EXCLUSIV. Primarul UDMR din Mădăraș, AMENDAT cu peste 40.000 de lei de instanță pentru că refuză să dea jos drapelul Ungariei de pe primărie

February 3, 2016 •Harghita •Views: 9748

Tribunalul Harghita a admis azi acțiunea Prefectului Județului Harghita și a dispus amendarea primarului comunei Mădăraș pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă prin care a fost obligat să îndepărteze drapelul Ungariei și steagul secuiesc de pe fațada primăriei.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Mădăraș, pagubă de 440.000 lei în bugetul primăriei DOCUMENT/SESIZARE CĂTRE PARCHET

Primarul UDMR din Mădăraș, județul Harghita, Biró László, a fost obligat definitiv, încă din iulie 2014, să îndepărteze drapelul Ungariei și steagul secuiesc de pe sediul primăriei (detalii aici). În prealabil, Biró fusese amendat de prefect de două ori, la sesizarea subsemantului, pentru faptul că arborează în mod permanet drapelul Ungariei pe sediul primăriei (detalii aici).

În noiembrie 2015 semnalam faptul că, deși există o sentință definitivă și irevocabilă în acest caz care îl obligă să dea jos steagul secuiesc și drapelul Ungariei de pe primărie, primarul UDMR din Mădăraș refuză să pună în executare sentința.

La sesizarea subsemnatului și numai după ce acest caz a ajuns în atenția opiniei publice naționale, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a solicitat instanței amendarea primarului din Mădăraș pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă. Sentința care îl obligă pe primarul UDMR din Mădăraș să îndepărteze drapelul Ungariei și steagul secuiesc de pe fațada primăriei a rămas definitivă în luna iunie 2014 (Sentința Tribunalului Harghita aici. Decizia Curții de Apel Târgu-Mureș aici.). Primarul UDMR din Mădăraș era obligat legal ca în termen de 30 de zile să pună în executare sentința. Acest lucru nu s-a întâmplat. Prefectul județului Harghita era obligat legal ca după scurgerea acestui termen legal de 30 de zile să sesizeze instanța și să solicite amendarea primarului UDMR din Mădăraș. Doar că prefectul Jean-Adrian Andrei a refuzat să facă acest lucru. Abia la sfârșitul lunii mai 2015, după insistențele mele, Andrei a deschis acțiunea în dosarul în care Tribunalul Harghita s-a pronunțat azi prin amendarea primarului UDMR din Mădăraș.

Tribunalul Harghita a admis azi acțiunea Prefecturii Harghita și a dispus amendarea primarului UDMR din Mădăraș. Sentința pe scurt a instanței: „Admite în parte cererea în contencios administrativ formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Harghita, în contradictoriu cu pârâtul Primarul comunei Mădăraş, Biró László, şi, în consecinţă: Obligă pârâtul Primarul comunei Mădăraş, Biró László, la plata unei amenzi în favoarea statului, reprezentând 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, calculată de la data de 19 iulie 2014 până la data de 28 mai 2015, la care se adaugă suma aferentă pentru fiecare zi de întârziere până la punerea în executare a dispozitivului sentinţei civile nr. 561/25.02.2014 a Tribunalului Harghita. Respinge cererea de stabilire a cuantumului amenzii provizorii. Definitivă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 03.02.2016”.

Primarul UDMR din Mădăraș va trebui acum să plătească o amendă de aproximativ 43.200 de lei pentru refuzul de a îndepărta drapelul Ungariei și steagul secuiesc de pe clădirea primăriei (aproximativ 240 de zile de întârziere la un salariu minim brut de aproximativ 900 de lei la nivelul anului 2014). La această sumă se adaugă și alte sume pentru fiecare zi în care Bíró refuză să pună în executare această sentință definitivă.

Bíró a mai fost amendat de două ori de prefectul judțului Harghita, tot la sesizarea subsemnatului, pentru arborarea drapelului Ungariei pe sediul primăriei. În total, Bíró a fost amendat cu 11.500 de lei (detalii aici) pentru faptul că arborează drapelul Ungariei pe sediul primăriei. Bíró a atacat în instanță amenzile primite de la prefect însă a pierdut.

Detalii despre dosar aici.

FOTO: Bíró László, itthon.ma

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to EXCLUSIV. Primarul UDMR din Mădăraș, AMENDAT cu peste 40.000 de lei de instanță pentru că refuză să dea jos drapelul Ungariei de pe primărie

  1. Ioni Jhonnie says:

    Daca steagul a fost pus ca urmare a unei hotarari oficiale a primariei, atunci sa plateasca primaria si consiliul local. Daca a fost pus la hotararea primarului, sa platesca primarul.
    Pentru fapte repetate, atunci steagul sa-l dea jos mascatii, iar primarul sa fie retinut si anchetat macar pentru cateva zile la Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul UDMR din Mădăraș, AMENDAT cu peste 40.000 de lei de instanță pentru că refuză să dea jos drapelul Ungariei de pe primărie"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-udmr-din-madaras-amendat-cu-peste-40-000-de-lei-de-instanta-pentru-ca-refuza-sa-dea-jos-drapelul-ungariei-de-primarie/