EXCLUSIV. CL Covasna obligat de instanță să respecte limba oficială de stat în cazul plăcii comemorative István Széchenyi

September 30, 2019 •justitie •Views: 318

Tribunalul București a admis miercuri, 25 septembrie a.c., acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa și a anulat în parte o hotătâre a Consiliului Local Covasna cu privire la amplasarea unei plăci comemorative inscripționată cu încălcarea limbii oficiale de stat.

Vezi și EXCLUSIV. Tinerii secui învață să mânuiască arme într-o tabără de husari din Covasna. Copiii învață să lupte sub drapelul Ungariei. Tabăra este finanțată din fonduri publice

Tribunalul București a dat câștig de cauză în parte Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, condusă de Dan Tanasă, și a anulat art. 1 alin. 2 al Hotărârii CL Covasna nr. 49/2017 care a stat la baza amplasării plăcii comemorative dedicate politicianului István Széchenyi pe fațada Casei Orășenești de Cultură Covasna.

Placa în cauză este inscripționată cu încălcarea limbii oficiale de stat, limba română, textul în limba minorității, limba maghiară, fiind inscripționat pe același nivel sau chiar desupra textului în limba oficială de stat.

Prin acțiunea sa, ADEC a urmărit să obțină respectarea limbii oficiale de stat în România, limba română, prin amplasarea textului în limba minorității, limba maghiară, sub textul în limba oficială de stat.

În cursul anului 2018 ADEC l-a acționat în judecată pe primarului orașului Covasna pentru a obține respectarea limbii oficiale de stat în acest caz însă atât Tribunalul Covasna cât și Curtea de Apel Brașov au respins acțiunea ADEC (dosar nr. 306/119/2018) pe motiv că amplasarea plăcii István Széchenyi s-a făcut în baza unei hotărâri a CL Covasna.

În noul proces, ADEC a acționat în judecată CL Covasna cu scopul de a anula Hotărârea nr. 49/2017, cea în baza căreia a fost amplasată placa István Széchenyi.

Instanța a dat câștig de cauză ADEC doar în parte, respectiv a dispus anularea art. 1 alin. 2 din Hotărârea nr. 49/ 2017 a Consiliului Local al Orașului Covasna. Instanța a anulat astfel baza legală a inscripționării plăcii în cauză, CL Covasna fiind obligată acum să emită o nouă hotărâre care să respecte limba oficială de stat și implicit să modifice textul amplasat pe placa în cauză.

Sentința Tribunalului București pe scurt (detalii aici): „Respinge ca neintemeiata exceptia inadmisibilitatii invocata de parat. Respinge ca neintemeiata exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de catre parat. Admite in parte cererea de chemare in judecata. Anuleaza art. 1 alin. 2 din Hotararea nr. 49/ 2017 a Consiliului Local al Orasului Covasna. Respinge in rest cererea ca neintemeiata. Obliga paratul la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 25 lei reprezentand taxa judiciara de timbru. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a de Contencios Administrativ si Fiscal. Pronunţată azi, 25.09.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Doi juriști români de partea UDMR și în contra Constituției României

Placa comemorativă István Széchenyi a fost amplasată pe fațada Casei Orășenești de Cultură din orașul Covasna l-a inițiativa consilierilor locali ai UDMR.

În ședința din 12 iunie a.c., CL Covasna a emis o hotărâre privind poziția pe care CL Covasna o va adopa în procesul deschis de ADEC (detalii aici).

Deloc surprinzător, consilierul local PNL Gheoghe Tabalai, de profesie jurist, nu a semnalat nelegalitatea inscripționării plăcii în cauză ci a susținut punctul de vedere al UDMR, poziționându-se astfel în contra Constituției României.

Gheorghe Tabalai. FOTO: primariacovasna.ro

Aceeași poziție pro-UDMR și anti-Constituție a avut-o și secretarul UAT Covasna, Vasilica Enea, și ea de profesie jurist. Enea nu a atras atenția primarului Gyero Jozsef și consilierilor locali că acest mod de inscripționare a plăcii încalcă Constituția României și limba oficială de stat ci s-a limitat doar să susțină poziția UDMR, avizând favorabil poziția CL Covasna în procesul deschis de ADEC pentru apărarea limbii oficiale de stat.

Vasilica Enea, secretarul UAT Covasna. FOTO: primariacovasna.ro

De remarcat că Enea a avizat favorabil și Hotărârea nr. 49/2017, cea în baza căreia a fost amplasată placa în cauză și care încălcă în mod evident Constituția României și limba oficială de stat.

FOTO: Placa comemorativă István Széchenyi de pe Casa de Cultură din Covasna încalcă limba oficială de stat.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. CL Covasna obligat de instanță să respecte limba oficială de stat în cazul plăcii comemorative István Széchenyi"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cl-covasna-obligat-de-instanta-sa-respecte-limba-oficiala-de-stat-in-cazul-placii-comemorative-istvan-szechenyi/