EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, sancționat de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

Distribuie acest articol!

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea Asociației Civice pentu Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că  a condiționat ocuparea unui post din Primăria Sfântu Gheorghe de cunoașterea limbii maghiare.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sovata, sancționat de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

În luna noiembrie 2016 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de subsemnatul, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea unui post de șofer la Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară).

Primarul Antal Arpad a încercat să eludeze prevederile legale în domeniu utilizând sintagma „Pe lângă limba maternă şi limba naţională, se necesită cunoaşterea unei alte limbi oficiale ale UE” (detalii aici).

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 539/04.10.2017, comunicată subscrisei în urmă cu câteva zile, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancțiunea contravențională cu avertisment și i-a recomandat să evite astfel de situații discriminatorii pe viitor.

Acest concurs organizat cu încălcarea legii și toate efectele pe care le-a produs trebuie acum anulat.

De remarcat și modul batjocoritor în care CNCD mi-a comunicat un răspuns la sesizare după doi ani, în ciuda faptului că potrivit art. 77 alin. 1 din Ordinul nr. 144/2008 privind aprobarea Procedurii interne de soluționare a petițiilor și sesizărilor „Hotărârea Colegiului director de soluţionare a unei sesizări se adoptă în termen de 90 de zile de la data sesizării şi cuprinde: numele membrilor Colegiului director care au emis hotărârea, numele, domiciliul sau reşedinţa părţilor, obiectul sesizării şi susţinerile părţilor, descrierea faptei de discriminare, motivele de fapt şi de drept care au stat la baza hotărârii Colegiului director, modalitatea de plată a amenzii, dacă este cazul, calea de atac şi termenul în care aceasta se poate exercita”.

FOTO: Antal Arpad, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

  1. Astia nu au ce sa caute in functii de conducere..si sa nu mai viseze ei la ungaria mare ca …nubse v a intimpla niciodata!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR