ANCHETĂ. Co­mo­rile Transilvaniei strălu­cesc imperial în sălile de la Nemzeti Muzeum din Budapesta

October 24, 2018 •anchetă •Views: 4544

Sutele de ani de dominaţie maghiară şi austriacă i-au privat pe românii ardeleni nu doar de drepturi şi de libertăţi, nu doar de bogăţii naturale fabuloase – sare, aur şi argint, păduri – ci şi de însuşi trecutul lor, de tezaure inestimabile îngropate, pentru posteritate, în pământul Transilvaniei de către daci şi, mai înainte sau mai târziu de ei, de seminţiile pentru care, de-a lungul vremii, Ardealul a însemnat acasă, scriu jurnaliștii publicației Formula AS.

Vezi și DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

Faimoasele comori dacice descoperite în zona Orăştiei, pe vremea imperiului habs­bur­gic, au luat drumul Vienei şi praful s-a ales de ele, au fost date la topit, de-abia dacă mai poţi alege câteva monede din kilogramele de aur în­gropate de Decebal sub râul Strei! Comorile găsite de fiscul vienez au avut şi ele cam aceeaşi soartă, într-o vreme în care preţuirea istoriei vechi pălea în faţa strălucirii aurului. Mai târziu, înainte de 1900, în vremea dualismului austro-ungar, odată cu dez­vol­tarea arheologiei, tot mai multe comori au ieşit la iveală de sub glia Ardealului. Ele n-au mai luat drumul Vienei, ci al Budapestei şi, din fericire, pen­tru că şi timpurile erau altfel, n-au mai ajuns în topi­torii. Dar nici n-au mai făcut vreodată drumul întors către Transilvania. Sunt, la Budapesta, zeci şi zeci de piese de mare valoare, descoperite în Tran­sil­vania şi care, puse laolaltă, ar face cât jumătate din tezau­rul României expus la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti!

Articolul integral în Formula AS

Vezi și EXCLUSIV. MAE: Ungaria refuză să predea României patrimoniul Fundației Gojdu DOCUMENT

FOTO: tezaurul dacic de la Sâncrăieni, jud. Harghita, informatiahr.ro.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to ANCHETĂ. Co­mo­rile Transilvaniei strălu­cesc imperial în sălile de la Nemzeti Muzeum din Budapesta

 1. Bestia says:

  Cum arata harta Ungariei inainte de primul razboi mondial?sute si sute de ani. E istorie si nimeni nu poate nega. Iar dacii cu romanii nu au nici o legatura,ca si romanii cu imperiul Roma nu are absolut nici o legatura. Faptul ca la scoala preda istorie falsa aia e trist.

 2. Tihamer Erdelyi says:

  Istoria Transilvaniei este istoria Ungariei cioban securist! Asa ca ciocul mic si joc de glezne. Bine ca sunt la Viena si Budapesta si nu la securistii ciobani, asa ca nu pot sa distruga documentele si vestigiile adevarate. Ca o sa mai fie nevoie de ele. Si mai lasa pe daci ca voi nu aveti nici o treaba cu ei. Povesti pt copii.

  • Dan Tanasa says:

   :)) No ashe no. Că doar săcuii sunt urmașii dacilor, no! :)))

  • Marian says:

   iar voi sunteți urmașii maghiarilor veniți din Siberia! cum se face că există unguri blonzi cu ochii albaștri?

  • Augustin Dragoste says:

   Transilvania, cum îi spuneți voi, sau Ardeal, cum îi spunem noi, nu a aparținut legal niciodată Ungariei! Întotdeauna a avut o autonomie impusă de faptul că în Ardeal, majoritatea o constituia populația românească! Chiar dacă clasa dominantă a fost nobilimea maghiară a trebuit să se țină seama și de nobilimea de origine română, maghiarizată (Kendy, Banfy, Dragfy, Patrubani, Capdebo etc.) și, mai ales, de numărul cel mai mare de plătitori de impozite, care erau românii. În 1867 a fost inclus cu forța, fără consultarea românilor în Ungaria, dar însăși Ungaria făcea parte din Împeriul Austriac (Austro-Ungaria). Dar voi, ce treabă aveți cu dacii? Ungurii au origini dacice?!!!

  • marieta ticusan says:

   tu te auzi ce zici? cred ca ti-e si tie rusine cu tine dar nu vrei sa recunosti! dispari!

 3. Marian says:

  guvernele României au renunțat la imobile în valoare de miliarde de euro lăsate moștenire de Gojdu. cu atât mai puțin va fi cineva capabil să ceară înapoi tezaurul arheologic de la budapesta sau viena; spre deosebire de noi grecii, egiptenii, alte popoare din Africa, din America de Sud sau Asia își cer înapoi comorile arheologice furate în timpul războaielor sau stăpânilor fostelor imperii coloniale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ANCHETĂ. Co­mo­rile Transilvaniei strălu­cesc imperial în sălile de la Nemzeti Muzeum din Budapesta"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ancheta-co%c2%admo%c2%adrile-transilvaniei-stralu%c2%adcesc-imperial-in-salile-de-la-nemzeti-muzeum-din-budapesta/