ADEC a sesizat CNCD cu privire la discriminarea românilor din Sfântu Gheorghe de Ziua Națională

December 4, 2018 • Asociația Civică pentru Demnitate în Europa • Views: 1151

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte fondator, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la modul discriminatoriu în care au fost tratați românii din oraș de către primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, cu ocazia Zilei Naționale a României în privința arborării drapelului național al României.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, sancționat de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

În data de 15 martie 2018 Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a arborat zeci de drapele ale Ungariei pe stâlpii de iluminat de pe străzile principale ale oraşului pentru a sărbători 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Opinia publică națională a fost șocată cu acea ocazie să vadă zeci de drapele ale Ungariei arborate în mod ostentativ, sfidător la adresa românilor, pe domeniul public al mun. Sfântu Gheorghe. În mod evident, gestul primarului UDMR din Sfântu Gheorghe a fost unul de sfidare a Centenarului Marii Uniri și a avut la bază mentalitatea medievală, șovină, retrogradă a edilului din Sfântu Gheorghe.

Având în vedere acest fapt, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a solicitat primarului UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, printr-un comunicat de presă remis presei să acorde respectul cuvenit Zilei Naționale a României din acest an și să arboreze drapelul României în centrul orașului în aceleași mod în care a arborat drapelul Ungariei pe 15 martie 2018.

Având în vedere capacitatea organizatorică a primarului UDMR dovedită cu ocazia arborării drapelului Ungariei în data de 15 martie a.c., ADEC i-a solicitat public acestuia în anul Centenarului Marii Uniri să manifeste același spirit organizatoric și cu ocazia Zilei Naționale a României. ADEC i-a solicitat primarului UDMR din Sfântu Gheorghe să acționeze de Ziua Națională a României în același mod în care a acționat pe 15 martie și să arboreze drapele ale României identice ca dimensiuni și în aceleași locuri cu cele ale Ungariei arborate pe 15 martie anul acesta.

Din nefericire, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe nu a acordat Zilei Naționale a României același respect pe care l-a manifestat față de ziua de 15 martie și a refuzat în mod ostentativ să arboreze drapelul României în aceleași locuri și la aceleași dimensiuni cu drapelul Ungariei arborat în Sfântu Gheorghe în data de 15 martie 2018.

Cu privire la acest subiect președintele ADEC, Dan Tanasă, a declarat: „Nu poți să umpli centrul municipiului Sfântu Gheorghe cu drapele ale Ungariei de mari dimensiuni iar de Ziua Națională a României să te faci că respecți legea și simbolurile naționale. Dacă pe 15 martie primarul UDMR din Sfântu Gheorghe a arborat zeci de drapele ale Ungariei de mari dimensiuni în centrul orașului trebuia să procedeze la fel cu drapelul României de Ziua Națională a României. În mod evident edilul UDMR din Sfântu Gheorghe i-a tratat diferit pe românii din Sfântu Gheorghe, sfidându-i chiar de Ziua Națională”.

ADEC a comunicat CNCD și probe foto în sprijinul sesizării sale.

FOTO de Florin Eșanu

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

12 Responses to ADEC a sesizat CNCD cu privire la discriminarea românilor din Sfântu Gheorghe de Ziua Națională

 1. Un cetatean says:

  …mai alungati cateva milioane din tara voastra iubita si sa importati muslimi si chinezi dupa aia care poate sa lucreze, sa vedem pe ei cum o sa le respectati si cum o sa reactioneze la articolele dvs

 2. Un secui says:

  Ești un cretin tatae! Vrei scandal, vrei ură, vrei tensiune!

  • Dan Tanasa says:

   Mulțumesc frumos!

   • Un secui says:

    N-ai pentru ce! În loc să faci ceva constructiv pentru dialogul româno-maghiar sau pentru comunitatea română, tu te plângi că nu sunt destui de steaguri. Păi pentru acea 1/4 din oraș a fost destul, și totul era organizat și respectat civilizat. Noi nu am protestat împotriva celor care au ocupat un oraș majoritar unguresc.

    • Dan Tanasa says:

     Bină măh, pui de Horthy. Altceva?

    • Un dac says:

     Care oras unguresc ? Ca ( din pacate ) sunt mai multi unguri decat romani, e doar o urmare nefericita a istoriei noastre. Si cred ca facem prea multe pentru dialogul romano-maghiar. Nicaieri in lume nu are o minoritate atatea drepturi cate are minoritatea maghiara in Romania. Mai bine ati inceta voi cu ideile si practicile nationaliste si soviniste , cu sfidarea si ura continua a romanilor si atunci poate va exista intelegere.

     • Un secui says:

      Dacule! Acest oraș pe parcursul istoriei a fost majoritar maghiar. Dacă vrei să vezi drepturi respectate dute-n Finlanda tatae. Acolo sunt respectate drepturile minorităților, nu aici! Cum adică din păcate? Păi dacă era după tine tu ai evapora toți care nu sunt cotcodaci ortodocși ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend