului, la doi pași de primărie, un aparat electronic pentru informarea turiștilor care vizitează municipiul. Turiștii sunt astfel informați cu privire la diferite obiective turistice din oraș. Din păcate, descrierea grupului statuar Mihai Viteazul este una batjocoritoare la adresa voievodului român. Rolul lui Mihai Viteazul în istoria românilor este ridiculizat iar voievodul român este chiar batjocorit, fiind catalogat drept un profitor (detalii aici).

FOTO: Antal Árpád András, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Mihai Viteazul, BATJOCORIT sistematic de UDMR la Sfântu Gheorghe"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-mihai-viteazul-batjocorit-sistematic-de-udmr-la-sfantu-gheorghe/