ADEC somează conducerea Teatrului Andrei Mureșanu să nu batjocorească Centenarul Marii Uniri

November 27, 2018 • Asociația Civică pentru Demnitate în Europa • Views: 1103

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, condamnă cu vehemență intenția conducerii Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe de a batjocori Ziua Națională a României în anul Centenarului Marii Uniri prin punerea în scenă a unei comedii care ia în derâdere momentul istoric de la 1918.

Vezi și INACCEPTABIL. Soțul managerului Teatrului „Andrei Mureșanu” continuă atacurile abjecte la adresa mea

ADEC atarge atenția publicului cu privire la faptul că în anul Centenarului Marii Uniri, chiar de Ziua Națională, pe scena singurului teatrul românesc din județele Covasna și Harghita nu se va juca vreo piesă de teatru care să evidențieze momentul istoric de la 1 decembrie 1918 și eforturile românilor din toate provinciile românești pentru realizarea Marii Uniri. Conducerea TAM a considerat nedemn să elogieze în acest fel momentul 1 decembrie 1918.

În schimb, pe scena TAM se va juca, pe foarte mulți bani publici, piesa „Nu chiar 1918”, o comedie despre anul 1918 cu drapelul Ungariei pe afiș, a unui producător de etnie maghiară care s-a remarcat deja la Târgu Mureș cu o piesă de teatru în care batjocorește simbolul marelui voievod Mihai Viteazul. Conducerea TAM, reprezentantă prin managerul Anna Popa, nu a comunicat public care este legătura între comedie și anul 1918, un an atât de important în istoria românilor.

Potrivit dramaturgului Székely Csaba, autorul piesei, „Nu chiar 1918 este o piesă cu surprize. Pare o comedie ușoară, dar are și o parte întunecată: vorbește, la o scară mai mică, despre corupție, șantaj și legăturile necurate care alcătuiesc un sistem. Ne arată ce am realizat din idealurile din 1918, și cum ne simțim în țara asta, la o sută de ani după Marea Unire. Ne arată de fapt relația dintre bani, fericire și patriotism în România de azi”.

ADEC consideră inacceptabil gestul conducerii TAM care intenționează să batjocorească Centenralui Marii Uniri cu această bășcălie la adresa Marii Uniri. ADEC consideră că este suficient faptul că în anul Centenarului Marii Uniri TAM nu a avut nicio piesă și niciun moment cultural prin care să marcheze acest an istoric.

Vezi și INACCEPTABIL. Denunț public atacul mizerabil al unui actor al Teatrului Andrei Mureșanu la adresa familiei mele. Individul joacă în piesa „Nu chiar 1918”

Dan Tanasă, președintele fondator al ADEC a declarat: „O somez public pe Anna Popa să oprească această insultă la adresa demnității naționale a românilor. Nu pot permite ca un moment istoric ca cel de la 1 Decembrie 1918 să fie bătaia de joc a unor mancurți fără nicio legătură cu istoria poporului român, unși în funcții publice tocmai pentru a batjocori istoria și simbolurile naționale ale românilor. Este regretabil că niște mancurți deghizați în oameni de cultură nu înțeleg că există unele teme sensibile cu care nu te poți juca”.

ADEC salută pe această cale decizia conducerii Prefecturii Covasna de a nu include această piesă de teatru în programul oficial al manifestărilor dedicate Zilei Naționale.

FOTO de Florin Eșanu

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

5 Responses to ADEC somează conducerea Teatrului Andrei Mureșanu să nu batjocorească Centenarul Marii Uniri

 1. Anonimul says:

  Îți mulțumesc și felicitări pentru tot ceea ce faci,ce faci pentru noi Romani,pentru fiecare Roman din România !! PENTRU TARA ASTA ! 👏👍🇹🇩🌟

 2. oleg says:

  Bravo Dan Tanasa!
  Mult curaj si la mai mare

 3. Dan says:

  Felicitari pentru ceea ce faci !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend