Ați greșit profund, domnule general Oprea!

Distribuie acest articol!

Coordonatorul militar al Spitalului Județean Suceava a vorbit aseară, la Antena 3, despre situația bărbatului cu coronavirus plimbat 10 ore între spitale. Ultima parte a dialogului dintre Generalul Ionel Oprea și Mihai Gâdea arată cât de deficitar este Ministerul Apărării Naționale la capitolul comunicare publică.

Citește și ATENȚIE! Guvernul României: S-a lansat platforma online „COVID-19 Ştiri Oficiale”. Informați-vă din surse oficiale! Respectați indicațiile autorităților publice!

Mihai Gâdea a reprodus declarația unui cadru medical din Suceava care a relatat mai multe aspecte care par să nu fie în regulă acolo chiar și după ce spitalul a intrat sub coordonare militară.

Reacția domnului General Ionel Oprea poate fi considerată exemplul perfect al unei reacții „așa nu” (întregul dialog poate fi ascultat aici).

În primul rând, după ce Mihai Gâdea i-a prezentat succint cele arătate de cadrul medical de la Suceava, Generalul Ionel Oprea a început să râdă. Reacție necontrolată care trădează o lipsă de empatie a ofițerului. Presa îți aduce la cunoștință faptul că un subordonat de care tu răspunzi semnalează public niște nereguli iar tu începi să râzi. Niciodată, dar absolut niciodată nu se face așa ceva. Nici dacă știi sigur că este o minciună nu râzi. Pentru că dacă râzi, asta spune totul despre tine, nu despre cel care a sesizat neregulile.

Singura reacție normală, umană și firească în acest caz era următoarea: „Domnule Gâdea, vă mulțumesc frumos pentru faptul că mi-ați adus la cunoștință aceste probleme. Voi dispune verificări și vă voi comunica concluziile. Dacă situația stă așa cum a fost descrisă de colega noastră atunci ceva nu este în regulă”. Să râzi atunci când un subordonat reclamă o problemă transmite multe despre tine ca lider și ca persoană. Și nu transmite nimic de bine.

Apoi, domnul general a confundat o emisiune de la TV, în care există și alți interlocutori care vorbesc, cu o ședință de instrucție în care doar domnia sa dă ordine și toată lumea execută și nu comentează. La un meoment dat aveam impresia că este vorba despre un politician local din Suceava care încearcă să acopere prin foarte multe cuvinte incompetența cuiva. Să nu înțelegi că și ceilalți au dreptul să vorbească chiar dacă tu ești General este profund greșit și spune multe despre tine și cum te raportezi la semenii tăi.

Domnul General Oprea a continuat cu replica „Nu am muncit o viață….” care ar fi trebuit să-l readucă la respect pe Mihai Gâdea (care a ascultat liniștit lungul monolog al domnului General care pare că a uitat de vorba din popor „Cine se scuză se acuză”). Evident, domnul General Oprea și-a folosit argumentul suprem în monologul cu Mihai Gâdea, respectiv argumentul hainei militare și al carierei militare care ar fi trebuit să-l reducă la tăcere pe jurnalistul Mihai Gâdea. Din fericire nu s-a întâmplat acest lucru. În derularea monologului, domnul General Oprea nu a înțeles faptul că nu stă de vorbă cu un subaltern militar ci cu un reprezentant al presei care are rolul tocmai de a pune întrebări incomode unui conducător al unui spital public. Domnul General Oprea pare că nu a înțeles faptul că atât persoana domniei sale cât și tot ceea ce ce întâmplă în spitalul de la Suceava este de interes public, în cauză fiind vorba despre un spital public, finanțat din fonduri publice. În mod evident, orice încercare de mușamalizare sau de reducere la tăcere a celor care transmit presei informații din interiorul spitalului nu va face altceva decât să crească interesul presei și deci va încuraja personalul spitalului să vorbească cu presa.

Ministerul Apărării Naționale ar trebui să înțeleagă că atunci când vine vorba despre comunicare publică aceasta ar trebui să fie făcută de oameni specializați pe acest domeniu. Domnul General Oprea poate este un bun specialist în chestiuni militare, însă în ceea ce privește comunicarea publică este total nepregătit. Ministerul Apărării Naționale trebuia să preia coordonarea spitalului de la Suceava și în același timp să numească un purtător de cuvânt specialist în comunicare publică. Asta pentru că o comunicare publică defectuoasă afecteză atât imaginea instituției cât și încrederea populației în haina militară, care până la ora actuală se menține la cote înalte.

FOTO: captură video

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Distribuie acest articol!

    Urmărește alte articole

    Dan Tanasă

    "Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moș îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănțuit."
    Titlul poeziei: Decebal către popor
    Autor: George Coșbuc

    „Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
    meriți ceea ce ai.”
    John C. Maxwell

    © 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
    Despre mine Blog Partidul AUR