Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): „Autonomia trebuie obţinută cu forţa”

November 20, 2013 •autonomie teritorială •Views: 10847

Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): Autonomia trebuie obţinută cu forţa

„Consiliul European a respins iniţiativa cetăţenească europeană vizând protecţia minorităţilor, lansată de UDMR şi partenerii săi – este ştirea de marţi dimineaţă, care mi-a provocat o durere ascuţită. Recunosc că am anumite rezerve serioase în ceea ce priveşte funcţionarea Uniunii Europene, am sperat totuşi în secret că de data aceasta se va adopta o decizie care să reflecteze intenţia soluţionării problemelor ivite. Din păcate, lucrurile nu s-au întâmplat aşa, şi această iniţiativă a împărtăşit soarta celor elaborate de Consiliul Naţional Secuiesc şi partenerii săi, respectiv de Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, a fost măturată de pe masă, la fel cum s-a procedat şi în cazul celorlalte.

Conform argumentelor aduse, a fost nevoie de adoptarea măsurii respective, deoarece nici în tratatul de bază al UE, nici în regulamentul de funcţionare a acesteia nu există specificări, care ar asigura bază legală pentru soluţionarea problemei privind drepturile minorităţilor. Acest argument este unul nedrept, dar şi revoltător, deoarece în timp ce drepturile imigranţilor de pe teritoriul uniunii sunt reglementate în mod amănunţit, este ignorată situaţia minorităţilor indigene, care trăiesc aici de secole întregi.

Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi din motivul acela că de la 1 aprilie 2012 se poate folosi teoretic de dreptul la iniţiativă cetăţenească. Refuzul manifestat face imposibilă exercitarea unui drept european. Atitudinea manifestată de Consiliul Europei este nedreaptă, scandaloasă, revoltătoare, însă este şi aberantă, pentru că nu se poate permite ca în timp ce sunt reglementate inclusiv dimensiunea ouălor şi forma castravetelui, un procent semnificativ din locuitorii săi să fie consideraţi cetăţeni de rangul al doilea pe propriul pământ natal.

Acest lucru trebuie schimbat mai devreme sau mai târziu, însă nouă, secuilor cu cuţitul naţionalismului român la gât, nu ne-a mai rămas timp să aşteptăm, adică prin obţinerea cu forţa a autonomiei teritoriale trebuie să ne luăm în mână dirijarea propriului destin, până când nu e prea târziu”.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 179 din 19.09.2013, autor Bedo Zoltan (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

22 Responses to Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): „Autonomia trebuie obţinută cu forţa”

 1. marcel iliesu says:

  In scumpa noastra patrie, nu exista clase politice . Sunt doar tot felul de jigodii una mai analfabeta ca cealalta, care urmaresc doar fotolii ministeriale, si locuri in europarlament, pentru a obtine doar niste castiguri frumoase, fara nici o idee macar despre ce ar trebui sa faca in functia pe care a primit-o.Totul este doar un simplu bla, bla, bla.Toti cei scoliti si cu intentii cinstite sunt marginalizate si in final dispar din politica pentru ca nu incap de aceste jigodii.Este necesara o lege foarte drastica, dar si clara in ce priveste orice fel de actiune antinationala , adresata atat celor perticipanti la astfel de actiuni cat mai ales celor care instiga la astfel de actiuni.La acest capitol sunt un fan al legislatiei ruse desi recunosc ca nu pot sa sufar acest stat dar mai ales liderii ei.

 2. livia says:

  Vor autonomie cu forta ! Atunci sa apeleze la tortionarii securisti ai lui Ciolos, la teroristii urbani # rezist ai lui Klaus Iohannis , ori la instigatorul la ura interetnica Basescu traian.

 3. doina says:

  Propun celor din guvern:

  Citesc de vreo doua zile tot felul de postari despre altercatiile de la Valea Uzului intre romani si maghiari. Din experienta mea canadiana si dorinta celor din Quebec de a se separa de Canada eu zic asa:

  -daca mai deschide vreun maghiar gura si discrimineaza , vorbeste urat de Romania, luati-le cetatenia romana. Sa mearga si sa-si ia cetatenie maghiara si sa traiasca in Romania ca straini. Adica: sa nu aiba drept de vot, sa nu aiba pensie, sa nu aiba asigurare de sanatate, sa plaeasca impozit la o casa ca strain, sa nu poata detine firme fara sa fie in asociere cu un roman ….Mai sunt si alte drepturi care vin cu cetatenia unui stat….mi le puteti spune?? Este una sa vrei progres in tara ta si alta sa urasti tara in care te-ai nascut! Romaia are acest drept, pentru ca a instiga ura printre compatrioti e un fel de terorism!

  • Dan Tanasa says:

   Din păcate nu poți retrage cetățenia dobândită prin naștere.

  • livia says:

   iNSTIGARILE IOHANNSIT/CIOLOSIST/BASISITE LA URA INTWERETNICA SUNT LA VEDERE.Din pacate foarte putini romani inteleg si se apara de aceasta teroare securista. in Covasna sunt sute d efamilii mixte , romani, maghiari ,credeti ca acesti oamnei ar dori sa-si piarda linistea?

