Comemorare organizată de UDMR la Valea Uzului: husari puși să stea cu spatele la crucile eroilor români

August 29, 2019 •Valea Uzului •Views: 995

Cu ocazia comemorării tinerilor secui ce şi-au pierdut viaţa în urmă cu 75 de ani în această zonă, parcela unde sunt amplasate crucile în memoria eroilor români a fost îngrădită, iar drumul dinspre Moldova a fost închis, transmite Informația Harghitei.

Vezi și LECȚIA DE DEMNITATE DE LA VALEA UZULUI. Ungurii au pus saci de gunoi peste crucile eroilor români. Românii au aprins lumînări la crucile militarilor maghiari

Comunitatea maghiară a comemorat, luni, la Cimitirul Militar Internaţional de la Valea Uzului, 75 de ani de când „armata sovietică a spart linia de front de la Valea Uzului”, prima înfrângere fiind suferită de o unitate de grăniceri secui formată din tineri de 17 şi 18 ani.

La comemorarea din acest an, faţă de anii precedenţi, s-a încercat o mobilizare mult mai mare a etnicilor maghiari, în contextul tensiunilor existente după ce, la începutul acestui an Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români.

Astfel, organizatorii comemorării au îngrădit acea porţiune a cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat monumentul dedicat eroilor români şi de alte naţionalităţi care şi-au pierdut viaţa în luptele din acea zonă, din cele două războaie mondiale, iar paznici civili au supravegheat să nu intre nimeni. De altfel, după intrarea în cimitir a păstrătorilor de tradiţii îmbrăcaţi în husari, aceştia au fost poziţionaţi cu spatele la crucile eroilor români.

Sola eroilor români de la Valea Uzului a fost îngrădită de UDMR. FOTO: Facebook

De asemenea, la solicitarea organizatorilor, drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului a fost închis, tocmai pentru a se preîntâmpina orice posibile evenimente negative.

În discursul său, Borobly Csaba le-a spus participanţilor că fiecare dintre ei are un rol „în procesul de apărare a Văii Uzului”.

La comemorarea de luni au participat şi parlamentari UDMR, ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai Consulatului ungar din Miercurea Ciuc, ai PCM (care au intrat în cimitir scandând, printre altele, Ria, Ria Hungaria!), PPMT etc.

Comemorarea a fost organizată de Primăria comunei Sânmartin, Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita.

Integral în Informația Harghitei.

FOTO SUS: Husari puși să stea cu spatele la crucile eroilor români din Cimitirul de la Valea Uzului, Facebook

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

17 Responses to Comemorare organizată de UDMR la Valea Uzului: husari puși să stea cu spatele la crucile eroilor români

 1. Bubu Mare says:

  Nu am auzit pina acum ca în România sau în alta parte a Europei nemți sa comemoreze eroi naziști care au participat la război, în schimb unguri decidenți ai politici din România omagiază “eroi hortisi(fasciști)” cu acordul tacit al guvernului.????? Răspuns din partea autorităților romane dacă ele mai exista….

 2. dorel says:

  de unde finantarii pentru toate aceste parazi cu uniforme din secol XIX? ca-s aproape permanente. bani, organizare, deplasari de persoane… toate astea necesita o logistica de mare amploare… Cai, uniforme (toate noi), steaguri, carute etc. vedem la toate aceste interminabile defilari de uniforme de acum 180 de ani

  • Oyster says:

   Ungurii din Romania sunt finantati de Fidesz, iar Fidesz la randul lor iau din fondurile primite de la UE pentru Ungaria. In Ungaria e aproape dictatura dar UE inchide ochii fiindca le convine destabilizarea Romaniei asigurata de agentii lui Orban.

 3. Constantin says:

  Ehh..daca nu o spargeau sovieticii o spargeam noi. Iată ce spunea Antonescu pe 11 februarie 1942, în timpul unei întâlniri cu Hitler: „Dar poporul român are o misiune şi faţă de el însuşi: Transilvania. Poporul român s-a născut în Carpaţii Daciei, a trăit în unitatea geopolitică a Daciei, pe care nici Imperiul Roman Unificator nu a înlăturat-o şi nici invaziile nu le-au putut îndepărta. Poporul român luptă astăzi în contra slavismului şi a comunismului, dar mâine el va trebui să lupte contra celor care i-au luat pământul fără luptă.” Iată că, cu mult înaintea datei de 23 august 1944, Antonescu îl avertiza pe Hitler de ce avea să urmeze dacă Ardealul nu va fi retrocedat. Astfel de afirmaţii directe au fost făcute de către Antonescu permanent.

 4. CALIN says:

  Despre ce vorbim??? Nu asa este ca M.A.E Ungariei impreuna cu M.A.E Romaniei au intalnit si au discutat la Bucuresti despre tema asta.?
  Ungurii au adus cu ei inca din vremea Austro Ungari documente la care prezice ca 4 ostasi romani era acolo dar erau in partea Ungariei adica din armata Austro-Ungariei, din care 3 avea cetatenia maghiara… apoi eu nu inteleg ceva indiferent ca era romani ,dar era intro alta armata adica din armata Austro Ungariei , apoi de ce facem tam tam pentru nimic?? Mergem acolo unde avem noi cimitirul nostru si sa comemoram acolo ce mare lucru?

 5. Ovidiu says:

  Dati in judecata pt inchiderea drumului national

 6. Balogh Antal says:

  Îmi dau seama că ești omul UDMR–ului. Tu nu ai alt interes decat sa intretii ura ceea ce culmea convine de minune si lor. Pentru ca nici tu nici ei nu au realizat nimic se poate deghiza în câte o făcătură de scandal cate un steag secuiesc sau vreo inscripție pe diverse materiale piblicitare. Tu câștigi procese si cam atât. După cate un proces câștigat traieste cineva mai bine?

  • Dan Tanasa says:

   Te rog să mă ierți, nu dialoghez cu idioți. Acesta este ultimul comentariu pe care îl postezi pe pagina mea. Poți comenta ce vrei, unde vrei. Adio!

 7. emil says:

  Aceiași atitudine ca ,a celor care au pus sacii de gunoi, lipsa de bun simt.

 8. Amfion says:

  Au avut aprobare de la Primaria Darmanesti sa imprejmuiasca crucile si sa blocheze accesul pe un drum public? Care au fost parlamentarii udmr care au participat? N-au avut curajul sa fie nominalizati? De cand uniformele militare de husari intra la traditii culturale? Constitutia interzice manifestarile paramilitare.

 9. Eugenia Abrudan says:

  La comemorarea eroilor romani, sper sa se dea atenția cuvenita și decedaților maghiari, sa nu perpetuam ura și invrajbeala..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Comemorare organizată de UDMR la Valea Uzului: husari puși să stea cu spatele la crucile eroilor români"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/comemorare-organizata-de-udmr-la-valea-uzului-husari-pusi-sa-stea-cu-spatele-la-crucile-eroilor-romani/