DEZASTRU. Cinci licee din Harghita nu mai au dreptul să organizeze clase de-a IX-a în viitorul an şcolar

September 26, 2019 •educatie •Views: 377

Liceele care au înregistrat rată de promovare zero la bacalaureatul din vara acestui an nu vor mai putea organiza clase de-a IX-a anul viitor, a decis Ministerul Educaţiei. În această situaţie se află peste 40 de astfel de unităţi de învăţământ la nivel naţional. Cinci dintre ele sunt din Harghita, transmite Informația Harghitei.

Vezi și ADEVĂRATA FAȚĂ A UDMR. Consilier local UDMR din Târgu Mureș, comportament mitocănesc față de deputatul Marius Pașcan

Un nou ordin de ministru, privind învăţământul preuniversitar de stat în anul şcolar 2020-2021, încearcă să valorizeze sistemul educativ românesc. Licee unde nici măcar un elev nu a promovat examenul maturităţii în sesiunea din luna iulie nu vor putea trimite anul acesta la Ministerul Educaţiei propuneri pentru cifra de şcolarizare pentru viitoarea clasă a IX-a. Acestea sunt Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre” Sânmartin, Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” Cristuru Secuiesc, Liceul Tehnologic „Zimmethausen” Borsec, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” Ditrău şi Liceul Tehnologic „Gábor Áron” Vlăhiţa.

Directorul Liceului Tehnologic „Tivai Nagy Imre” Sânmartin, Vizi István, consideră că acest ordin de ministru este unul contrar logicii, de vreme ce bacalaureatul este „opţiunea elevului”. „Bacalaureatul nu este obligatoriu, nu este un examen de sfârşit de ciclu, elevul dacă vrea participă, dacă nu, nu, liceul este terminat dacă a promovat clasa a XII-a şi, în plus, la liceele tehnologice mai au examenul de calificare profesională într-un domeniu. Dacă eliminăm clasele tehnologice, scădem posibilitatea elevilor să opteze pentru calificarea în anumite specializări, pentru că nu vor mai avea unde să le obţină”, a explicat directorul unităţii de învăţământ.

Integral pe informatiahr.ro.

FOTO: Lidrul UDMR Kelemen Hunor, gandul.info/Mediafax

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to DEZASTRU. Cinci licee din Harghita nu mai au dreptul să organizeze clase de-a IX-a în viitorul an şcolar

 1. Athos says:

  Cred că este dezastru, tot ce se întâmplă în învățământ. Dar cu toate astea, cred, că d-l Tanasă greșește (poate intenționat), când vrea să manipuleze opinia publică, și pomenește de cinci licee din Harghita, ca despre izvorul unui dezastru. La nivel național “în această situaţie se află peste 40 (!!!) de astfel de unităţi de învățământ…” Nu pot să-mi dau seama, de ce reprezintă dezastru, sau pericol mai mare la nivel național 5 licee din Harghita, decât celelalte peste 35 din întreaga Țară?

  • Dan Tanasa says:

   În primul rând că articolul nu este semnat de mine ci de redacția cotidianului Informația Harghitei. În al doilea rând nu a spus nimeni că dezastrul este doar în Harghita. Este evident că este vorba de un dezastru la nivel național. Am semnalat doar faptul că în Harghita toate cele 5 unități școlare vizate sunt cu predare în limba maghiară, un dezastru pe care presa de limbă maghiară obedientă UDMR nu îl sesizează.

 2. Catalin a. says:

  Corect, nu vor sa stie limba romana, sa se inscrie in ungaria ,si asa au multi au dubla cetatenie.

 3. Catalin a. says:

  Corect, nu vor sa stie limba romana, sa se inscrie in ungaria ,si asa au mhkti au dubla cetatenie.

 4. Gheorghe says:

  Da, daca liceele nu sunt capabile sa scoata oameni in Romania, bacalaureatul fiind numit si examen de maturitate, atunci sa nu mai primeasca. Pana cand sa tot scada nivelul invatamantului si datoriei fata de patrie? Daca vor sa educe doar dupa manualele din Ungaria, atunci sa fie admisi la liceele din Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DEZASTRU. Cinci licee din Harghita nu mai au dreptul să organizeze clase de-a IX-a în viitorul an şcolar"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/dezastru-cinci-licee-din-harghita-nu-mai-au-dreptul-sa-organizeze-clase-de-a-ix-a-in-viitorul-an-scolar/