   • claudia says:

    Doaman Livia, chiar ca nu inteleg nimic din ce spuneti. Dati-mi un exemplu din care sa pricep cum instiga cei enumerati de dumneavoastra la ura interetnica. Daca spuneti ca in Covasna, Harghita, sunt atatea familii mixte, cine pe cine instiga si impotriva cui. Dati-mi voie sa cred si sa ma exprim cum ca aceasta problema este una falsa creata de oameni politici de rang inalt, de etnie maghiara. Daca ungurii care traiesc in Romania sunt cetateni romani si au obtinut o multime de drepturi pe care alti etnici nu le au in tarile civilizate ale UE, de ce se solicita autonomia asta, ce le lipseste?! Vad ca presa dumneavoastra, din zona, instiga la violenta. Auzi: autonomie cu forta! Oameni buni, dragi etnici maghiari, ati inebunit. Pai nu voi i-ati maghiarizat pe romanii din zonele respective, nu asupra lor se rasfrange ura si pretentiile unor conationali de ai nostri de etnie maghiara? Cred ca lumea a luat-o razna rau de tot!

  • ION ZAPOT says:

   Bună treabă și este gratis. DE REȚINUT ȘI APLICAT !!!!!!!!!!

  • Diță Maria says:

   F.multe mulțumiri chiar nu știam atâtea avantaje, care le.au primit, prin reluarea cetățeniei de la Hungaria… Totul premeditat…. Pt. Raul tarii, sigur au multe strategi pt. Viitorul tarii noastre…..

 4. george coșbuc says:

  Citat: (Refuzul manifestat face imposibilă exercitarea unui drept european. Atitudinea manifestată de Consiliul Europei este nedreaptă, scandaloasă, revoltătoare, însă este şi aberantă, pentru că nu se poate permite ca în timp ce sunt reglementate inclusiv dimensiunea ouălor şi forma castravetelui, un procent semnificativ din locuitorii săi să fie consideraţi cetăţeni de rangul al doilea pe propriul pământ natal.)
  Doar majoritarii, pot considera teritoriul pe care-l locuiesc ca fiind natal!. Din start, minoritarii nu au dreptul să folosească cuvântu, natal. Pământul natal este leagănul unui popor. Unde este istoria antică a acestei minorități?. Împăratul Traian, nu vorbește despre secui. Nici un secui nu apare pe Columna lui Traian! Or fi fost tot așa de importanți ca și acuma?

 5. Bozgoru says:

  Un boșorog inconștient, de parcă ar pune el mîna pe armă să ia ceva cu forța. Nu, prostia din mintea lui va face victime mereu printre copii!!!

 6. Gheorghe says:

  Numai “drepturile minorităţilor”, de indatoriri fundamentale sau obligatii nu au auzit? De “respecta si vei fi respectat” nu au auzit?

  • sorin says:

   “Drepturile minoritatilor” NU EXISTA! Exista DOAR drepturi ale PERSOANELOR apartinand minoritatilor!

 7. Romania says:

  CE AUTONOMIE FRATE ??? IN INIMA ROMANIEI ???

  • Loti says:

   Sunt cativa agenți de influență ruși in UDMR, foarte dornici să trambiteze prostiile si enormitatiile destabilizatoare, dar nu o fac direct, ci indirect….prin naivi care ajung demni de toată mila. Câtă vreme sunt un fel de spioni in România, sper să aibă soarta care o merită.

 8. Magdalena Nita says:

  Citesc si ma crucesc. De unde ura asta? Sa fie in Covasna si Harghita saracia mai mare decat in restul tarii? Cum adica stati cu cutitul nationalismului la gat? Ce v-au facut? Aveti grija ca dusmanul este in alta parte! Nu va cere nimeni sa-i scrieti numele in ziarul vostru, nici sa luati atititudine dar de ce ii faceti jocul? De ce sunteti orbi si incainiti populatia?

 9. Un prost says:

  Nu iubesc dar nici nu urasc populatia maghira , pe unii oameni de etnie maghiara chiar le stimez dar ce vad aici ma face sa inteleg ca exista si printre ei “”persoane”” (nu pot fi numiti oameni) care doresc sa rupa tara asta in bucati, ceea ce nu-mi place. Ma bucur totusi ca cei de la uniunea europeana au dat dovada de inteligenta in acest caz si ma intristez cand vad indiferenta celor care , romani fiind , ar trebui sa ia masuri ca aceste fenomene sa sa inceteze , tac si se ascund in scaunul pe care l-au obtinut ca rezultat al votului nostru! Aceasta tacere demonstreaza dragostea si interesul lor fata de patria in care s-au nascut!sa le fie rusine (daca stiu ce e aia)!

  9nu pot fi numiti oameni

 10. imperrio88 says:

  da din pacate este doar o chestiune de timp pina cand vom trece prin aceasi situatie cum au fost sarbii…..priviti zona respective la fel ca si zona Kosovo….la fel va fi.

 11. Paul says:

  CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

  ARTICOLUL 1
  (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

  ARTICOLUL 30
  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

  ————————————————————————

  Cine trebuie să vegheze la respectarea Constituției?
  Chiar avem nevoie de un război civil, doar pentru ca niște fraieri furioși să-și îngroașe portofelele?

  • Heroiu Vasile says:

   Pretentiile cetatenilor romani de origine maghiara mi se par absurde. E adevarat ca locuiesc in Transilvania de secole, dar uita sa spuna ca au venit aici din Asia si au ocupat acest teritoriu locuit de alte sute de ani daca nu mii de catre daci si de catre urmasii dacilor. Dragi cetateni romani de origine maghiara, Ardealul nu este al vostru. Treziti-va la realitate si nu mai traiti in secolul XIX.

  • Claudia says:

   Bravo Paul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): „Autonomia trebuie obţinută cu forţa”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/cotidianul-de-limba-maghiara-szekely-hirmondo-covasna-autonomia-trebuie-obtinuta-cu-forta/